Ο ιδρυτής και πρόεδρος της Amazon ανακοίνωσε πως πρόκειται να δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη του ελιξίριου της μακροβιότητας και της νεότητας.
Αφότου κατέστησαν ζάπλουτοι, εκμεταλλευόμενοι όλα όσα είχε να τους προσφέρει ο μάταιος τούτος κόσμος, κάποιοι από τους Κροίσους των καιρών μας στράφηκαν στο Διάστημα, κάποιοι άλλοι άρχισαν να οραματίζονται μετασύμπαντα επί της Γης ενώ κάποιοι έχουν βαλθεί να προσεγγίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την αθανασία.
Σε αυτήν την τελευταία κατηγορία (και όχι μόνο) ανήκει και ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής και πρόεδρος της Amazon και τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο (πρώτος είναι ο Ελον Μασκ και δεύτερος ο Μπερνάρ Αρνό) ο οποίος επιθυμεί τώρα να βρει το ελιξίριο της μακροβιότητας και της νεότητας.
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ο (πολυ)δισεκατομμυριούχος αμερικανός επιχειρηματίας έκανε λόγο για ένα «άλμα ποιότητας» όσον αφορά τις δραστηριότητες και τη διοίκηση της Altos Labs, μιας δικής του νεοφυούς εταιρείας που ειδικεύεται στη «μάχη κατά της γήρανσης» και στην «κυτταρική αναγέννηση».
Την περασμένη Πέμπτη ο Μίστερ Αμαζον ανακοίνωσε πως προσέλαβε ως εκτελεστικό διευθυντή τον 59χρονο Χαλ Μπάρον, κορυφαίο επιστήμονα και επιφανές διευθυντικό στέλεχος στους κλάδους της φαρμακοβιομηχανίας και της βιοτεχνολογίας, επικεφαλής ερευνών στη βρετανική GlaxoSmithKline από το 2018 έως την πρόσληψή του από τον Μπέζος.
3 δισ. δολάρια στις έρευνες
Από μόνη της αυτή η κίνηση θα ήταν αρκετή για να γίνει αντιληπτό ότι ο Τζεφ Μπέζος επιθυμεί όντως πάει κόντρα στη φύση και να κερδίσει η ανθρωπότητα (εάν όχι ο ίδιος) πολλά επιπλέον χρόνια ζωής. Δεδομένου, όμως, ότι η περιουσία του ξεπερνά τα 177 δισεκατομμύρια δολάρια, πέρα από την μεταγραφή του Χαλ Μπάρον, ανακοίνωσε επίσης τη χρηματοδότηση των μελλοντικών ερευνητικών προγραμμάτων της Altos Labs με τρία δισεκατομμύρια δολάρια.
Τα εν λόγω ερευνητικά προγράμματα πρόκειται να εστιάζονται στον αποκαλούμενο «κυτταρικό επαναπρογραμματισμό», τεχνική που ήδη χρησιμοποιείται σε εργαστήρια μόνο σε μεμονωμένα κύτταρα με στόχο την «αναζωογόνησή» τους: «σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές αυτό είναι το κλειδί για την πιθανή παράταση του προσδόκιμου ζωής, μέσω της εξάλειψης των δεινών που σχετίζονται με τα γηρατειά, όπως οι νεοπλασίες», αναφέρει στο ρεπορτάζ της η Ιρένε Σοάβε της Corriere della Sera.
Περισσότερα χρόνια ζωής εν εν σώματι υγιεί, το όνειρο της αιώνιας νεότητας είναι, με λίγα λόγια, ο στόχος του Τζεφ Μπέζος. Σε αντίθεση, όμως με τον Φάουστ και τον Ντόριαν Γκρέι που πούλησαν την ψυχή τους για να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους, εκείνος θα αποπειραθεί να το κάνει με τα πολλά δισεκατομμύρια του και τις έρευνες των επιστημόνων της Altos Labs, την οποία ο Μπέζος ίδρυσε από κοινού με άλλους δισεκατομμυριούχους (όπως ο Ρώσος Γιούρι Μίλνερ) αλλά και τον πρώην διευθυντή του Εθνικού Ογκολογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Κλάουσνερ, που πρόκειται να αναλάβει χρέη επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής της εταιρείας.
«Μεταγραφές» επιστημόνων!
Από το φθινόπωρο η Altos Labs διεξάγει μία εκστρατεία στρατολόγησης των πιο λαμπρών επιστημόνων τους οποίους υπόσχεται να αμείβει ωσάν να ήταν πρωτοκλασάτοι ποδοσφαιριστές. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, ο ισπανός βιοχημικός και βιολόγος Κάρλος Ισπισούα Μπελμόντε (ο οποίος πρόσφατα προέβλεψε ότι ζωή μπορεί να παραταθεί κατά «τουλάχιστον πενήντα χρόνια») και ο ιάπωνας ερευνητής Σίνια Γιαμανάκα, αυθεντία στα βλαστοκύτταρα που για το ερευνητικό του έργο τιμήθηκε με το Νομπέλ Ιατρικής το 2012.
Πρόκειται για μεγάλα ονόματα η συμμετοχή των οποίων στο τελευταίο εγχείρημα του Τζεφ Μπέζος αποσκοπεί καταρχάς στην επιτυχία του αλλά και στο να καθησυχάσουν οι πολλοί επικριτές του επιχειρηματία οι οποίοι σε αυτήν αναζήτηση του ελιξιρίου της μακροβιότητας και της νεότητας διακρίνουν ήδη μία δυστοπική πτυχή, παρόμοια με εκείνη αναδεικνύεται στο φιλμ που συζητιέται περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες, το «Don’t Look Up»: ένας επίβουλος δισεκατομμυριούχος υπονομεύει τα σχέδια για τη διάσωση του πλανήτη από έναν φονικό κομήτη, υποσχόμενος συγχρόνως στους ζάπλουτους όλης της Γης μια «δεύτερη ζωή» μέσω της διαφυγής τους στο Διάστημα, όπου περιέρχονται σε κατάσταση νάρκης (ούτως ώστε να μην γεράσουν και να παραμείνουν υγιείς) αναζητώντας έναν νέο πλανήτη για να εγκατασταθούν.
Πάντως όσον αφορά τη νεότητα ο Τζεφ Μπέζος δεν το κρύβει πως την κυνηγά ποικιλοτρόπως. Εμμεση απόδειξη αποτελεί η φωτογραφία που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την Πρωτοχρονιά: φοράει εμπριμέ πουκάμισο, άσπρο τζιν παντελόνι, γυαλιά ηλίου με καθρέφτες σε σχήμα καρδιάς και είναι περιχαρής με ένα τεράστιο χαμόγελο να δεσπόζει στο πρόσωπό του, καθώς τον αγκαλιάζει, φορώντας μια ολόσωμη και ιδιαίτερα αποκαλυπτική φόρμα, η νέα του σύντροφός του ονόματι Λόρεν Σάντσεζ, η οποία το 2019 αντικατέστησε την Μακένζι Σκοτ, την πρώτη σύζυγο του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία. Σίγουρα θα μπορούσε να γίνει λόγος και για κρίση μέσης ηλικίας, καθώς το ελιξίριο της νεότητας και της μακροζωίας δεν έχει ακόμα βρεθεί.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News