749
|

SMART 4 / FOOD: Ελληνικά προϊόντα με υψηλή προστιθέμενη αξία

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2022, 19:07

SMART 4 / FOOD: Ελληνικά προϊόντα με υψηλή προστιθέμενη αξία

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2022, 19:07

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων διαρκείας 44 ωρών για την ενίσχυση του τομέα της αγροδιατροφής και γαστρονομίας, στο οποίο θα συμβάλλουν με τις παρουσιάσεις και τις παρεμβάσεις τους εξειδικευμένοι άνθρωποι του χώρου, διοργανώνει το Innovathens, ο κόμβος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων.

Επικεντρώνοντας στα μοναδικά εδαφο-κλιματικά προτερήματα της Ελλάδας, που έχουν τη δυνατότητα να δώσουν προϊόντα υψηλής ποιότητας, το σεμινάριό μας θα δώσει έμφαση στην παραγωγή μικρότερης κλίμακας προϊόντων boutique και τις δυνατότητες ένταξής τους στις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων αλλά και των επισκεπτών της χώρας μας συνδέοντάς τα με νέες τεχνολογίες στον τομέα των τροφίμων και της συσκευασίας, με μύθους, πολιτιστικά δρώμενα και βεβαίως με σειρά επιχειρηματικών ευκαιριών.

Το πρόγραμμα των μαθημάτων είναι αρθρωμένο σε 4 πυλώνες-άξονες,

  • Ερευνα & Τεχνολογία, Νέες τεχνολογίες και Ανθρώπινο δυναμικό
  • Προδιαγραφές Ποιότητας, Υγιεινή και Διασφάλιση Ποιότητας (Premium Quality)
  • Πιστοποίηση
  • Σύνδεση με τοπικά χαρακτηριστικά: Ταυτότητα – Διαχρονικότητα -“Μύθος” Προϊόντος.

Επίσης αναπτύσσονται ορισμένες οριζόντιες ενέργειες:

  • Logistics and Marketing των προϊόντων boutique
  • Management and monitoring επιχειρήσεων προϊόντων boutique

Οριζόντιες ενέργειες σύνδεσης με τουρισμό

  • Παλέτα τοπικών τυριών
  • Μεζές για ούζο, τσίπουρο
  • Ελληνικό πρωινό
  • Σύνθετα φαγητά και συνταγές τοπικής γαστρονομίας
  • Μοναστηριακή διατροφή – Θρησκευτικός τουρισμός
  • Οινοτουρισμός
  • Γαστρονομία ποιότητας – Γαστρονομικός τουρισμός – Τοπογνωσία – Πατριδογνωσία τροφίμων

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με ένα Workshop, στο οποίο οι συμμετέχοντες θα χωριστούν σε ομάδες 3-4 ατόμων και θα σχεδιάσουν το φάκελο για κάποιο Χ προϊόν, παραδοσιακό ή premium quality, θα τονίσουν την ανάδειξη της σημασίας του «branding» ή θα καταθέσουν κάποια ιδέα για τη σύνδεση με τον τουρισμό και τον πολιτισμό.

Το πρόγραμμα διεξάγεται με φυσική παρουσία και μέσω zoom (Hybrid).

Για παρακολούθηση του προγράμματος εκτός Αθηνών μέσω zoom, επικοινωνήστε στο info(@)innovathens.gr

Κόστος Προγράμματος:

Early Bird €390 έως 22.04.2022

Booking €450

Μέλη Innovathens €250

Απαραίτητη η προεγγραφή ΕΔΩ

Το πρόγραμμα ξεκινάει στις 3 Μαΐου 2022 | Ώρες διεξαγωγής: 17:00 – 21:00

Αναλυτικά όλες οι ημερομηνίες του εργαστηρίου: 3, 10, 17, 24, 27, 31 Μαΐου και 1, 3, 6, 7, 9 Ιουνίου

Οι συμμετέχοντες του προγράμματος λαμβάνουν:

  • Βεβαίωση παρακολούθησης
  • Υλικό και παρουσιάσεις από το πρόγραμμα σε μορφή pdf

Τους άξονες του Σεμιναρίου SMART 4-FOOD για τα προιόντα «boutique» καλύπτουν εξέχοντες επιστήμονες και επαγγελματίες, με εισηγήσεις των πλέον σύγχρονων τάσεων πού ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και δημιουργούν προστιθέμενη αξία σε κάθε τομέα.

