Είναι από τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες των τελευταίων ετών στον αγροτικό τομέα. Οι υποτροφίες που χορηγεί βοηθούν στην εξειδίκευση νέων ανθρώπων σε έναν κλάδο που αναπτύσσεται παγκοσμίως με ταχύτατους ρυθμούς.
Στόχος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας με το Πρόγραμμα υποτροφιών για διετή φοίτηση στο ΙΙΕΚ της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, είναι η δημιουργία μιας νέας γενιάς αγροτών με σύγχρονες γνώσεις καλλιέργειας και καινοτόμο αντίληψη για την αγροτική παραγωγή.
Φέτος, το πρόγραμμα υποτροφιών απευθυνόταν σε παιδιά οικογενειών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού της εταιρείας. Από το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος, όμως, το πρόγραμμα υποτροφιών θα είναι ανοιχτό προς όλους τους ενδιαφερόμενους νέους.
Δύο νέοι, θέλοντας να εξελίξουν τις παραδοσιακές οικογενειακές τους παραγωγές, με την απόκτηση εξειδικευμένων γνώσεων, ξεκίνησαν να φοιτούν φέτος στο ΙΙΕΚ της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.
«Το μάθημα που μου έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον είναι η εδαφολογία», λέει ο 19χρονος Στέργιος από τα Γρεβενά. Ο ίδιος έχει μάθει για τις σωστές μεθόδους διαχείρισης του εδάφους και στόχος του είναι να εφαρμόσει τις γνώσεις του στα χωράφια της οικογένειάς του, επεμβαίνοντας με φυσικό τρόπο και σεβασμό στο περιβάλλον.
Η παράδοση είναι πολύτιμη, αλλά μόνο μαζί με τη σύγχρονη γνώση εξασφαλίζεται ένα πιο βιώσιμο αύριο. Γι’ αυτό και τα μαθήματά του περιλαμβάνουν ένα ευρύ πεδίο, που φτάνει ακόμα και στη σωστή χρήση και συντήρηση των γεωργικών μηχανημάτων. Μάλιστα, ο Στέργιος σκοπεύει να εκπαιδευτεί και να συμμετέχει στις εξετάσεις του επόμενου εξαμήνου για να αποκτήσει το δίπλωμα οδήγησης γεωργικού ελκυστήρα (τρακτέρ).
Το πρόγραμμα υποτροφιών αποτελεί προσθήκη σε μία άλλη πρωτοβουλία εκπαίδευσης της εταιρείας. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ενημερώνει παραγωγούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμά της για τη συμβολαιακή καλλιέργεια κριθαριού, σχετικά με καινοτόμες πρακτικές προστασίας της καλλιέργειας, αύξηση της παραγωγής, αλλά και την εφαρμογή νέων τεχνολογιών. Μάλιστα, αρχές Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν δύο ακόμα εκπαιδευτικά σεμινάρια σε Θήβα και Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή περισσότερων των 150 παραγωγών.
«Η επικέντρωση στην εκπαίδευση των αγροτών αποτελεί μια στρατηγική επιλογή της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας που αποδεικνύει ότι επενδύει σε βάθος στην ελληνική πρωτογενή παραγωγή με πίστη στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα», αναφέρει ο Βασίλης Κωτούλας, Γεωπόνος και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.
Με αυτή τη φιλοσοφία, εξάλλου, η εταιρεία έχει ξεκινήσει από το 2008 το φιλόδοξο πρόγραμμά της. Ήδη από το 2014 η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει πετύχει την πλήρη κάλυψη των αναγκών της με εγχώρια παραγόμενο κριθάρι, με την περσινή χρονιά να εξασφαλίζει τη συγκομιδή 63.000 τόνων που καλλιεργήθηκαν σε 19 νομούς της ελληνικής περιφέρειας.
Φέτος, μάλιστα, για δεύτερη χρονιά, η εταιρεία θα προχωρήσει και σε εξαγωγές βύνης κριθαριού: 12.000 τόνοι βύνης ελληνικού κριθαριού θα εξαχθούν σε Ιταλία και Βόρεια Μακεδονία (Σκόπια), μετατρέποντας τους Έλληνες παραγωγούς σε προμηθευτές πρώτης ύλης για την παραγωγή μπίρας στο εξωτερικό.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News