527
Ενας σύρος και δύο ρώσοι στρατιώτες με φόντο τους Ασαντ και Πούτιν, σε σημείο ελέγχου, στη Δαμασκό. Η συνεργασία τους θα συνεχιστεί στην Ουκρανία | REUTERS/Omar Sanadiki

Οι σύροι μισθοφόροι και το χρέος του Ασαντ προς τον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2022, 15:10
Ενας σύρος και δύο ρώσοι στρατιώτες με φόντο τους Ασαντ και Πούτιν, σε σημείο ελέγχου, στη Δαμασκό. Η συνεργασία τους θα συνεχιστεί στην Ουκρανία
|REUTERS/Omar Sanadiki

Οι σύροι μισθοφόροι και το χρέος του Ασαντ προς τον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2022, 15:10

Μετά από 11 χρόνια πολέμου, την καταστροφή πόλεων, χωριών και μεγάλου μέρους του συριακού στρατού, το επιτελείο του Μπασάρ αλ Ασαντ έχει ξεκινήσει εκστρατεία στρατολόγησης. Μόνο που οι νεοσύλλεκτοι δεν είναι φρέσκοι από τα στρατόπεδα εκπαίδευσης και δεν θα πολεμήσουν στο εσωτερικό μέτωπο. Είναι η εμπροσθοφυλακή αυτού που θα μπορούσε να περιγραφεί σαν η μεγαλύτερη μισθοφορική δύναμη που υποστηρίζεται από κράτος.

Μέσα σε λίγες ημέρες, τα συριακά στρατεύματα θα μπορούσαν να αναπτυχθούν για να ενισχύσουν τα αδιέξοδα ρωσικά μέτωπα στην Ουκρανία, όπου ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρόκειται να αποσπάσει ένα φονικό αντίτιμο για τη διάσωση του σύρου δικτάτορα, σχολιάζει ο Guardian.

Η πρώτη συριακή δύναμη που πρόκειται να ενταχθεί στις τάξεις του ρωσικού στρατού – μια μονάδα 150 ατόμων – έφτασε στη Ρωσία την Πέμπτη, υποστηρίζουν αξιωματούχοι ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών. Η υπηρεσία πληροφοριών του ουκρανικού στρατού επικαλείται το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο εκτιμά πως 40.000 Σύροι πρόκειται να καταταγούν στο μσθοφορικό σώμα – ένας αριθμός που αντιστοιχεί σε σημαντικό κομμάτι του τακτικού συριακού στρατού.

Κίνητρο η φτώχεια…

Στην ολοκληρωτικά κατεστραμμένη οικονομία της μεταπολεμικής Συρίας, η καλύτερη -και ίσως η μόνη- προσφερόμενη απασχόληση που υποστηρίζεται από το κράτος είναι αυτή για την οποία οι υποψήφιοι εργαζόμενοι μπορεί να μην επιστρέψουν στο σπίτι τους.

Η συντριπτική πλειονότητα των σύρων μισθοφόρων αφήν0υνι πίσω τους μισθούς της τάξης των 15 δολαρίων το μήνα για να διεκδικήσουν αποδοχές που αρχίζουν από τα 600 δολάρια και φτάνουν έως και 3.000 σε κάποιες περιπτώσεις. Ο βαθμός και η εμπειρία στην εξαντλητική δεκαετία της εξέγερσης αυξάνουν τις αποδοχές, ωστόσο ακόμη και ο βασικός μισθός για κάποιους νεοσύλλεκτους είναι υπεραρκετός, αναφέρει η λονδρέζικη εφημερίδα.

Οι Σύροι σπεύδουν να καταταγούν σε κάποιο από τα τουλάχιστον 14 κέντρα στρατολόγησης που λειτουργούν σε όλη τη χώρα. Στο Χαλέπι, τη Δαμασκό, τη Ντέιρ Αζούρ, τη Χομς, τη Χάμα, ακόμη και στη Ράκα, η οποία πριν από λιγότερο από πέντε χρόνια ήταν άντρο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Στη δυτική Συρία, ορισμένες από τις πιο διάσημες μονάδες του καθεστώτος ισχυρίζονται ότι χιλιάδες άνδρες από τις τάξεις τους έχουν δηλώσει εθελοντές για το ουκρανικό μέτωπο.

Η 5η Μεραρχία, η οποία εκπαιδεύτηκε από τη Μόσχα, η 4η Μεραρχία,  πιστή στον αδελφό του Ασαντ, τον Μαχέρ και η Δύναμη «Τίγρης», οι οποίες διαδραμάτισαν εξέχοντα ρόλο στον πόλεμο, βρίσκονται στο επίκεντρο της επιχείρησης στρατολόγησης, η οποία πιθανότατα θα μετατρέψει τον ρακένδυτο στρατό του Ασαντ στη μεγαλύτερη μισθοφορική δύναμη στην Ουκρανία.

Πόσο αποτιμάται η ανθρώπινη ζωή;

«Επρεπε να περιμένω τρεις ώρες», δήλωσε ένας λοχίας, ο οποίος είπε ότι είχε ελάχιστους ενδοιασμούς να ταξιδέψει στην Ουκρανία. «Οι Ρώσοι μας βοήθησαν πολύ και τώρα θα τους βοηθήσουμε κι εμείς», ανέφερε. Σε ερώτηση για το τι θα πληρωθεί, απάντησε με ενθουσιασμό: «Είκοσι πέντε φορές περισσότερα από όσα κερδίζω τώρα».

Ένας δεύτερος μαχητής, ο οποίος πολέμησε για τέσσερις μήνες σε μια πολιτοφυλακή στη νότια Συρία πέρυσι, δήλωσε ότι του προσφέρθηκαν 600 δολάρια συν τα επιδόματα θανάτου για να ταξιδέψει στην Ουκρανία. «Αυτά είναι περισσότερα από όσα θα μπορούσα ποτέ να κερδίσω στη Συρία. Είναι σαν να βάζω μια τιμή στη ζωή μου, το ξέρω, αλλά αυτή είναι η αξία της ζωής στις μέρες μας. Αν πεθάνω εκεί, τουλάχιστον η οικογένειά μου μπορεί να ζήσει» είπε. Πολύ πιο συνειδητοποιημένος από τον συνάδελφό του. Ή πιο ειλικρινής, έστω…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News