Περίπου δέκα μέρες έχουν μείνει μέχρι η κυβέρνηση Μπόρις να ανάψει το πράσινο φως για την άρση των τελευταίων περιοριστικών μέτρων που ισχύουν στη Βρετανία. Ωστόσο, λόγω της μετάλλαξης Δέλτα τα νέα κρούσματα αυξάνονται κατά 60% κάθε εβδομάδα.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα, ο κυλιόμενος μέσος όρος είναι 25.000 κρούσματα την ημέρα. Οπως υπογραμμίζουν οι Times του Λονδίνου, σε αυτό το σημείο βρισκόταν η χώρα κατά τη διάρκεια του πιο πρόσφατου κύματος τον Απρίλιο, αλλά και του προηγούμενου πανδημικού κύματος τον Νοέμβριο.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει στον Τύπο, από τις 19 Ιουλίου, οι πολίτες της Βρετανίας που είναι πλήρως εμβολιασμένοι αναμένεται να μην είναι υποχρεωμένοι να μπαίνουν σε καραντίνα για δέκα μέρες όταν επιστρέφουν από χώρες που βρίσκονται στην πορτοκαλί λίστα (εδώ).
Αυτό σημαίνει ότι αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα και ο τουρισμός από τη Βρετανία στη χώρα μας, η οποία βρίσκεται στην πορτοκαλί λίστα, αλλά μαζί και τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα. Γιατί; Διότι τα κρούσματα στη Βρετανία αναμένεται να ξεπεράσουν τις 50.000 την ημέρα μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Ακολούθως, τις επόμενες εβδομάδες ενδέχεται να ξεπεράσουν και τις 100.000 την ημέρα, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας.
Η μετάλλαξη Δέλτα αυτή τη στιγμή επικρατεί στη Βρετανία και όπως γράφει o Guardian τα περισσότερα νέα κρούσματα αφορούν άτομα νεαρής ηλικίας που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Οι νοσηλείες θα ακολουθήσουν δύο εβδομάδες μετά την αύξηση των κρουσμάτων, όμως είναι βέβαιο ότι θα είναι αρκετά λιγότερες από αυτές που καταγράφηκαν το χειμώνα και έπνιξαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της Βρετανίας.
Σύμφωνα με τον Νιλ Φέργκισον, καθηγητή στο Imperial College του Λονδίνου που είναι υπεύθυνος για τα μοντέλα πρόβλεψης της πανδημίας, οι νοσηλείες έχουν μειωθεί κατά δύο τρίτα σε σχέση με το πανδημικό κύμα του χειμώνα. Αυτό μπορεί να συμβαίνει για τρεις λόγους:
Ο πρώτος είναι ότι τα περισσότερα άτομα άνω των 50 ετών, που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τον κορονοϊό, έχουν ήδη κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.
Ο δεύτερος είναι οι ηλικίες που πρωταγωνιστούν στη μετάλλαξη Δέλτα, είναι κυρίως κάτω των 30 ετών, οπότε είναι άτομα χαμηλού κινδύνου, που στατιστικά δεν θα χρειάζονταν νοσηλεία.
Ο τρίτος είναι το ενδεχόμενο η μετάλλαξη Δέλτα να είναι πιο μεταδοτική, αλλά λιγότερο επιθετική, κάτι το οποίο ακόμη ελέγχεται.
Η πίεση στο NHS είχε δημιουργηθεί τον χειμώνα όταν ο ημερήσιος αριθμός νοσηλευόμενων είχε ξεπεράσει τους 4.000 με ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων τις 65.000.
Ωστόσο, ακόμη και αν ισχύουν οι τρεις λόγοι που η μετάλλαξη Δέλτα απειλεί σε αυτή τη φάση λιγότερο, λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητάς της ενδέχεται να καταγραφούν 200.000 κρούσματα την ημέρα και τότε να προκληθεί νέο έμφραγμα στα νοσοκομεία.
