Η αλήθεια είναι ότι εκδηλώσεις όπως η παγκόσμια γιορτή του ποδοσφαίρου στη Ρωσία γίνονται αφορμή για να τσεκάρουμε και να ανανεώσουμε τον ηλεκτρονικό μας εξοπλισμό. Και να αποκτήσουμε καινούργια τοστιέρα ή υπέροχα γκατζετάκια για μουντιαλικά πάρτι όπως η συσκευή για hot dog, η παγωτομηχανή και οι απίθανοι παρασκευαστές για ποπ κορν, και μαλλί της γριάς, όλα της εταιρείας Ariete, δείτε εδώ τα μοντέλα!
Ομως αυτό που ίσως χρειάζεται πραγματικά ανανέωση είναι η τηλεόραση. Γιατί πώς θα δεις αγώνες κορυφαίους χωρίς μια οθόνη με λαμπερά χρώματα και το κατάλληλο μέγεθος! Αυτά είναι τα δύο πρώτα (και ίσως τα μοναδικά) πράγματα που έρχονται στο μυαλό οποιουδήποτε δεν έχει μεγάλη σχέση με τις νέες τεχνολογίες. Εξάλλου η επιλογή ακόμα και για πιο εξοικειωμένους δεν είναι εύκολη με τόσο μεγάλο εύρος προτάσεων που υπάρχει στην αγορά. Οπότε πραγματικά το πιο μεγάλο ατού των Public, εκτός από την γκάμα των επιλογών, είναι η πολύτιμη βοήθεια που προσφέρει το εξειδικευμένο προσωπικό των καταστημάτων της αλυσίδας αφενός και αφετέρου το πρακτικά στημένο site με τις εξαντλητικές πληροφορίες για όλα τα μοντέλα και φωτογραφίες που τα αναδεικνύουν.
Οι ανάγκες από τη μια και το budget που διαθέτουμε από την άλλη είναι ο οδηγός που σε συνδυασμό με τα βασικά χαρακτηριστικά κάθε μοντέλου (διάσταση, ανάλυση, τεχνολογία οθόνης, ρυθμός ανανέωσης) διευκολύνει την επιλογή της κατάλληλης τηλεόρασης για κάθε χώρο.
Αναζητώντας το σωστό μέγεθος
Η διάσταση είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στην επιλογή μιας νέας τηλεόρασης. Βασικό κριτήριο είναι ο αριθμός των ατόμων που θα παρακολουθούν ταυτόχρονα τηλεόραση αλλά και οι διαστάσεις του χώρου στον οποίο θα τοποθετηθεί. Ειδικά ως διάσταση της τηλεόρασης ορίζεται η διαγώνιος της οθόνης στην οποία προβάλλεται η εικόνα (χωρίς το πλαίσιο), μετρημένη σε ίντσες (1″ = 2,54 εκ). Το ποια είναι η ιδανική τηλεόραση για κάθε χώρο είναι αρκετά υποκειμενικό ωστόσο ειδικά αν θέλετε να βλέπετε ποδόσφαιρο ή ταινίες στο σαλόνι σας, όσο πιο μεγάλη είναι η οθόνη (ώστε να καλύπτει ολόκληρο το οπτικό σας πεδίο) τόσο καλύτερη η θέαση. Χρυσός κανόνας δεν υπάρχει αλλά μπορεί κανείς να υπολογίσει το κατάλληλο μέγεθος λαμβάνοντας υπόψη ότι η ελάχιστη απόσταση θέασης χρειάζεται να είναι 1,5 φορά το μέγεθος της οθόνης και η μέγιστη το πολύ 2 με 3 φορές μεγαλύτερη. Έτσι για παράδειγμα μια οθόνη 44″-54″ είναι κατάλληλη για απόσταση θέασης δύο μέτρων.
Κυνηγώντας τα pixels
Η ανάλυση περιγράφει την ευκρίνεια της εικόνας του τηλεοπτικού σήματος και συνήθως εκφράζεται με τον αριθμό των pixels που μπορεί να αναπαράγει η οθόνη. Η ανάλυση μιας οθόνης, βέβαια, δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που επηρεάζει την ποιότητα της εικόνας γενικά όμως όσο μεγαλύτερη είναι η ανάλυση (δηλαδή περισσότερα pixel) τόσο περισσότερες λεπτομέρειες διακρίνονται. Οι πιο προσιτές λύσεις συνήθως υποστηρίζουν ανάλυση 720p (1280×720 pixels) αν και ήδη οι τηλεοράσεις έχουν περάσει στις αναλύσεις Full HD (1920×1080), ενώ η νέα τάση (ακόμα πιο ψηλά) είναι η ανάλυση 4K.
