Ενας 35χρονος πρώην μπάρμαν και παραγωγός μουσικών εκδηλώσεων βούτηξε στα βαθιά και κατάφερε να λύσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις. Μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνεται ανέφικτο, όμως ο Μίρικ Μίλαν γεφύρωσε το χάσμα μεταξύ κατοίκων, επιχειρηματιών της νύχτας και δημαρχιακών αρχών.
Οπως επισημαίνει στον Φέργκους Ο’ Σάλιβαν και στο The Atlantic ο «νυχτερινός δήμαρχος» του Αμστερνταμ, «σε μία περιοχή της πόλης θα μπορούσαν επί 24ωρου βάσεως να συνυπάρχουν χώροι εργασίας και μια φοιτητική βιβλιοθήκη που να λειτουργεί νυχθημερόν, μπαρ και εστιατόρια, ώστε κάποιος που μένει έξω μέχρι αργά να μπορεί να δειπνήσει και ύστερα να πιεί ένα ποτό με την παρέα του χωρίς να κινδυνεύει να τον μαχαιρώσουν ή να γλιστρήσει πάνω στους εμετούς».
Ηδη και άλλες πόλεις της Ολλανδίας ακολουθούν το παράδειγμα της πρωτεύουσας. Το Κρόνινγκεν και το Νιιμέγκεν, μαζί με 13 ακόμη μεγάλους δήμους τους χώρας έχουν τους δικούς τους επαγγελματίες «νυχτερινούς δημάρχους», ενώ στα χνάρια τους βρίσκονται μεγαλουπόλεις όπως το Παρίσι, η Τουλούζη, το Λονδίνο και το Βερολίνο. Και το ιδιότυπο αυτό νυχτερινό κίνημα αναπτύσσεται σε τέτοιο βαθμό, ώστε τον επόμενο Απρίλιο το Αμστερνταμ θα φιλοξενήσει μια συνάντηση όλων εκείνων που θα ήθελαν να ρυθμίσουν τα πράγματα στις πόλεις τους με αντίστοιχο τρόπο.
Οπως τονίζει ο Μίλαν, η λύση του προβλήματος δεν βρίσκεται στον περιορισμό των ωρών διασκέδασης, αλλά στην επέκτασή τους. Και συμβούλευσε τον δήμαρχο του Αμστερνταμ να δώσει 24ωρη άδεια λειτουργίας σε δέκα μπαρ που βρίσκονταν όχι στο κέντρο αλλά στον αραιοκατοικημένο εξωτερικό δακτύλιο της πόλης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η ηχορύπανση όχι μόνο στη συγκεκριμένη αλλά και σε άλλες περιοχές και να χαλαρώσουν από κίνηση τα στενά δρομάκια του κέντρου.
Παράλληλα προσλήφθηκαν δέκα υπάλληλοι, οι οποίοι κάθε Παρασκευή και Σάββατο κυκλοφορούν στους δρόμους και φροντίζουν να αποφορτίζουν τεταμένες καταστάσεις που μπορεί να δημιουργηθούν μεταξύ όσων διασκεδάζουν. «Δεν είναι αστυνομικοί ή σεκιουριτάδες» εξηγεί ο Μίλαν. «Αντιμετωπίζουν τα θέματα φιλικά και συμβουλεύουν κάποιους που δείχνουν αντικοινωνική συμπεριφορά ότι οφείλουν να σεβαστούν τους κανόνες. Αν μιλήσεις ήρεμα σε κάποιον που μόλις έχει βγει από το μπαρ και ξεφωνίζει, θα καταλάβει πως ενοχλεί και θα σταματήσει. Η πειθώ που έχουν αυτοί οι άνθρωποι κάνει τη διαφορά».
Ο Μίλαν πάντα προσπαθεί να συμβιβάζει όλα τα μέρη. Οπως εξηγεί ο ίδιος, στη νύχτα πέρα από τα χρήματα που διακυβεύονται και τα οποία την καθιστούν πολύ σημαντική για την οικονομία μιας πόλης, υπάρχουν και πολλά ταλέντα. «Αναλογιστείτε όλους τους γραφίστες, τους παραγωγούς μουσικών εκδηλώσεων και πάρτι, τους DJ, όλους εκείνους τους ανθρώπους που η νύχτα τούς χρησιμεύει ως πλαίσιο για να ξεδιπλώσουν τις δημιουργικές τους ικανότητες. Το να τους επιτραπεί να συνεχίσουν να εκφράζονται είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο για πόλεις όπως το Αμστερνταμ και το Βερολίνο, αλλά και για όλο τον κόσμο».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News