Τόσο το αμερικανικό Time όσο και οι βρετανικοί Financial Times ανέδειξαν πρόσωπο της προηγούμενης χρονιάς τον Ελον Μασκ της Tesla και της Space X. To CNN Business, ωστόσο, αλλά και το L’economia, το οικονομικό ένθετο της Corriere della Sera, τίμησαν με την αντίστοιχη επιλογή τους τον Αλμπερτ Μπουρλά, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer που γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε στη Θεσσαλονίκη και κατέστη γνωστός σε όλο τον κόσμο χάρη στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού που ανέπτυξε o αμερικανικός κολοσσός των φαρμάκων και της βιοτεχνολογίας τον οποίο διευθύνει.
«Η πανδημία Covid-19 απέχει πολύ από το να τερματιστεί. Αλλά η ζωή έχει επιστρέψει ποικιλοτρόπως σε κάτι που σε πολλούς μοιάζει φυσιολογικό. Αυτό οφείλεται στο ότι υπάρχουν πολλά εμβόλια για τον κορονοϊό, περιλαμβανομένου και ενός της Pfizer», υπενθυμίζει το CNN Business στο σχετικό δημοσίευμά του και αυτός είναι ο κύριος λόγος που το αμερικανικό Μέσο ανέδειξε τον Αλμπερτ Μπουρλά πρόσωπο ή μάλλον CEO της χρονιάς.
«Τι αξιοσημείωτη τιμή από το CNN καθώς πλησιάζουμε στο τέλος μιας γεμάτης, απαιτητικής και επιτυχημένης χρονιάς για την Pfizer. Μια χρονιά που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Ευχαριστώ όλους τους αφοσιωμένους συναδέλφους μας. Είναι ο λόγος που έχω απολαύσει κάθε λεπτό των 28 χρόνων μου εδώ», έγραψε ο Μπουρλά στο Twitter, σχολιάζοντας την είδηση.
«Ο Μπουρλά ήταν η δική μας επιλογή, για όσα έχει κάνει η Pfizer σε έναν χρόνο κατά τον οποίο τα εμβόλια κατά του κορονοϊού κατέστησαν mainstream (το “εμβόλιο” ανακηρύχθηκε λέξη της χρονιάς από το Merriam-Webster) και συνέλαβαν στο να σταθεροποιηθεί η αμερικανική αλλά και η παγκόσμια οικονομία», αναφέρει το CNN. «Η Pfizer έκανε πολύ καλό στην ανθρωπότητα και είμαστε πάρα πολύ υπερήφανοι για αυτό», σημείωσε από την πλευρά του ο Αλμπερτ Μπουρλά σε συνέντευξή του στο CNN Business. «Οχι μόνο καταφέραμε να σώσουμε τόσες πολλές ζωές… αλλά χαίρουμε καλής επιχειρηματικής φήμης αυτή τη στιγμή. Οι άνθρωποι μας συμπαθούν», συμπλήρωσε.
Φυσικά το CNN επισημαίνει πως η Pfizer δεν είναι η μοναδική φαρμακοβιομηχανία που ανέπτυξε εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Ομως ο Αλμπερτ Μπουρλά κατέστη «συνώνυμο της μάχης κατά του κορονοϊού», περισσότερο από τους ομολόγους του στην γερμανική BioNTech (με την οποία συνεργάστηκε και μοιράστηκε την επιτυχία η Pfizer) ή την επίσης αμερικανική Moderna.
Επειδή η Pfizer «έδωσε ελπίδα στον κόσμο που πλήττεται από την πανδημία χάρη στο εμβόλιο», επέλεξαν και οι δημοσιογράφοι και οι αναλυτές της Corriere della Sera να αναδείξουν τον Αλμπερτ Μπουρλά Πρόσωπο της Χρονιάς. Μάλιστα το οικονομικό ένθετο της ιταλικής εφημερίδας αφιέρωσε μια σειρά άρθρων στον 60χρονο CEO, αναδεικνύοντας τα μυστικά της επιτυχίας του.
Ο Φεντερίκο Φουμπίνι, για παράδειγμα, υποστηρίζει πως στην επιτυχία του Μπουρλά και της Pfizer συνέβαλε σημαντικά το ότι δεν δέχτηκαν να λάβουν ούτε ένα δολάριο ως χρηματοδότηση στο πλαίσιο των ερευνών για την όσο το δυνατόν ταχύτερη ανάπτυξη εμβολίων κατά του κορονοϊού.
