Τα τεστ για τον κορονοϊό είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί ο ρυθμός εξάπλωσης της μετάλλαξης Ομικρον και όχι μόνο. Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες τεστ για τον κορονοϊό, τα PCR και τα τεστ αντιγόνου. Τα πρώτα αναζητούν το γενετικό υλικό (RNA) του ιού μέσα στα βιολογικά υγρά μας, ενώ τα δεύτερα αναγνωρίζουν τις πρωτεΐνες που παράγει ο ιός.
Τα PCR γίνονται μόνο σε εξειδικευμένα εργαστήρια, ενώ τα τεστ αντιγόνου, δηλαδή τα rapid και τα self tests γίνονται σχεδόν οπουδήποτε, σε φαρμακείο, στο σπίτι, σε νοσοκομείο κ.λπ.
Διευκρινίζεται ότι οι συσκευές με τις οποίες γίνεται το self και το rapid τεστ είναι ακριβώς οι ίδιες. Η διαφορά στο rapid είναι ότι η λήψη του υλικού από τη μύτη ή το στόμα γίνεται από εξειδικευμένο επαγγελματία, οπότε έχει ακόμα περισσότερες πιθανότητες να είναι πιο ακριβές.
Οσον αφορά τη σύγκριση των δύο τύπων τεστ, οι New York Times (ΝΥΤ) επισημαίνουν ότι τα PCR είναι πολύ πιο έγκυρα και αναλυτικά από τα rapid και μπορούν να εντοπίσουν νωρίτερα τη μόλυνση. Ωστόσο, το rapid έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή και είναι οικονομικό.
Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για self ή rapid test;
Δύο ώρες πριν από τη συνάντηση με γνωστούς και φίλους, είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε, σχολιάζει στους NYT ο δρ Μάικλ Μίνα, πρώην καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστήμιου του Χάρβαρντ. Ο ίδιος επισημαίνει ότι ένα αρνητικό τεστ δεν μηδενίζει τον κίνδυνο να μεταδώσουμε τον κορονοϊό, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας, όπως η τήρηση των αποστάσεων, η μάσκα και η απολύμανση των χεριών.
Τι να κάνω αν δεν βρίσκω τεστ πριν από το πάρτι ή το ρεβεγιόν;
Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Γουότστερ, πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, εάν δεν μπορείτε να κάνετε τεστ, θα πρέπει να αποφασίσετε πόσο ρίσκο είστε διατεθειμένοι να πάρετε για τους ανθρώπους που θα συναντήσετε.
«Αν βρισκόμουν σε ένα χώρο, όπου όλοι είχαν κάνει και την τρίτη δόση και ήταν χαμηλού κινδύνου, τότε θα μπορούσα να πάω και δίχως να κάνω τεστ. Αν υπήρχαν άτομα μεγάλης ηλικίας ή με υποκείμενα νοσήματα, τότε δεν θα πήγαινα στο πάρτι ή στο ρεβεγιόν», σχολιάζει ο δρ Γουότστερ.
Αν έχω σήμερα επαφή με κρούσμα, πότε θα πρέπει να κάνω το τεστ;
Η μετάλλαξη Ομικρον φέρνει ανατροπές ακόμη και στον χρόνο που θα πρέπει να κάνουμε τεστ έπειτα από ύποπτη επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Τα τεστ με τις προηγούμενες μεταλλάξεις έδειχναν μετά τις 5-6 ημέρες αν κάποιος είχε τελικά μολυνθεί.
Τώρα, αμερικανοί ειδικοί, αναλύοντας τα πρώτα δεδομένα, εκτιμούν ότι θα πρέπει να κάνουμε τεστ τη δεύτερη, την τρίτη και την τέταρτη ημέρα μετά την ύποπτη επαφή με το κρούσμα. Το καλύτερο, βέβαια, είναι να κάνουμε τεστ κάθε μέρα, μέχρι και την έκτη ημέρα από την ύποπτη επαφή.
Εχω συμπτώματα, όμως το rapid test είναι αρνητικό. Να είμαι ήσυχος;
Οχι. Αν έχετε συμπτώματα κορονοϊού και ειδικά αν ζείτε σε περιοχή με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, θα πρέπει να θεωρήσετε τον εαυτό σας θετικό στον κορονοϊό, τουλάχιστον μέχρι να έχετε δύο αρνητικά τεστ μέσα στις επόμενες ημέρες.
Τα πρώτα συμπτώματα σε ένα άτομο πλήρως εμβολιασμένο μπορεί να σημαίνουν ότι ο οργανισμός του καταπολεμά τον κορονοϊό και είναι πιθανό το ιικό φορτίο να μην είναι αρκετά υψηλό για να βγει θετικό το rapid ή το self τεστ.
Αν συνεχίζετε να έχετε συμπτώματα και το self test βγαίνει αρνητικό, καλό θα ήταν να κάνετε ένα PCR, το οποίο εντοπίζει νωρίτερα τον κορονοϊό. Αν και αυτό βγει αρνητικό, τότε το πιο πιθανό είναι να μην έχετε κορονοϊό.
Για να γίνει ακόμη πιο ξεκάθαρη η εικόνα, καλό θα ήταν μαζί με το PCR του κορονοϊού, να ζητήσετε ακόμη δύο αναλύσεις, μία για τη γρίπη και μία για τον αναπνευστικό συγκυριακό ιό (RSV).
Σε κάθε περίπτωση, αν έχει κάποιος συμπτώματα, θα πρέπει να παραμείνει στο σπίτι, ακόμη και αν έχει αρνητικό τεστ, διότι πολύ απλά βρισκόμαστε σε περίοδο πανδημίας. Κάτι, βέβαια, που δεν προβλέπουν τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ για τους εμβολιασμένους, ωστόσο η ατομική ευθύνη και η αυτοπροστασία σε κάποιες περιπτώσεις είναι πιο σημαντική.
Αν βγει θετικό το self test, θα πρέπει να κάνω και PCR;
Αν το self test βγει θετικό, τότε κατά πάσα πιθανότητα είστε θετικός. Τα ψευδώς θετικά τεστ είναι πολύ σπάνια. Ωστόσο, ούτως ή άλλως θα χρειαστεί η επιβεβαίωση από εργαστήριο με PCR, προκειμένου να περάσει η διάγνωση και στα αρχεία του ΕΟΔΥ. Αρα, το PCR θα πρέπει να γίνει ούτως ή άλλως.
Τα αποτελέσματα του PCR είναι διαφορετικά από του self test, ποιο είναι το σωστό;
Και τα δύο αποτελέσματα μπορεί να είναι σωστά, ακόμη και αν είναι αντίθετα, γράφουν οι NYT, καθώς μπορεί να βρίσκεστε στις πρώτες ημέρες της επώασης, και επειδή το PCR είναι πιο αναλυτικό, βρίσκει τη μόλυνση νωρίτερα.
Αν, πάλι, είστε θετικοί στο rapid ή self test και αρνητικοί στο PCR, τότε πιθανότατα ισχύει το αποτέλεσμα του PCR.
Αν, τέλος, έχετε συμπτώματα και τα αποτελέσματα των τεστ δεν συμφωνούν, τότε η καλύτερη λύση είναι να κάνετε ένα PCR μία ημέρα αργότερα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News