882
Κίτρινο μάτι. Αυτό είναι το πρώτο σύμπτωμα της οξείας ηπατίτιδας που δεν θα πρέπει να αγνοήσουν οι γονείς | Shuttestock

Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Πόσο εμπλέκεται η Covid και το εμβόλιο – Τι να προσέχουν οι γονείς

Κίτρινο μάτι. Αυτό είναι το πρώτο σύμπτωμα της οξείας ηπατίτιδας που δεν θα πρέπει να αγνοήσουν οι γονείς
|Shuttestock

Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Πόσο εμπλέκεται η Covid και το εμβόλιο – Τι να προσέχουν οι γονείς

Σε ετοιμότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για τον εντοπισμών σοβαρών κρουσμάτων ηπατίτιδας σε παιδιά και μάλιστα χωρίς προφανή αιτιολογία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Μέχρι σήμερα, περισσότερα από 100 περιστατικά έχουν καταγραφεί στη Βρετανία, τη Δανία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ (εδώ) και μάλιστα σε κάποια παιδιά η νόσος ήταν τόσο βαριά, που χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος.

Ηπατίτιδα είναι ο ιατρικός όρος για τη φλεγμονή του ήπατος, η οποία αποτελεί μία γενικευμένη ανοσολογική ανταπόκριση σε κάποια λοίμωξη ή ακόμα και τραυματισμό. Γενικότερα είναι ένα σημάδι ότι ο οργανισμός προσπαθεί να αντιμετωπίσει μία πάθηση στο συκώτι.

Τα συχνότερα συμπτώματα στα παιδιά, όπως γράφει το The Conversation, είναι σκουρόχρωμα ούρα, γκρίζα κόπρανα, κίτρινα μάτια και δέρμα (ίκτερος), και πυρετός.

«Οταν γίνεται κίτρινο χρώμα το λευκό του ματιού, είναι η πρώτη ένδειξη της λοίμωξης και γι’ αυτό είναι που οι γονείς θα πρέπει να παρατηρούν στα παιδιά τους αυτήν την περίοδο. Μάλιστα, το καλύτερο θα ήταν να βλέπουν το χρώμα στα μάτια του παιδιού τους σε φυσικό φως και όχι κάτω από κάποια λάμπα, διότι μπορεί το τεχνητό φως μπορεί να μην δίνει ξεκάθαρη κλινική εικόνα», εξηγεί ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας (ΕΠΕ) Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.

Τα αίτια μπορεί να είναι διάφορα, αλλά στα παιδιά οι λοιμώξεις του ήπατος συνήθως είναι ιογενείς. Οι πιο συνηθισμένοι ιοί που προκαλούν τη λοίμωξη, είναι οι πέντε ιοί της ηπατίτιδας (αυτοί καθ’ αυτοί), δηλαδή οι A, B, C, D και Ε.

Ωστόσο, κανένα από τα συγκεκριμένα περιστατικά δεν έχει νοσήσει από τους ιούς της ηπατίτιδας και οι ειδικοί πιστεύουν ότι για τα περιστατικά ενοχοποιείται κάποιος αδενοϊός. «Μάλλον έχουμε και τη λύση του γρίφου και κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για έναν αδενοϊό. Οι γιατροί περιμέναμε ότι θα δούμε πράγματα τις επόμενες εβδομάδες, όταν ξεκίνησε η χαλάρωση των μέτρων και αυτό διότι τα παιδιά 2 με 3 χρονών μεγάλωσαν σε ένα περιβάλλον αποστειρωμένο κι έχει δημιουργηθεί ένα ανοσολογικό κενό. Τώρα, με την άρση των μέτρων, έρχονται οι ιώσεις να συμπληρώσουν αυτό το κενό. Εκεί που ένα παιδάκι θα έκανε δύο διάρροιες, τώρα εμφανίζει ηπατίτιδα. Δεν θα με εξέπληττε αν είχαμε τέτοια κρούσματα και στην Ελλάδα», τονίζει η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η ίδια συμπληρώνει ότι ο ΕΟΔΥ είναι σε διαρκή συνεργασία και συνεννόηση με όλους τους θεσμικούς οργανισμούς, ενώ και οι παιδίατροι έχουν ενημερωθεί τόσο από τον Οργανισμό όσο και από συναδέλφους τους από άλλες χώρες.

«Φαίνεται ότι τα κρούσματα ξεκίνησαν από τον Ιανουάριο, υπήρξε μια μεγάλη έξαρση κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, κι πλέον έχουν ξεπεράσει τα 100 στη Βρετανία, όπου έχουμε και την πιο πιο λεπτομερή καταγραφή. Είναι παιδιά κυρίως κάτω των 5 ετών, τα οποία εμφανίζουν κλινική εικόνα γαστρεντερίτιδας και γρήγορα αναπτύσσουν τυπική εικόνα ηπατίτιδας, με τον ίκτερο, τους εμέτους, τις διάρροιες, και τον πόνο στην κοιλιά», εξήγησε η κ. Παπαευαγγέλου.

