323
|

Ελευθερία και δικαιοσύνη τα χρόνια της κρίσης

Αντώνης Παπαγιαννίδης Αντώνης Παπαγιαννίδης 1 Σεπτεμβρίου 2014, 00:42

Ελευθερία και δικαιοσύνη τα χρόνια της κρίσης

Αντώνης Παπαγιαννίδης Αντώνης Παπαγιαννίδης 1 Σεπτεμβρίου 2014, 00:42

Ενώ λοιπόν το πολιτικό μας σύστημα – οι κυβερνητικοί με το Μαξίμου να πορεύεται ανηφορικά υπό τα καυδιανά δίκρανα του Βαγγέλη Βενιζέλου, οι Συριζαίοι με την προσδοκία της εξουσίας να τους ανεβαίνει παράλληλα με τη μη-κυβερνητισμότητα της κατάστασης – ετοιμάζεται για τη διπλή συνάντηση των Παρισίων και της ΔΕΘ, στην Αθήνα επί τέσσερις μέρες θα τρέχει μια μεγάλη συζήτηση. Φιλοσόφων, οικονομολόγων, θεωρητικών των θεσμών και κοινωνιολόγων. Πρόκειται για την παγκόσμια συνάντηση της Human Development and Capabilities Association/HDCA, δηλαδή μιας διεπιστημονικής ένωσης που ασχολείται με τι; Με τους συντελεστές της ανάπτυξης των ικανοτήτων των ανθρώπων – όχι όμως έτσι, γενικά, αλλά του ΚΑΘΕ ανθρώπου.

Επιστήμονες που συνειδητά θέτουν την παγκόσμια δραστηριότητά τους υπό τη διανοητική αιγίδα του Αριστοτέλη έρχονται στην Αθήνα να αναζητήσουν τι έχει απομείνει (η διατύπωση δική μας) από την προσπάθεια να αναπτύσσονται οι δυνατότητες των ανθρώπων – δηλαδή να διεκδικείται ένας βαθμός υλοποίησης της ανθρώπινης ελευθερίας, πρακτικά – υπό τις συνθήκες της μεγάλης οικονομικής κρίσης. Ή, βλέποντάς το αλλιώτικα, πώς είναι δυνατόν να αναδιατυπωθεί – όχι όμως διακηρυκτικά, αλλά με νόημα και με περιεχόμενο ουσιαστικό – το αίτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης στα χρόνια της κρίσης.

Μεγάλα, απολύτως πλανητικά (συγγνώμη για τη διατύπωση, όμως έτσι είναι!) ονόματα όπως o Amartya Sen του Χάρβαρντ – «Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών των φτωχών» – ή ο Kaushik Basu, επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Όπως ο Daron Acemoglu του ΜΙΤ – που έγραψε, μαζί με τον J. Robertson του Χάρβαρντ, το «Why Nations Fail» για να καταδείξει την αποφασιστική σημασία των οικονομικών και πολιτικών θεσμών στη διαδικασία της ανάπτυξης – ή η φιλόσοφος Martha Nussbaum του Σικάγου και η Dame Burbery Stocking της ανθρωπιστικής OXFAM, θα βρεθούν όλοι τους στην Αθήνα, συνομιλώντας γύρω από αυτήν τη θεματική.

Όποιος μπορεί, 2-5 Σεπτεμβρίου, θα ‘ξιζε να προσπαθήσει να παρακολουθήσει «κάτι» απ' αυτήν τη συζήτηση. Ενώ οι υπόλοιποι θα κατατριβόμαστε με το γνώριμο πολιτικό μας μαλλιοτράβηγμα: 180 ή όχι για Πρόεδρο, ποιος θα «κολλήσει» τι στο αντιρατσιστικό, τι θα πει ο επόμενος Νικολόπουλος…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News