552
O MethaneSAT θα εντοπίζει την πηγή προέλευσης του βλαβερού για την ατμόσφαιρα μεθανίου | Environmental Defense Fund

O διαστημικός κυνηγός του μεθανίου

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2018, 14:08
O MethaneSAT θα εντοπίζει την πηγή προέλευσης του βλαβερού για την ατμόσφαιρα μεθανίου
|Environmental Defense Fund

O διαστημικός κυνηγός του μεθανίου

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2018, 14:08

O Τομ Ινγκερσολ αποτελεί έναν από τα εμπειρότερα στελέχη της βιομηχανίας των διαστημικών δορυφόρων. Ο Ινγκερσολ ομολογεί ότι αν και έχει δει και ακούσει πολλά στην καριέρα του, η πρόταση που του έγινε πέρυσι από ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό τον άφησε έκπληκτο. Η πρόταση αφορούσε στην κατασκευή ενός δορυφόρου ο οποίος θα βοηθήσει στο πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών. «Η πρώτη σκέψη που έκανα ήταν ότι είναι μια πραγματικά τρελή ιδέα» αναφέρει ο Ινγκερσολ ο οποίος όμως αποδείχτηκε τολμηρός αφού τελικά αποδέχτηκε την πρόταση και ανέλαβε να οργανώσει και να διευθύνει το όλο εγχείρημα.

Πριν από λίγα 24ωρα ο Φρεντ Κρουπ, πρόεδρος του οργανισμού Environmental Defense Fund, ανακοίνωσε και επίσημα ότι έχει ήδη ξεκινήσει η κατασκευή του MethaneSAT, ενός δορυφόρου με αποστολή να παρακολουθεί την εκπομπή ρύπων μεθανίου από τις βιομηχανίες σε όλο τον πλανήτη και να εντοπίζει την πηγή των εκπομπών αυτών. Είναι γνωστό ότι το μεθάνιο όχι μόνο αποτελεί ένα αέριο που συμβάλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη αλλά είναι και εξαιρετικά επικίνδυνο αφού παγιδεύει σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό την θερμότητα μέσα στην ατμοσφαίρα από ότι το κάνει το διοξείδιο του άνθρακα. Υπολογίζεται ότι το 25% της αύξησης της θερμοκρασίας στον πλανήτη τις τελευταίες δεκαετίες οφείλεται στο μεθάνιο που εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητα.

Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times οι ειδικοί εκτιμούν ότι το μεθάνιο ξεφεύγει από τις βιομηχανίες, κυρίως από εκείνες που ασχολούνται με την παραγωγή φυσικού αερίου. Το μεθάνιο ξεφεύγει μέσα από κάποιες διαρροές στις εγκαταστάσεις (σωληνώσεις κ.λ.π.) και δεν μπορεί κανείς, είτε οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια είτε όσοι ζουν κοντά σε αυτά να αντιληφθούν τη διαρροή επειδή το μεθάνιο είναι ένα άχρωμο και άοσμο αέριο. Εκεί ακριβώς θα έρθει να βοηθήσει ο MethaneSAT που θα εντοπίζει τα σημεία από τα οποία πηγάζει το μεθάνιο στον πλανήτη.

Ενα βίντεο για τον δορυφόρο MethaneSAT:

https://youtu.be/19r7RXhGIuM

Οι υπέρμαχοι της χρήσης συστημάτων εντοπισμού των διαρροών του μεθανίου αναφέρουν ότι οι βιομήχανοι όχι μόνο δεν πρέπει να ανησυχούν αλλά να συμβάλουν όσο μπορούν σε αυτή την προσπάθεια. Αυτό γιατί η επιδιόρθωση της διαρροής μεθανίου έχει μικρό κόστος το οποίο μάλιστα στην περίπτωση των εργοστασίων παραγωγής φυσικού αερίου θα είναι πρακτικά μηδενικό για τις εταιρείες αφού η επιδιόρθωση της διαρροής θα αυξήσει αυτόματα την παραγωγή και άρα τα κέρδη τους.

«Οι δορυφορικές μετρήσεις είναι κρίσιμος παράγοντας αφού προς το παρόν δεν λαμβάνουμε τέτοιου είδους πληροφορίες και δεδομένα» αναφέρει ο Ντέιβιντ Αλεν καθηγητής Χημικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας μέλος της επιτροπής που συγκρότησε η Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ για να μελετήσει το ζήτημα του μεθανίου. Η επιτροπή αυτή στην τελική της έκθεση έκανε ειδική αναφορά για την αναγκαιότητα της παρακολούθησης του μεθανίου με διαστημικά μέσα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν δορυφόροι που ανήκουν σε κυβερνήσεις οι οποίοι κάνουν μετρήσεις μεθανίου αλλά τα όργανά τους δεν έχουν την ικανότητα να εντοπίζουν το ακριβές σημείο από το οποίο ξεκινά το αέριο. Υπάρχουν και δορυφόροι που ανήκουν σε ιδιωτικές εταιρείες οι οποίοι διαθέτουν την δυνατότητα να εντοπίζουν το μεθάνιο αλλά τα δεδομένα αυτά έχουν επιλέξει μέχρι στιγμής να μην τα δημοσιοποιούν.

Ο MethaneSAT είναι σχεδιασμένος για να εντοπίζει εκπομπές μεθανίου σε όλο τον πλανήτη και θα έχει τον τεχνολογικό εξοπλισμό να εντοπίζει με ακρίβεια την πηγή ενώ τα δεδομένα που συλλέγει θα δημοσιοποιούνται ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι και εμπλεκόμενοι να γνωρίζουν τι συμβαίνει ώστε να αναλάβουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και δράσεις για την επίλυση του όποιου προβλήματος εντοπίζεται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...