Αδενοϊός και ηπατίτιδα

Οι αδενοιοί προκαλούν συχνά λοιμώξεις στους ανθρώπους και ιδιαίτερα στα παιδιά και είναι ο ιός που προκαλεί συνήθως το αθώο κοινό κρυολόγημα. Σχεδόν όλα τα παιδιά θα μολυνθούν από κάποιον αδενοϊό μέχρι την ηλικία των 10 ετών. Συνήθως οι ιοί αυτής της οικογένειας προκαλούν λοιμώξεις στους πνεύμονες και στο ανώτερο αναπνευστικό, με αποτέλεσμα να δίνουν συμπτώματα κοινού κρυολογήματος ή πνευμονίας.

Σε κάποιες περιπτώσεις, κυρίως σε παιδιά ηλικίας από πέντε ετών και πάνω, οι αδενοϊοί μπορεί να προκαλέσουν αυτό που ονομάζεται «πυρετός της πισίνας», ο οποίος εκδηλώνεται με πονόλαιμο, πυρετό και φλεγμονή στα μάτια.

Σε ασθενείς με ανοσοκαταστολή ή οποιονδήποτε που το ανοσοποιητικό του δεν λειτουργεί σωστά, οι αδενοϊοί σε σπάνιες περιπτώσεις μπορούν να προκαλέσουν ηπατίτιδα.

Αλλά το να υπάρξουν τόσα κρούσματα σε παιδιά, τα οποία δεν είναι ανοσοκατεσταλμένα και διαμένουν σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, θα μπορούσε να σημαίνει ότι έχει εμφανιστεί και μία νέα μετάλλαξη αδενοϊού, η οποία προκαλεί πιο εύκολα ηπατίτιδα.

Αλλες αιτίες της οξείας ηπατίτιδας

Μέχρι στιγμής ο αδενοϊός φαίνεται ότι θα μπορούσε να εξηγήσει τα αυξημένα περιστατικά ηπατίτιδας σε παιδιά, καθώς όλα όσα έχουν νοσήσει μέχρι σήμερα, έφεραν τον ιό. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια άλλα σενάρια που θα πρέπει να διερευνηθούν.

Η αυτοάνοση ηπατίτιδα, για παράδειγμα, είναι μία κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός επιτίθεται στο ήπαρ και θα μπορούσε επίσης να εξηγήσει τέτοιου είδους περιστατικά. Ωστόσο, πρόκειται για μία σπάνια πάθηση, η οποία εκδηλώνεται συνήθως σε γυναίκες άνω των 45 ετών.

Υπήρξαν ενδείξεις ότι πίσω από τα περιστατικά θα μπορούσε να κρύβεται η λοίμωξη Covid-19, καθώς κάποια από τα παιδιά που εκδήλωσαν οξεία ηπατίτιδα, είχαν προσβληθεί πρόσφατα από τον κορονοϊό.

Σημαντικό είναι ότι κανένα από τα παιδιά που είχε διαγνωστεί με οξεία ηπατίτιδα δεν είχε κάνει εμβόλιο για τον κορονοϊό, κάτι που αυτομάτως αποκλείει τη συσχέτιση οποιουδήποτε εμβολίου με τη νόσο.

Μία άλλη πιθανότητα είναι η ηπατίτιδα να είναι ένα νέο σύμπτωμα που προκύπτει από την αλληλεπίδραση μεταξύ δύο διαφορετικών ιών. Δηλαδή ένα παιδί να έχει μολυνθεί την ίδια στιγμή από κορονοϊό και αδενοϊό. Επίσης, θα μπορούσε να είναι κάποιος νέος ιός που δεν έχει ακόμη ανιχνευθεί και ταυτοποιηθεί.

Πώς μεταδίδεται ο αδενοϊός

Οι αδενοιοί μεταδίδονται με σταγονίδια του αναπνευστικού, άμεση επαφή και επαφή με μολυσμένες επιφάνειες. Επίσης, είναι συχνή η μόλυνση από πισίνα. Χονδρικά μεταδίδονται όπως το κοινό κρυολόγημα, η γρίπη και ο κορονοϊός. Από τη στιγμή που θα νοσήσει το παιδί, θα εκδηλώσει συμπτώματα από δύο έως 14 ημέρες.

Η διάγνωση, αρχικά, βασίζεται στην κλινική εικόνα. Ωστόσο, μπορεί να υπάρξει και εργαστηριακή επιβεβαίωση, με καλλιέργεια και δείγματα που λαμβάνονται από το ρινοφάρυγγα, το κατώτερο αναπνευστικό, τους επιπεφυκότες (μάτια) και τις κενώσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...