Oι τηλεοράσεις 4Κ, οι οποίες πλέον είναι ιδιαίτερα προσιτές, προσφέρουν τετραπλάσια pixels από τις Full HD δηλαδή τέσσερις φορές μεγαλύτερη λεπτομέρεια και ποιότητα εικόνας. Αυτό μεταφράζεται σε 8.000.000 pixels έναντι των 2.000.000 pixels που παρέχουν οι Full HD τηλεοράσεις, πράγμα που μεταξύ άλλων μεταφράζεται σε πιο καθαρή εικόνα, περισσότερη λεπτομέρεια και μεγαλύτερη γκάμα χρωμάτων. Για την καλύτερη δυνατή ποιότητα εικόνας, επιλέξτε μοντέλα 4K με υποστήριξη HDR. Για τηλεοράσεις 4K, άλλωστε, η απόσταση θέασης μειώνεται στο μισό (λόγω της διπλάσιας ανάλυσης σε κάθε άξονα), για παράδειγμα ένα μοντέλο των 50″ είναι ιδανικό ακόμα και για απόσταση θέασης ενός μέτρου.
Ο φωτισμός κάνει τη διαφορά
LED, OLED ή QLED; Τι θα επιλέξετε; Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Η LCD (liquid crystal display) είναι ο πιο γνωστός τύπος οθόνης ο οποίος υπάρχει σε πολλά είδη τεχνολογίας. Για παράδειγμα, μια τηλεόραση LED διαθέτει οθόνη LCD με λάμπες LED ως πηγή φωτός (backlight) παρέχοντας υψηλή ποιότητα εικόνας και αποτελώντας μια πρώτης τάξης επιλογή για δωμάτια κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες φωτισμού. Η νέα τάση, όμως ειδικά σε κορυφαία μοντέλα, είναι οι οθόνες OLED (organic LED), που παράγουν δικό τους φωτισμό και η φωτεινότητά τους ρυθμίζεται pixel by pixel ή QLED (Quantum Dot LED) με ακόμα μεγαλύτερη φωτεινότητα, λόγω των πλεονεκτημάτων τους στην απόδοση των χρωμάτων, αφού τόσο το λευκό, όσο και το μαύρο απεικονίζονται με εξαιρετικό ρεαλισμό.
Οσο ταχύτερη, τόσο καλύτερη
Ο ρυθμός ανανέωσης ή «refresh rate» (σε Hertz), περιγράφει πόσες φορές ανά δευτερόλεπτο ανανεώνεται η εικόνα που βλέπουμε στην οθόνη. Ο παλιός αριθμός των 60 Hz θεωρείται ξεπερασμένος ειδικά για αθλητικά γεγονότα όπου απεικονίζονται κινούμενα αντικείμενα (μπάλα). Πλέον, οι συχνότητες ξεπερνούν και τα 1000Hz, χάρη στις βελτιωμένες τεχνολογίες που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές και στη χρήση ισχυρών επεξεργαστών.
Φυσικά, όσο πιο συχνή η ανανέωση, τόσο καλύτερα τα αποτελέσματα, και κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο όπου υπάρχει γρήγορη εναλλαγή εικόνων, όπως για παράδειγμα σε αθλητικά γεγονότα αλλά και σε ταινίες δράσης.
Θες έξυπνη…
Όλο και περισσότερες τηλεοράσεις διαθέτουν πλέον δυνατότητα σύνδεσης στo Internet, όπου ανοίγεται ένας νέος κόσμος περιεχομένου τόσο μέσω συνδρομητικών ή μη υπηρεσιών όπως το Youtube και το Netflix. Πέρα όμως από την αναβάθμιση σε επίπεδο τηλεοπτικού περιεχομένου, μία Smart TV (σε αντίθεση με τα μοντέλα που δεν υποστηρίζουν τη λειτουργία Smart), παρέχει επιπλέον πρόσβαση και σε μια πληθώρα εφαρμογών και παιχνιδιών που την καθιστούν ακόμη περισσότερο το κέντρο της οικιακής ψυχαγωγίας.
…και Dolby Digital
Πρόκειται για τεχνολογία ήχου surround, που παρέχει την εμπειρία Dolby Audio σε όλους τους τύπους συσκευών, από home theatres, smartphones, λειτουργικά συστήματα ακόμα και browsers. To Dolby Digital Plus παρέχει περισσότερα κανάλια ήχου, χαμηλότερη συμπίεση και υψηλότερους ρυθμούς μετάδοσης. Η τεχνολογία στηρίζεται στο πασίγνωστο Dolby Digital 5.1 και προχωρά ακόμη περισσότερο παρέχοντας μια ανεπανάληπτη οπτικοακουστική εμπειρία
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News