Μετά τον κορονοϊό, στο στόχαστρο της Pfizer μπαίνει η γρίπη. Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ξεκίνησε την κλινική δοκιμή αντιγριπικού εμβολίου που έχει παρασκευαστεί με την τεχνολογία mRNA.
Οι δοκιμές έχουν ξεκινήσει σε υγιείς εθελοντές από 65 έως 85 ετών στις ΗΠΑ και τα νέου τύπου εμβόλια χρησιμοποιούν την τεχνολογία της γερμανικής BioNTech, δηλαδή του αγγελιαφόρου RNA, με την οποία συνεργάστηκε για το εμβόλιο του κορονοϊού.
Στον ίδιο δρόμο βρίσκεται και αμερικανική Moderna, όπως γράφει η γαλλική Le Monde, η οποία έχει αναπτύξει αρκετά υποψήφια εμβόλια για τη γρίπη, ορισμένα από τα οποία ίσως χορηγούνται σε ένα σκεύασμα, με αναμνηστική δόση του εμβολίου για τη λοίμωξη Covid-19.
Τα υπάρχοντα εμβόλια της γρίπης χρησιμοποιούν τεχνολογία αδρανοποιημένου ιού και παράγονται, συνήθως, σε αβγά κότας, μέσα στα οποία καλλιεργείται ο ιός για την απομόνωση αντιγόνων. Η αποτελεσματικότητά τους είναι από 40% έως 60%, όπως γράφει η Le Monde.
Η τεχνολογία mRNA επιταχύνει τη διαδικασία έρευνας και ανάπτυξης ενός εμβολίου, αφού το μόνο που απαιτεί είναι η γενετική αλληλουχία του ιού. Η ευελιξία της τεχνολογίας mRNA και η δυνατότητα ταχύτατης παραγωγής που δίνει, ενδέχεται να επιτρέψουν καλύτερη αποτελεσματικότητα από τα υπάρχοντα εμβόλια της γρίπης, αναφέρει η ανακοίνωση της Pfizer.
Η Sanofi
Στο μεταξύ, η γαλλική Sanofi ανακοίνωσε την Τρίτη ότι εγκαταλείπει την προσπάθεια για το εμβόλιο mRNA κατά του κορονoϊού, και παραδέχτηκε ότι στην αγορά έχουν ήδη κυριαρχήσει οι Pfizer/BioNTech και Moderna. Ωστόσο θα αξιοποιήσει την τεχνολογία mRNA που απέκτησε με την εξαγορά της εταιρείας Translate Bio, για την ανάπτυξη εμβολίων για άλλες ασθένειες. Παράλληλα αναπτύσσει αντιγριπικό εμβόλιο βασισμένο στη συμβατική τεχνολογία των πρωτεϊνών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News