Ο ιταλός δημοσιογράφος αναφέρεται στο γεγονός πως από τα τουλάχιστον δέκα δισεκατομμύρια δολάρια που δόθηκαν από την κυβέρνηση Τραμπ στο πλαίσιο της αποκαλούμενης Operation Warp Speed για την επίσπευση των σχετικών ερευνών, χρήματα αποδέχτηκαν να λάβουν αμερικανικές εταιρείες όπως η Moderna, η Johnson & Johnson και η Merck, οι βρετανικές AstraZeneca και GlaxoSmithKline καθώς και η γαλλική Sanofi.
Εξαίρεση αποτέλεσε η Pfizer, με τον Αλμπερτ Μπουρλά, «τον έλληνα κτηνίατρο που από το 2019 είναι διευθύνων σύμβουλός της, να εμφανίζεται στο διοικητικό συμβούλιο με μία διαφορετική ιδέα: “Δώστε μου δύο δισεκατομμύρια, ας ρισκάρουμε για να τερματίσουμε πρώτοι, αναπτύσσοντας ένα εμβόλιο καλύτερο από τα άλλα”. Επρόκειτο για το ερευνητικό πρόγραμμα, σε συνεργασία με τη γερμανική BioNTech, για τα εμβόλια mRNA, μία νέα τεχνολογία που αναπτύχθηκε για την αντιμετώπιση του καρκίνου και δεν είχε δοκιμαστεί ποτέ», σημειώνει ο Φεντερίκο Φουμπίνι.
Μιλώντας, μήνες μετά, στην Corriere della Sera, o Μπουρλά θα εξηγούσε πως όταν μια κυβέρνηση δίνει χρήματα, «θέλει να ξέρει πώς τα ξοδεύεις και ποια είναι τα σχέδιά σου. Αυτό δεν το ήθελα. Ηθελα οι επιστήμονές μας να έχουν όλους τους πόρους στη διάθεσή τους, δεδομένου ότι τους ζητούσα να κάνουν το αδύνατο δυνατό. Δεν μπορούσα να ζητήσω να κάνουν κάτι που συνήθως απαιτεί δέκα χρόνια μέσα σε εννέα μήνες. Ηξερα ότι αν αποτυγχάναμε η Pfizer θα υπέφερε. Αλλά ήξερα ότι διαφορετικά θα αντιμετωπίζαμε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα: όχι μόνο εμείς, ολόκληρος ο κόσμος». Ομως το ριψοκίνδυνο εγχείρημα κάθε άλλο παρά απέτυχε καθώς έως την 5η Δεκεμβρίου του 2021, μέσα σε έναν χρόνο δηλαδή, η Pfizer είχε ήδη παραδώσει 2,25 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της σε 163 χώρες σε πέντε ηπείρους.
Γενικεύοντας τον συλλογισμό του ο Φεντερίκο Φουμπίνι σημειώνει πως είτε μας αρέσει είτε όχι η επιτυχία του Αλμπερτ Μπουρλά και της Pfizer αναδεικνύει με εξαιρετικό τρόπο μερικά από τα κύρια χαρακτηριστικά των καιρών μας: «την αγάπη για το ρίσκο που χρειάζεται για να καινοτομούμε και να ανταποκρινόμαστε στους παγκόσμιους σεισμούς του τρέχοντος αιώνα, το θαύμα της τεχνολογίας που προστατεύει την ανθρωπότητα από μια βιβλική τραγωδία, που θα μας περιόριζε στο σπίτι, ποιος ξέρει για πόσα χρόνια ενώ η οικονομία θα επέστρεφε σε επίπεδα επιβίωσης για δεκάδες, ενδεχομένως εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στη Δύση. Σε τελική ανάλυση, γιατί όχι, εκείνο το στοίχημα των δύο δισεκατομμυρίων του Μπουρλά συνοψίζει επίσης τη θεμελιώδη αρχή του καπιταλισμού βάση του οποίου αποτελεί η τεχνολογία κατά τον τρέχοντα αιώνα: “The winner takes all”, ο νικητής τα παίρνει όλα», αναφέρει ο Φουμπίνι, και ο νικητής στην προκειμένη περίπτωση είναι ο Αλμπερτ Μπουρλά, ο άνθρωπος τον οποίο «δεκάδες επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων εκλιπαρούν να επισπεύσει τις παραδόσεις», την ώρα που η τιμή της μετοχής της Pfizer έχει αυξηθεί κατά 77% από τον περασμένο Μάρτιο.
