808
Ο Γιώργος Παπανικολάου σε προεκλογική ομιλία | STR

Πώς να εκλεγείτε δήμαρχος με 78,5%!

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2019, 23:10
Ο Γιώργος Παπανικολάου σε προεκλογική ομιλία
|STR

Πώς να εκλεγείτε δήμαρχος με 78,5%!

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2019, 23:10

Μία λύση για να πετύχει κανείς τόσο μεγάλο ποσοστό από τον πρώτο γύρο θα ήταν να βρει έναν μικρό δήμο και να μην υπάρχει άλλος υποψήφιος… Όμως αυτή δεν είναι η περίπτωση του Γιώργου Παπανικολάου. Ο δήμαρχος Γλυφάδας κατέκτησε την πρωτιά όσον αφορά τα ποσοστά σε μεγάλους δήμους με πληθυσμό άνω των 80.000 κατοίκων, κατεβαίνοντας απέναντι σε άλλους υποψηφίους, με περισσότερους από τρεις στους τέσσερις ψηφοφόρους να τον ψηφίζουν.

Επιχειρώντας να εξηγήσει το φαινόμενο του «78,5% από τον πρώτο γύρο» τo Protagon μίλησε μαζί του. Αφού πρώτα κατέγραψε τα βασικά σημεία του βιογραφικού του.

Ο δήμαρχος Γλυφάδας κλείνει τα 42 τον Αύγουστο. Μεγάλωσε εκεί μαζί με τα τρία αδέρφια του και φοίτησε στη Νομική Αθηνών. Στα χρόνια του πανεπιστημίου ανέπτυξε πολιτική δράση με τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και αφού αποφοίτησε και ξεκίνησε να δικηγορεί εξελέγη και στην προεδρία της ΟΝΝΕΔ δύο φορές, το 2004 και το 2007. Στις ευρωεκλογές του 2009 κέρδισε με τη Νέα Δημοκρατία μία θέση στο Ευρωκοινοβούλιο και με το τέλος της θητείας του, τον Μάιο του 2014, έθεσε υποψηφιότητά για δήμαρχος Γλυφάδας. Τότε δεν βγήκε με την πρώτη, χρειάστηκε να πάει στον δεύτερο γύρο για να λάβει σχεδόν 63%. Τώρα, από τον πρώτο γύρο έλαβε πάνω από 78,5%.

«Εργαστήκαμε σε πάρα πολλές κατευθύνσεις: ασφαλτοστρώσαμε τουλάχιστον 200.000 τετραγωνικά μέτρα, φυτέψαμε 5.000 δέντρα, τοποθετήσαμε 5.000 λάμπες Led για τον φωτισμό, κάναμε αναπλάσεις σε κεντρικά σημεία και δημιουργήσαμε πρότυπους παιδότοπους, δουλέψαμε πάρα πολύ στον τομέα της καθημερινής επαφής του πολίτη με την πόλη. Και λύσαμε το μεγαλύτερο πρόβλημα: το κοιμητήριο».

Αναπλάσεις, ασφαλτοστρώσεις και δεντροφυτεύσεις ήταν μερικά από τα έργα του δημάρχου

Για το πρόβλημα του νεκροταφείου της Γλυφάδας είχαν ακουστεί αρκετές ιστορίες. Η πλέον χαρακτηριστική ήταν αυτή ενός νεαρού που είχε διαμαρτυρηθεί για την εκταφή της μητέρας του που έγινε χωρίς να βρίσκεται ο ίδιος εκεί. Αυτό συνέβη επειδή η χωρητικότητα του νεκροταφείου είχε φθάσει και ξεπεράσει τα όριά της και δεν υπήρχε κανένα περιθώριο για αναβολή έστω και μίας εκταφής, έστω και για μερικές ημέρες. Ο νεαρός, αφού διαμαρτυρήθηκε στον δήμο, ανέφερε ότι ελπίζει ο πατέρας του να μην το πάρει βαριά.

