571
O Φιλ Κόλινς, εμφανώς καταβεβλημένος, σε συναυλία του στη Γαλλία στις 17 Μαρτίου | David Wolff-Patrick/ Redferns/ GettyImages

O Φιλ Κόλινς άφησε τις μπαγκέτες και έπιασε το μπαστούνι…

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2022, 18:41
O Φιλ Κόλινς, εμφανώς καταβεβλημένος, σε συναυλία του στη Γαλλία στις 17 Μαρτίου
|David Wolff-Patrick/ Redferns/ GettyImages

O Φιλ Κόλινς άφησε τις μπαγκέτες και έπιασε το μπαστούνι…

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2022, 18:41

Το μπαστούνι είναι για τον ηλικιωμένο το τρίτο πόδι του – πράγμα χρήσιμο και βολικό όταν οι ανηφόρες είναι κυριολεκτικές, στον δρόμο και στις κλίμακες, και όχι μεταφορικές. Ομως ο Φιλ Κόλινς, ο διάσημος και καλλιτεχνικώς πολυμήχανος ντράμερ των Genesis, χρειάζεται το μπαστουνάκι όχι επειδή έφθασε να είναι 71 χρόνων (άλλοι στην ηλικία του ή και μεγαλύτεροι είναι κοτσονάτοι και ντούροι – βλέπε Τζάγκερ), αλλά επειδή σκόνταψε στις «ανηφόρες της ζωής», δηλαδή στην πρωινή βότκα και στις διαλυμένες προσωπικές σχέσεις – εκεί τα βρήκε μπαστούνια ο Κόλινς και, όπως ήταν αναμενόμενο, γονάτισε. Ούτε ο πρώτος είναι ούτε και τελευταίος θα μείνει στην ατελείωτη ουρά: την ηρωική διάσταση στην ήττα του την έδωσε ο ίδιος, με δημόσια ομολογία του έπειτα από την «τελευταία εμφάνιση» της μπάντας στο Λονδίνο.

Σε αυτήν την «τελευταία συναυλία» των Genesis λοιπόν, που έγινε το περασμένο Σάββατο στον λονδρέζικο χώρο μαζικών εκδηλώσεων «02 Arena», ο Κόλινς εμφανίστηκε καθιστός και κατόπιν είπε ότι είναι άρρωστος και δεν μπορεί πια να κρατήσει τις μπαγκέτες στα χέρια του. Συμπλήρωσε, δε, με κάποιον αυτοσαρκασμό: «Τώρα πρέπει να βρω μια πραγματική δουλειά». Η Corriere della Sera που μετέφερε όλα αυτά έγραψε για «ειρωνεία ανακατεμένη με ψυχοσωματικό πόνο». Ο Κόλινς, λοιπόν, εγκατέλειψε το επάγγελμα του ροκ περφόρμερ για πάντα. «”Είμαι άρρωστος, έχω οκτώ βίδες στην πλάτη μου” είπε ο θρύλος της μουσικής» έγραψαν οι Ιταλοί, ενώ προσέθεσαν ότι υπάρχει δυσαρμονία πνεύματος και σώματος, αφού «το κορμί δεν ανταποκρίνεται στις εντολές του εγκεφάλου».

Στην περιοδεία των Genesis (στα πλήκτρα ο Τόνι Μπανκς, σε κιθάρα και μπάσο ο Μάικ Ράδερφορντ) ο Κόλινς ήταν συνεχώς καθήμενος, καθώς «αδυνατούσε καν να χρησιμοποιήσει το μπαστούνι για να περπατήσει». Πώς έφθασαν τα πράγματα μέχρις αυτού του σημείου; Να τι είπε ο ίδιος στο περιοδικό Rolling Stone: «Ηταν μία σταδιακή παρακμή. Το κατάλαβα και είπα ότι δεν είναι δυνατόν να μου συμβαίνει. Μία από τις λίγες βεβαιότητές μου ήταν ότι μπορούσα να στρωθώ στα ντραμς και να κάνω κάτι καλό, αλλά ξαφνικά δεν το μπορούσα». Οι Ιταλοί έγραψαν περί προβλημάτων στους σπονδύλους εξαιτίας της θέσης των τυμπάνων και των τυμπανοκρουσιών, όπως και για αλλεπάλληλες χειρουργικές επεμβάσεις οι οποίες δημιούργησαν και νευρολογικά προβλήματα. Εκανε την εμφάνισή του και ο διαβήτης – και μία οξεία παγκρεατίτιδα.

Στη ζωή του Κόλινς τα παραπάνω σοβαρά προβλήματα υγείας υποδαύλιζαν τις κακές συνήθειες, μπορεί και τις ερωτικές ατυχίες, ενώ ταυτόχρονα τροφοδοτούνταν από αυτές: «Βότκα κρύα, από το ψυγείο, να την πίνεις το πρωί, και μετά να σωριάζεσαι μπροστά στα παιδιά σου… Δεν ήξερα ότι πλησίαζα τον θάνατο. Αν συνέχιζα να πίνω, τα όργανά μου θα σταματούσαν να λειτουργούν. Κατέστρεφα τον εαυτό μου γιατί ανακάτευα αλκοόλ και παυσίπονα».

Ο Κόλινς παρέλαβε από τον Πίτερ Γκάμπριελ τους Genesis το 1975, και είναι γεγονός ότι έκανε σημαντικά πράγματα μαζί τους. Υπήρξε η ιδιαίτερη και εμβληματική φωνή του γκρουπ, πέρα από ντράμερ τους. Ωστόσο «στην ιδιωτική ζωή του υπήρξε ανήσυχος». Εκανε τρεις γάμους, όπως μας πληροφόρησε η Corriere, εκ των οποίων ο τρίτος υπήρξε βασανιστικός. Ο Κόλινς ξόδεψε αστρονομικό ποσό για το διαζύγιό του (περί τα 25 εκατ. στερλίνες  το 1999), έπειτα από χρόνια επανασυνδέθηκε με την πρώην σύζυγο, όμως τέσσερα χρόνια αργότερα ο μουσικός διαπίστωσε ότι η ευτυχία είχε οριστικά πεθάνει για αυτόν – βρήκε ένα σημείωμα της γυναίκας η οποία εν τω μεταξύ είχε παντρευτεί κρυφά κάποιον άλλον: «Βρήκα άλλον άντρα και θέλω να προσπαθήσω να είμαι ξανά ευτυχισμένη» του έγραφε…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News