Η δεύτερη επιλογή των οικονομικών συντακτών και αναλυτών της Corriere della Sera ήταν η Κριστίν Λαγκάρντ, επειδή η πρόεδρος της ΕΚΤ συνέβαλε σημαντικά στην ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών μετά το τρομακτικό 2020. Τρίτη στη λίστα τους κατέταξαν την Ενγκόζι Οκόνιο Ιουεάλα, γιατί ως νέα διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου επιδιώκει η παγκόσμια κοινότητα να ξεπεράσει την πανδημία, αναδιοργανώνοντας συγχρόνως, προς το δικαιότερο, τον τρόπο λειτουργίας της παγκοσμιοποίησης.
Συμφώνησαν, ωστόσο, να αναδείξουν τον Αλμπερτ Μπουρλά Πρόσωπο της Χρονιάς γιατί «αντιπροσωπεύει την παγκοσμιοποίηση ως έχει: ισχυρή, ασυγκράτητη, άρρηκτα συνδεδεμένη με την ισχύ του χρήματος και της τεχνολογίας, ικανή να χαμογελά σε αυτούς που τολμούν, σε εκείνους που απαιτούν, ενδεχομένως με θράσος, αλλά ξέρουν πώς να προσπερνούν τα εμπόδια».
Στο κείμενό του ο Φεντερίκο Φουμπίνι σημειώνει επίσης πως κάθε άλλο παρά προκαθορισμένη ήταν η μοίρα του Αλμπερτ Μπουρλά που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Φεβρουάριο του 1961 από γονείς που γλίτωσαν από την εξόντωση, κατά το Ολοκαύτωμα, της εβραϊκής κοινότητας της πόλης.
Αρχισε να εργάζεται για την Pfizer το 1993, ως κτηνίατρος και τεχνικός διευθυντής του τμήματος υγείας ζώων του παραρτήματος της εταιρείας στην Ελλάδα, ενώ έως ότου φτάσει στην κορυφή του αμερικανικού κολοσσού, τον Ιανουάριο του 2019, κατέλαβε πλήθος διευθυντικών θέσεων, ζώντας αυτό διάστημα σε επτά πόλεις, συνολικά, σε τέσσερις διαφορετικές χώρες, υπενθυμίζει ο ιταλός δημοσιογράφος.
Στο πλαίσιο της πανδημίας κατηγορήθηκε από την Αφρικανική Ενωση ότι (έχοντας καλύψει τις ανάγκες των ΗΠΑ) ευνόησε την Ευρώπη και αδίκησε την Αφρική, όσον αφορά την τροφοδοσία με εμβόλια, γιατί η Pfizer στις πλούσιες χώρες χρεώνει τη δόση περίπου είκοσι ευρώ, ποσό τριπλάσιο από εκείνο που καλούνται να καταβάλουν οι φτωχές χώρες ανά δόση.
Πάντως η εταιρεία έχει δεσμευτεί να δώσει δύο δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της σε χώρες χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους και της επόμενης χρονιάς. Ωστόσο η Pfizer δεν διέψευσε τους Financial Times οι οποίοι έγραψαν πως αρχικά ο Αλμπερτ Μπουρλά είχε ζητήσει από την αμερικανική κυβέρνηση εκατό δολάρια ανά δόση.
«Αλλά ο ελληνοεβραίος μάνατζερ δεν δίστασε να ενωθεί με τους τουρκογερμανούς ιδρυτές της BioNTech, δίχως καν να συνάψουν ένα συμβόλαιο, ούτως ώστε να φτάσουν το δυνατόν νωρίτερα στο εμβόλιο που κρατά την ελπίδα ζωντανή, και ενώπιον της μετάλλαξης Ομικρον», σημειώνει ο Φουμπίνι, υπενθυμίζοντας ότι η Pfizer έχει επίσης αναπτύξει ένα χάπι το οποίο μειώνει δραστικά (κατά 89%) τον κίνδυνο βαριάς νόσησης, νοσηλείας και θανάτου για όσους προσβάλλονται από κορονοϊό.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News