Ενα πραγματικό επιστημονικό επίτευγμα για τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα futurism.com, δημιούργησαν ένα νανοσύστημα που λειτουργεί ως μοριακή κάμερα, με την οποία μπορούν να παρακολουθούν χημικές αντιδράσεις σε πραγματικό χρόνο. Με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Nature Nanotechnology», οι ερευνητές αναφέρουν ότι η συσκευή τους αποτελείται από νανοσωματίδια χρυσού, από ανόργανους ημιαγώγιμους νανοκρυστάλλους και από ένα υλικό που ονομάζουν μοριακή κόλλα.
Η συσκευή χρησιμοποιεί μια διαδικασία παρόμοια με τη φωτοσύνθεση για να αποκαλύψει με κάθε λεπτομέρεια τι ακριβώς συμβαίνει όταν διάφορα μόρια αλληλεπιδρούν κατά τη διάρκεια μιας αντίδρασης. Πρόκειται για ένα μηχανισμό που απλοποιεί την παρακολούθηση του σχηματισμού χημικών ουσιών μέσα από μια χημική αντίδραση. Με τη χρήση αυτού του μηχανισμού οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μπορούν να ελέγχουν μια διαδικασία μοριακής συναρμολόγησης και να δημιουργήσουν νέες δομές και τεχνολογίες. Ηδη αναφέρουν ότι έχουν ξεκινήσει να χρησιμοποιούν την «κάμερά» τους για να βελτιώσουν την τεχνολογία των φωτοβολταϊκών κυττάρων.
«Μας εξέπληξε το πόσο ισχυρό είναι αυτό το νέο εργαλείο» δηλώνει ο χημικός Καμίλ Σοκολόφσκι, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που αποφάσισε να χρησιμοποιήσει νανοσωματίδια χρυσού ως αρχική ύλη του συστήματός της. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν πολλά πειράματα μέχρι να βρουν τη χημική αντίδραση η οποία θα παρήγε το σύστημα που επιθυμούσαν. Η εισαγωγή των ημιαγώγιμων νανοκρυστάλλων, που στην επιστημονική κοινότητα αποκαλούνται «κβαντικές τελείες», ήταν τελικά καταλυτική, αφού βοήθησαν στο να καταφέρει η κάμερα να αυτοσυναρμολογηθεί.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News