Στο πεδίο των Νέων τεχνολογιών και των νέων τάσεων της τεχνολογίας τροφίμων, εισηγητές θα είναι:

Η καθηγήτρια Κωνσταντίνα Τζια, Σχολή Χημικών Μηχανικών Ε.Μ.Π., η Μαρία Δημοπούλου, Αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Δυτ. Αττικής , ο Γεράσιμος Τζαμαρέλος (PhD), η Γιολάντα Τότσιου– Γεωπόνος – Επ. Τροφίμων (PhD) .

Ο ομ. καθηγητής Γενετικής και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης θα αναπτύξει τις τελευταίες τάσεις της γονιδιωματικής καί μεταγονιδιωματικής και τη σύνδεση τους με την ποιότητα και ασφάλεια τροφίμων.

Στον Οινοτουρισμό, η ομ. καθηγήτρια ΑΠΘ Όλγα Ιακωβίδου μαζί με την κα Χλόη Χατζηβαρύτη, υπεύθυνη τού οικογενειακού οινοποιείου, θα παρουσιάσουν διαδραστικά την αλυσίδα «Από τη θεωρία στην πράξη».

Το πεδίο σύνδεσης της πρωτογενούς παραγωγής και της γαστρονομίας με τον τουρισμό και τον πολιτισμό , θα αναπτύξουν η κα Μαριτάνα Αλακιώτου – Ανθοπούλου, μέλος τού ΔΣ τού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και υπεύθυνη της Aegean Cuisine ,ο κ. Ξενοφών Κάππας, Γενικός Διευθυντής τού Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωσταντακοπούλου (Costa Navarino) και η Γιολάντα Τότσιου (Μηχανισμοί σύνδεσης της αγροδιατροφής με τον τουρισμό και τον πολιτισμό (Γαστρονομικός τουρισμός).

Η Δρ Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη, Ομοτ. Ερευνήτρια, τ. Διευθύντρια τού Κέντρου Ερεύνης της Ακαδημίας Αθηνών, θα αναπτύξει θέματα σχετικά με την παράδοση και τη διαχρονικότητα των προιόντων αγροδιατροφής στον κύκλο του χρόνου.

Η Γιολάντα Τότσιου θα αναπτύξει θέματα σχετικά με προδιαγραφές υψηλής ποιότητας και σύνδεσης με την παράδοση και θα κάνει μια περιήγηση σε προιόντα εξαιρετικής ποιότητας / premium quality διεθνώς καθώς και ειδικά θέματα για ελληνικά προιόντα ποιότητας .

Για τα “Εθνικά Σχήματα Πιστοποίησης” θα μιλήσει η κα Μαίρη Σπέντζου (IRCA), Διευθύντρια Πιστοποίησης & Προδιαγραφών τού ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ .

Τις Επιχειρηματικές όψεις των προιόντων “boutique” – Management, Logistics & Marketing, Branding, θα αναπτύξει ο κ. Γεράσιμος Τζαμαρέλος (PhD).

Η Τέχνη και η Γεύση προσθέτουν τις τελικές πινελιές στην προσέγγιση των προιόντων «boutique»:

Ο Αντώνης Οικονόμου, Project Manager Innovathens θα παρουσιάσει την επίδραση της τέχνης από τα προιόντα αγροδιατροφής και η κα. Θάλεια Τσιχλάκη, κριτικός γεύσης – Περιοδικό Olive (Ελληνική έκδοση) καί FnL Guide, θα αναπτύξει την “Τέχνη του ουρανίσκου”.

Το Σεμινάριο σχεδιάσθηκε πάνω στην προσέγγιση των προιόντων «boutique» της Γιολάντας Τότσιου (PhD) – Innovation & Quality Consultant και η ετοιμασία του προγράμματος έγινε σε συνεργασία με τον Αντώνη Οικονόμου, Project Manager Innovathens και τον Γεράσιμο Τζαμαρέλο, Educational Manager, Innovathens.

Σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε πρόσφατα, είναι περισσότερο από ποτέ έκδηλη η ανάγκη ενίσχυσης της σχετικής επάρκειας και της ανταγωνιστικότητας όλων των πεδίων, που έχουν σχέση με την αγροδιατροφή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...