Τα ονόμασαν Πανίσχυρα Ποντίκια αφού, όπως και δημοφιλής ήρωας κόμικ από τον οποίο πήραν το όνομα τους, ο Mighty Mouse, είναι τα πιο δυνατά ποντίκια στον κόσμο. Πρόκειται για οκτώ ποντίκια τα οποία είναι γενετικά τροποποιημένα ώστε να διαθέτουν διπλάσια σκελετική μυϊκή μάζα από αυτή που διαθέτουν τα υπόλοιπα ποντίκια.
Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμα του οι Times τα οκτώ σούπερ ποντίκια εισήλθαν την Πέμπτη το βράδυ σε ένα πύραυλο και εκτοξεύτηκαν με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Θα ζήσουν μαζί με τους αστροναύτες και θα παρακολουθούνται για να διαπιστωθεί αν και τι είδους μεταβολές και συνέπειες θα υπάρξουν στον οργανισμό τους εξαιτίας της διαβίωσης σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας.
Τα οκτώ τροποποιημένα ποντίκια δεν μπήκαν μόνα τους στον πύραυλο αλλά μαζί με άλλα 32 φυσιολογικά ποντίκια που όλα μαζί θα ζήσουν στο Διάστημα για περίπου 40 μέρες.
Εχει διαπιστωθεί ότι η μικροβαρύτητα προκαλεί απώλεια στην μυϊκή αλλά και οστική μάζα των αστροναυτών και οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι, μελετώντας αυτά τα ποντίκια, θα καταφέρουν να αναπτύξουν νέες αποτελεσματικότερες από τις σημερινές μεθόδους αντιμετώπισης των μυοσκελετικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην Γη οι ηλικιωμένοι καθώς και όσοι είναι για ιατρικούς λόγους αναγκασμένοι να βρίσκονται καθηλωμένοι σε ένα κρεβάτι.
Φυσικά, τα ευρήματα της μελέτης θα βοηθήσουν και στην καλύτερη κατανόηση των μυοσκελετικών προβλημάτων που προκαλεί στον άνθρωπο η μακράς διάρκειας παραμονή στο Διάστημα. Οι επιστήμονες αναζητούν εναγωνίως λύσεις τόσο στις μυοσκελετικές επιπτώσεις που έχει στο ανθρώπινο σώμα η έλλειψη βαρύτητας όσο και σε άλλα προβλήματα υγείας που προκύπτουν από την μακρά παραμονή στο Διάστημα αφού προετοιμάζονται επανδρωμένες αποστολές στον Αρη ενώ αποφασίστηκε πρόσφατα η άμεση εκκίνηση της κατασκευής ενός επανδρωμένου διαστημικού σταθμού που θα είναι εγκατεστημένος κοντά στην Σελήνη.
«Εβλεπα μικρός τον Mighty Mouse και όπως το σούπερ ποντίκι έσπευδε να δώσει λύση σε μια δύσκολη κατάσταση έτσι και αυτά τα ποντίκια θέλουν να κάνουν το ίδιο. Αυτή η μελέτη μπορεί να έχει ευεργετικές επιπτώσεις τόσο για την υγεία των αστροναυτών όσο και για τους ανθρώπους στην Γη που αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά προβλήματα» δηλώνει ο Σε Τζιν Λι, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που δημιούργησε τα ποντίκια που θα ζήσουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Τα ποντίκια τροποποιήθηκαν γενετικά στο Εργαστήριο Γενομικής Τζάκσον του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ έτσι ώστε να μην διαθέτουν την μυοστατίνη, μια πρωτεΐνη η οποία παράγεται από το ανθρώπινο σώμα για να περιορίζει την ανάπτυξη των σκελετικών μυών έτσι ώστε αυτοί να μεγαλώνουν αναλογικά με το σώμα του κάθε ανθρώπου. Την μυοστατίνη ανακάλυψε το 1997 ο ίδιος ο Σε Τζιν Λι και έκτοτε έχουν γίνει πολλές μελέτες και έρευνες γύρω από την λειτουργία της.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News