Τις τελευταίες δεκαετίες η παγκόσμια αγροτική παραγωγή έχει αντιμετωπίσει πολλά και σοβαρά προβλήματα από διαφορετικούς παράγοντες και η παροχή φρέσκων τροφών είτε σε μεγάλα αστικά κέντρα είτε σε περιοχές που είναι μακριά από αγροτικές καλλιέργειες παρουσιάζει προβλήματα. Η ανάπτυξη νέων καινοτόμων μεθόδων υδροπονίας, αεροπονίας και γενικότερα καλλιέργειας τροφών που δεν χρειάζονται έδαφος, νερό και ηλιακό φως οδήγησε στην δημιουργία καλλιεργειών εσωτερικού χώρου, τις λεγόμενες «κάθετες φάρμες».
Τα λαχανικά, τα κηπευτικά και τα βότανα είναι τα προϊόντα που καλλιεργούνται κυρίως σε κάθετες φάρμες μιας και λόγω όγκου είναι εύκολο να καλλιεργηθούν σε χώρους περιορισμένης έκτασης. Πολλές χώρες -ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ιαπωνία- έχουν αρχίσει να στρέφονται στις κάθετες φάρμες, ενώ τώρα μπαίνει στον κύκλο των χωρών αυτών και το Ντουμπάι. Η εταιρεία επενδύσεων και ερευνών Crop One Holdings και το τμήμα κέτερινγκ της αεροπορικής εταιρείας των ΗΑΕ, η Emirates Flight Catering ανακοίνωσαν ότι θα συνεργαστούν για την δημιουργία μιας κάθετης φάρμας. Με δεδομένο ότι τα ΗΑΕ εισάγουν το 85% της τροφής που καταναλώνουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες τους οι κάθετες φάρμες μοιάζουν για την χώρα με… διατροφική όαση. Οι δύο εταιρείες θα δώσουν σε πρώτη τουλάχιστον φάση 40 εκατ. δολάρια για την δημιουργία μιας όχι απλής κάθετης φάρμας αλλά μιας μεγάλης εγκατάστασης, μια κάθετης μεγα-φάρμας όπως την χαρακτηρίζουν οι εμπνευστές της.
Ενα βίντεο για τη μέγα-φάρμα στο Ντουμπάι:
Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το περιοδικό Smithsonian, η φάρμα αυτή θα χρησιμοποιεί 2,5 χιλιάδες φορές λιγότερο νερό από αυτό που θα απαιτούσε μια συμβατική καλλιέργεια για την ίδια ποσότητα τροφών. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο στον τομέα της ενέργειας αφού η φάρμα αυτή θα χρησιμοποιεί λάμπες LED ο φωτισμός των οποίων θα αντικαθιστά το ηλιακό φως. Μια κάθετη φάρμα χρειάζεται πάρα πολλές λάμπες LED και όσο μεγαλύτερη είναι η έκταση της φάρμας, όπως αυτή που θέλουν να δημιουργήσουν οι δύο εταιρείες στο Ντουμπάι, τόσο αυξάνεται ο αριθμός των LED που απαιτούνται.
Για να υπάρξει κάποιος περιορισμός στην περιβαλλοντικά επιβαρυντική μεγάλη κατανάλωση ενέργειας, οι κατασκευαστές της μεγα-φάρμας σκέφτονται να μη χρησιμοποιήσουν μόνο το συμβατικό ηλεκτρικό δίκτυο αλλά και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως την ηλιακή. Βέβαια το Ντουμπάι μέχρι στιγμής δεν έχει κάποιο αναπτυγμένο δίκτυο παροχής ηλιακής ενέργειας αλλά οι Αρχές της μητρόπολης των ΗΑΕ έχουν αποφασίσει να το δημιουργήσουν. Στόχος είναι το 2050 το 75% της ενέργειας που θα καταναλώνει το Ντουμπάι να είναι ηλιακή.
Η μεγα-φάρμα του Ντουμπάι θα παράγει σε πρώτη φάση πράσινα λαχανικά και στόχος είναι η παραγωγή να ξεκινήσει στα τέλη του 2019. Οι δημιουργοί της μέγα-φάρμας θέλουν από τις εγκαταστάσεις της να φεύγουν καθημερινά προς κατανάλωση περίπου τρεις τόνοι λαχανικών. Οπως είναι ευνόητο μεγάλο μέρος της παραγωγής θα καταλήγει στα γεύματα των πτήσεων της Emirates. Σύμφωνα με πληροφορίες στα σχέδια των δημιουργών της μέγα-φάρμας είναι μετά τα λαχανικά να ξεκινήσει η παραγωγή και άλλων προϊόντων που έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να καλλιεργηθούν με επιτυχία σε κάθετες φάρμες, όπως πιπεριές, κολοκύθες και φράουλες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News