«Μεγάλωσα στα ερείπια μίας χώρας που εγκατέλειψε τη δημοκρατία και ήρθε αντιμέτωπη με τις συνέπειες. Μπορεί να θεωρείτε πως είμαι υπερβολικά ευαίσθητος με το ζήτημα αυτό, αλλά εάν έχεις βιώσει τα επακόλουθα όπως τα βίωσα εγώ, πιστέψτε με, ανησυχείς. Οταν γεννήθηκα το 1947, δύο χρόνια μετά το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, η Αυστρία βρισκόταν εν μέσω ενός λιμού. Καθώς μεγάλωνα, ήμουν περιτριγυρισμένος από κατεστραμμένους ανθρώπους που έπιναν για να ξεχάσουν τις ενοχές τους για τη συμμετοχή τους στο πιο φριχτό καθεστώς στην Ιστορία. Ανήκαν σε ένα σύστημα που δολοφόνησε έξι εκατομμύρια εβραίους μαζί με τουλάχιστον ακόμη πέντε εκατομμύρια ανθρώπους κι άρχισε έναν πόλεμο που προκάλεσε 75 εκατομμύρια θανάτους. Δεν ήταν όλοι τους μανιασμένοι αντισημίτες ή ναζιστές. Πολλοί απλά ακολούθησαν αυτήν την πορεία προς ένα ολοένα αυξανόμενο κακό επειδή αυτός ήταν ο εύκολος δρόμος», θέλησε να επισημάνει σε κείμενό στον Economist ο Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ.
Γιατί, όμως, ο διάσημος αστέρας του Χόλιγουντ και κυβερνήτης της Καλιφόρνιας από το 2003 έως το 2011 θέλησε να γράψει για την τραγική κατάσταση που επικρατούσε στη γενέτειρά του πριν πολλές δεκαετίες;
Επειδή ανησυχεί ιδιαίτερα για την χώρα του, όχι την Αυστρία, αλλά τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου έφτασε πριν από περισσότερα από πενήντα χρόνια, και θεωρεί ότι οφείλει να μιλήσει – ως «μετανάστης, Αμερικανός και Ρεπουμπλικανός» – με δυνατή φωνή για το καλό της πατρίδας του.
Ο αυστριακής καταγωγής γίγαντας του Χόλιγουντ αλλά και σημαίνον πρόσωπο της πολιτικής δεν θεωρεί, στο προφητικό κείμενό του που δημοσιεύτηκε λίγο πριν από τα γεγονότα του Καπιτωλίου, ότι οι ΗΠΑ μπορούν να φτάσουν σε αντίστοιχα επίπεδα βαρβαρότητας, πληρώνοντας, φυσικά, στη συνέχεια τις συνέπειες. Πιστεύει, όμως, ότι «πρέπει να θυμόμαστε τις τρομερές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η επιλογή της εγωπάθειας και του κυνισμού σε βάρος της προσφοράς και της ελπίδας. Θέλω να σιγουρευτώ ότι δεν θα κάνουμε αυτά τα μοιραία βήματα», εξηγεί ο Σβαρτσενέγκερ, απευθύνοντας έκκληση σε όλους τους πολιτικούς ηγέτες των ΗΠΑ, ανεξάρτητα από το κόμμα τους, να καταδικάσουν απερίφραστα τις απόπειρες του Ντόναλντ Τραμ να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των αμερικανών πολιτών στους δημοκρατικούς θεσμούς και στο εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ.
Ο Μπάιντεν νίκησε
Ο 73χρονος Σβαρτσενέγκερ υπενθύμισε στο κείμενό πως οι ισχυρισμοί του Ντόναλντ Τραμπ και των υποστηρικτών του περί νοθείας στις εκλογές απορρίφθηκαν όλοι από την αμερικανική Δικαιοσύνη και εκλογικούς αξιωματούχους αμφοτέρων των κομμάτων. «Δεν τίθεται ζήτημα για το ποιος κέρδισε τις προεδρικές εκλογές και το να συνεχίζεται αυτή η κοροϊδία είναι ανόητο, τρελό και κακό», σημείωσε, ζητώντας από τα μέλη της πολιτικής ελίτ στην Ουάσιγκτον να προχωρήσουν στην επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν από τη Βουλή και τη Γερουσία των ΗΠΑ.
Αίσθηση ωστόσο, προκαλεί το γεγονός πως μία ημέρα πριν από τα τραγικά γεγονότα που εκτυλίχτηκαν την Τετάρτη στην αμερικανική πρωτεύουσα με τους πιο σκληροπυρηνικούς από τους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ να εισβάλλουν στο Καπιτώλιο, ο Σβαρτσενέγκερ θυμήθηκε τον «Terminator» και την «Ημέρα της Κρίσεως», την δεύτερη ταινία της σειράς έργων που τον ανέδειξαν.
«Την 6η Ιανουαρίου, όταν καταμετρηθούν οι ψήφοι των εκλεκτόρων, οι ηγέτες στην Ουάσινγκτον θα κληθούν να επιλέξουν. Κάποτε γύρισα μια ταινία της σειράς “Terminator” με τον τίτλο “Ημέρα της Κρίσεως”. Αυτό είναι απλά Χόλιγουντ. Αλλά η 6η Ιανουαρίου είναι η Ημέρα της Κρίσεως για πολλούς πολιτικούς. Θα επιλέξουν να συνταχθούν με τους ψηφοφόρους ή θα επιλέξουν να στηρίξουν το κόμμα τους και τον εγωιστή πρόεδρό τους;», διερωτήθηκε ο Σβαρτσενέγκερ, μία ημέρα πριν από την Ημέρα της Κρίσεως στην κυριολεξία κατά την οποία γράφτηκε μία από τοις πιο μαύρες σελίδες της σύγχρονης αμερικανικής Ιστορίας.
Πρώτα Αμερικανοί
Η νίκη του Μπάιντεν επικυρώθηκε τελικά, συγχρόνως, όμως, κρίθηκε και ο Ντόναλντ Τραμπ αλλά και η δημοκρατία στην Αμερική. Ο απερχόμενος πρόεδρος αποδείχτηκε αναίσχυντος ενώ η δημοκρατία ισχυρή. Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές και τους γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που επρόκειτο να εναντιωθούν στη λαϊκή βούληση όπως αυτή εκφράστηκε στις κάλπες ο Σβαρτσενέγκερ δεν παρέλειψε να τονίσει πως «τα εγγόνια μας θα σας γνωρίζουν ως τους αχρείους που πολέμησαν το μεγάλο αμερικανικό πείραμα. Θα ζείτε ατιμασμένοι. Δεν πρέπει ποτέ να βάζουμε το κόμμα πάνω από το μεγάλο αμερικανικό πείραμα. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι είμαστε πρώτα Αμερικανοί. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η εξουσία των πολιτικών πηγάζει από τους ψηφοφόρους και οι ψηφοφόροι εκφράστηκαν».
Δυστυχώς, όμως, και παρά τη νίκη της δημοκρατίας, εκατομμύρια υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθούν να μιλούν για νοθεία ενώ το γεγονός πως μεταξύ αυτών που συνεχίζουν να αμφισβητούν το εκλογικό αποτέλεσμα συγκαταλέγονται 121 βουλευτές και έξι γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, σίγουρα θα δυσαρεστεί ιδιαίτερα τον ρεπουμπλικανό «Εξολοθρευτή».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News