Οταν εμφανίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’60 προκάλεσε θαυμασμό. Το SR-71 που έγινε ευρύτερα γνωστό με το προσωνύμιο «Blackbird» βγήκε μέσα από τα υπόστεγα της Lockheed Martin και ήταν ένα υπερηχητικό αεροσκάφος που εκτελούσε κατασκοπευτικές αποστολές για λογαριασμό του αμερικανικού στρατού. Πετούσε σε πολύ μεγάλα ύψη και κινούνταν με ταχύτητες που κανένα άλλο αεροσκάφος δεν κατάφερε, όχι να πιάσει, αλλά ούτε καν να πλησιάσει. Το 1976 ένα SR-71 έπιασε ταχύτητα 3.529 χλμ/ώρα η οποία παραμένει αξεπέραστη ακόμη και σήμερα. Την ίδια χρονιά το σκάφος κατάφερε να πετάξει σε ύψος 85 χιλιάδων ποδών, ύψος που επίσης παραμένει αξεπέραστο μέχρι και σήμερα.
Ενα βίντεο για τον διάδοχο του SR-71:
Η Lockheed Martin έχει ανακοινώσει ότι προσπαθεί να κατασκευάσει τον διάδοχο του σκάφους. Η εταιρεία έχει γνωστοποιήσει ότι το Blackbird SR-72 θα μπορεί να κινείται σε ακόμη μεγαλύτερα ύψη και με ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες από τον προκάτοχό του. Η Lockheed Martin στοχεύει στην δημιουργία ενός σκάφους που θα μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητα 5.800 χλμ/ώρα ενώ επίσης θα μπορεί, εκτός από παρακολούθηση και καταγραφή δεδομένων, να φέρει πυραύλους και οπλικά συστήματα ώστε να πραγματοποιεί και επιθέσεις, αν κρίνεται αναγκαίο. Η Lockheed Martin λέει ότι το σκάφος αυτό θα είναι έτοιμο να ξεκινήσει πτήσεις το 2030.
Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το περιοδικό Business Insider η Boeing θέλει να κατασκευάσει και αυτή τον διάδοχο του Blackbird. O αμερικανικός βιομηχανικός κολοσσός παρουσίασε πριν από λίγα 24ωρα σε συνέδριο αεροναυτικής τα σχέδια ενός υπερηχητικού πολεμικού αεροσκάφους που θα κινείται με ταχύτητα που θα αγγίζει τα 6.200 χλμ/ώρα! Το σκάφος θα έχει μήκος 33 μέτρα και θα λειτουργεί με ένα υβριδικό σύστημα δύο κινητήρων, ένα πυραυλοκίνητο και ένα αεριώθησης (τζετ).
Ενα βίντεο για το σχέδιο της Boeing:
Η βιομηχανία των αερομεταφορών παρακολουθεί με ενδιαφέρον την κατασκευή αυτών των αεροσκαφών αφού σε περίπτωση που τελικά κατασκευαστούν και αποδειχθεί ότι πετούν με ασφάλεια με αυτές τις ταχύτητες τότε θα ανοίξει ο δρόμος για να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία τους και σε επιβατηγά αεροσκάφη ώστε να μειωθεί σημαντικά ο χρόνος των υπερατλαντικών πτήσεων και γενικά όλων των ταξιδιών που με τα συμβατικά αεροπλάνα διαρκούν πολλές ώρες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News