Οταν ο πατέρας του επισκέφθηκε ύστερα από λίγο τον τάφο της συζύγου, στενοχωρήθηκε σε τέτοιο βαθμό που επιδεινώθηκε το πρόβλημα υγείας του και άφησε την τελευταία του πνοή ακριβώς δίπλα από το μνήμα. Παρά το αίτημα του γιου να ταφεί ο πατέρας του στη θέση όπου βρισκόταν η μητέρα του, η οριακή λειτουργία του νεκροταφείου δεν έδινε κανένα περιθώριο – η σορός έπρεπε να μείνει σε αναμονή για να βρεθεί άλλη θέση.

«Υπάρχουν πολλές τέτοιες ιστορίες» λέει ο Γιώργος Παπανικολάου. «Πατέρας με παρακαλούσε να μην προχωρήσει η εκταφή του παιδιού του από το κοιμητήριο. Εννέα σοροί παρέμεναν σε ψυγεία για καιρό επειδή δεν υπήρχαν θέσεις και αναγκάστηκα να γκρεμίσω ένα κτίσμα για να τοποθετήσουμε εκεί τα εννέα μνήματα».

Το νέο Κοιμητήριο Γλυφάδας

Το νέο Κοιμητήριο Γλυφάδας ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Νοέμβριο του 2018 και, όπως ανέφερε τότε ο δήμαρχος, οι Γλυφαδιώτες με σεβασμό, πολιτισμό και αξιοπρέπεια μπορούσαν να αποχαιρετούν τους δικούς τους. Η έκταση παραχωρήθηκε στον δήμο στα τέλη του 2014, και ακολούθησαν τα σχέδια, οι μελέτες και η κατασκευή του – όλα εντός της προηγούμενης θητείας Παπανικολάου. Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά, σύμφωνα με τον δήμαρχο, όχι μόνο για το έργο του νέου κοιμητηρίου, αλλά για όλα όσα κατάφερε να κάνει μέσα στα προηγούμενα πέντε χρόνια: «Δεν είδε ο κόσμος απλά μία μακέτα, το είδαν από την αρχή μέχρι το τέλος. Φτιάξαμε επίσης τρεις παιδικούς σταθμούς, την παραλία. Ολα ξεκίνησαν, μελετήθηκαν, δημοπρατήθηκαν μέσα στην ίδια θητεία».

Τα νέα έργα, όπως το κοιμητήριο, οι ασφαλτοστρώσεις, ο φωτισμός, οι δενδροφυτεύσεις, οι παιδικοί σταθμοί και άλλα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών δεν είναι τα μόνα που συντέλεσαν στο ρεκόρ του 78,5% .

Ράμπες για ΑΜΕΑ στην παραλία της Γλυφάδας

«Ολοκληρώσαμε έργα και παράλληλα καταφέραμε να διπλασιάσουμε και τα ταμειακά αποθέματα του δήμου εν μέσω capital controls» σημειώνει ο κ. Παπανικολάου. Από περίπου 12,5 εκατομμύρια προσεγγίζουν πλέον τα 24 εκατομμύρια. Πώς έγινε κάτι τέτοιο εφικτό; Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο εντοπισμός εκατοντάδων ακινήτων τα οποία δεν πλήρωναν δημοτικά τέλη – ο δήμος πλέον εισπράττει περίπου 1,2 εκατ. τον χρόνο. Αλλο παράδειγμα η εξοικονόμηση τελών αποχέτευσης που κατέβαλε ο δήμος στην ΕΥΔΑΠ και τα οποία αφορούσαν ανοικτούς χώρους, όπου απλά δεν υπήρχε αποχέτευση. Ακόμα, οργάνωση μηχανογραφικού, μεγάλοι διαγωνισμοί που οδήγησαν τελικά σε εξοικονόμηση δαπανών, βεβαιωμένα χρέη οφειλόμενα στον δήμο που μετά από επίμονες προσπάθειες καταβλήθηκαν.

«Και ταυτόχρονα μειώσαμε τα δημοτικά τέλη για όλους τους δημότες κατά 10%, ενώ τα καταργήσαμε για τα άτομα με αναπηρία και τους πολύτεκνους» λέει ο Γιώργος Παπανικολάου. «Πιστεύουμε ότι ‘η ζωή μας αλλάζει με έργα’. Και επειδή το είδαν και οι πολίτες, πίστεψαν σε εμάς. Είναι πολύ συγκινητικό να σου λένε ότι ‘ήρθα από μακριά μόνο και μόνο για να σε ψηφίσω’» καταλήγει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...