«Ακόμη και αν τα εμβόλια κρατούν χαμηλά τα ποσοστά των θανάτων, αν επεκταθούν τα επίπεδα μετάδοσης, ο ιός θα ασκήσει εκ νέου πίεση στο NHS», εξηγεί στον Guardian η Αζερα Γκάνι, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Μολυσματικών Νόσων στο Imperial College του Λονδίνου.
Από την πλευρά του Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, δεν άλλαξε τις οδηγίες του για τους εμβολιασμένους και τη μη υποχρεωτική χρήση μάσκας σε συγκεκριμένες περιπτώσεις λόγω της μετάλλαξης Δέλτα και ας τείνει να επικρατήσει στις ΗΠΑ.
Εντούτοις, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) διαφωνεί με την απόφαση αυτή και προειδοποιεί ότι οι εμβολιασμένοι είναι προστατευμένοι από τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο, όμως σε μέχρι ποιο βαθμό τα εμβόλια αποτρέπουν από τη μετάδοση του κορονοϊού είναι άγνωστο, όπως υπογραμμίζουν οι New York Times.
Οι ειδικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ακριβώς επειδή δεν έχουν αρκετά δεδομένα και δεν μπορούν να υπολογίσουν το μέγεθος της ζημιάς που μπορεί να προκαλέσει η μετάλλαξη Δέλτα, θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί.
Τα συν και πλην για την Ελλάδα
Πώς όμως κάποιος μπορεί να ζυγίσει τον κίνδυνο και το όφελος που θα έχει το άνοιγμα των συνόρων της χώρα μας με τη Βρετανία;
Από τη μία η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν όσο πιο άμεσα μπορούν για να προλάβουν τη μόλυνση από μετάλλαξη Δέλτα. Από την άλλη όμως πώς θα υποδεχθεί τουρίστες από χώρα όπου επικρατεί το συγκεκριμένο στέλεχος, όταν είναι δεδομένο ότι ακόμη και οι εμβολιασμένοι ενδέχεται να το μεταδίδουν;
Στην πραγματικότητα αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να μας απασχολεί εάν θα αφήσουμε εμείς τους άγγλους υποκλινικούς ασθενείς να μπουν στη χώρα μας και όχι να αγωνιούμε για το τι θα κάνουν αυτοί με τους δικούς τους περιορισμούς και την καραντίνα μετά τις 19 Ιουλίου.
Σε κάθε περίπτωση, ακριβώς επειδή δεν ανήκουν στο μπλοκ των χωρών της ΕΕ, η χώρα μας μπορεί και από τους εμβολιασμένους οι οποίοι κατά πλειοψηφία δεν εκδηλώνουν ούτε συμπτώματα, να απαιτήσει PCR τεστ, ακριβώς επειδή θα έρχονται από χώρα υψηλού επιδημιολογικού φορτίου. Εξάλλου η ίδια η Βρετανία απαιτεί από τους πολίτες τους να έχουν αρνητικό rapid test πριν την επιστροφή τους, ενώ δύο ημέρες μετά την άφιξή τους PCR test.
Διότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι σαν να εμφανίστηκε για να δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση για να επιταχυνθούν τα προγράμματα εμβολιασμού και να μπει πιο γρήγορα τέλος στην πανδημία. Και όχι για να μας βοηθήσει να κάνουμε ένα πιο ξένοιαστο από το περυσινό καλοκαίρι.
«Με τη μετάλλαξη Δέλτα και άλλες παραλλαγές του κορονοϊού να εξαπλώνονται τόσο γρήγορα, ο μεγάλος μου φόβος είναι ότι σε λίγο καιρό όλοι είτε θα έχουμε εμβολιαστεί, είτε θα έχουμε νοσήσει», δηλώνει στο Atlantic ο Ντίλαν Μόρις, εξελικτικός βιολόγος από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες (UCLA).
Κάτι που σημαίνει ότι τα εμβόλια είναι διαθέσιμα, και όσοι ενδιαφέρονται για τη ζωή τους και για τη ζωή αυτών που αγαπούν, θα πρέπει να τα κάνουν άμεσα. Διαφορετικά και η οικονομία θα διολισθήσει ακόμη περισσότερο και χιλιάδες ζωές θα χαθούν μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News