1487
Η Μέρι Μόρισον (αριστερά), η Σούζαν Χάσεϊ και η εκλιπούσα λαίδη Φάρναμ είναι (ήταν) έμπιστες ακόλουθοι και στενές φίλες της βασίλισσας Ελισάβετ | CreativeProtagon

Βασίλισσα, μόνη, ψάχνει: Μοναξιές για την Ελισάβετ της Αγγλίας

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2022, 09:01
Η Μέρι Μόρισον (αριστερά), η Σούζαν Χάσεϊ και η εκλιπούσα λαίδη Φάρναμ είναι (ήταν) έμπιστες ακόλουθοι και στενές φίλες της βασίλισσας Ελισάβετ
|CreativeProtagon

Βασίλισσα, μόνη, ψάχνει: Μοναξιές για την Ελισάβετ της Αγγλίας

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2022, 09:01

Οι βασιλιάδες, ως γνωστόν, ζουν πολύ περισσότερο από τους υπηκόους τους. Οταν πέθανε ο Φίλιππος, ο σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ Β” τον περασμένο Απρίλιο, σε ηλικία 99 ετών, η έρευνα διαπίστωσε ότι οι μονάρχες και οι σύζυγοί τους από τη βικτωριανή εποχή είχαν την τάση να ζουν 30 χρόνια περισσότερο κατά μέσο όρο από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Τα καλά γονίδια και μια ζωή με προνόμια οδήγησαν τη Βασίλισσα Βικτωρία να ζήσει μέχρι τα 81 σε μια εποχή που το προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες ήταν μόλις 41 χρόνια, γράφει στην Telegraph η Καμίλα Τομάινι.

Ωστόσο, η μακροζωία έχει ένα σαφές μειονέκτημα. Οπως και ο σύζυγός της πριν από αυτήν, η βασίλισσα διαπίστωσε, ότι το να ζεις καλά στα ενενήντα σου σημαίνει να αποχαιρετάς πολλούς πιστούς και μακροχρόνιους φίλους.

Ο πρόσφατος θάνατος της λαίδης Φάρναμ, της πιο έμπιστης της 95χρονης βασίλισσας, η οποία ήταν συνεχώς δίπλα της, το 2012, κατά την τελετή του Αδαμάντινου Ιωβηλαίου (60 χρόνια μετά τη στέψη της) μετά τη νοσηλεία του πρίγκιπα Φίλιππου, έκλεισε θλιβερά τον κύκλο μια ήδη δύσκολης χρονιάς για τη βασίλισσα.

Αν το 1992 ήταν για εκείνη το annus horribilis (φρικτό έτος) -ο δευτερότοκος γιος της Αντριου και η σύζυγός του Σάρα Φέργκιουσον πήραν διαζύγιο, χώρισαν επίσης η κόρη της Αννα με τον σύζυγό της Μαρκ Φίλιπς, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής της στη Γερμανία εξαγριωμένοι διαδηλωτές στη Δρέσδη πέταξαν αυγά στη βασίλισσα, και λίγο πριν τελειώσει ο χρόνος ξέσπασε πυρκαγιά στο Κάστρο Ουίνδσορ-, τότε η συνέντευξη του Χάρι και της Μέγκαν στην Οπρα, ο θάνατος του συζύγου της και το σκάνδαλο για τη σχέση του πρίγκιπα Αντριου με τον Τζέφρι Επσταϊν έκαναν το 2021 άλλη μια χρονιά που η βασίλισσα δύσκολα θα θυμάται με «ευχαρίστηση».

Ως Lady of the Bedchamber (Κυρία της Κρεβατοκάμαρας) από το 1987, η Λαίδη Φάρναμ ήταν μια από τις πιο έμπιστες ακολούθους της Ελισάβετ, από την οποία εξαρτιόταν ολόκληρο το βασιλικό παλάτι. Εχοντας υποστηρίξει τη βασίλισσα στα επίσημα καθήκοντά της για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, ήταν μια από την στενή ομάδα των ladies-in-waiting (Κυριών σε Αναμονή ή Κυριών επί των Τιμών). Να σημειωθεί ότι η ιεραρχία και οι τίτλοι των ακολούθων της βασίλισσας και των υπολοίπων μελών της βασιλικής οικογένειας είναι αρκετά περίπλοκοι…

Η λαίδη Νταϊάνα Φάρναμ πέθανε σε ηλικία 90 ετών (Tim Graham Photo Library via Getty Images)

Ο θάνατος της λαίδης Φάρναμ στις 29 Δεκεμβρίου, σε ηλικία 90 ετών, ήρθε λίγες εβδομάδες μετά τον θάνατο μιας άλλης έμπιστης ακολούθου, της Δούκισσας του Γκράφτον.

Η Αν Φόρτσιουν Φιτσρόι υπηρέτησε ως Mistress of the Robes (Κυρία των Ενδυμάτων) της βασίλισσας από το 1967 μέχρι το θάνατό της, στις 3 Δεκεμβρίου, σε ηλικία 101 ετών. Εχοντας γίνει για πρώτη φορά Lady of the Bedchamber το 1953, λίγο μετά τη στέψη, ήταν παρούσα στο παλάτι καθ’ όλη τη διάρκεια της σχεδόν 70χρονης βασιλείας της Ελισάβετ. Το 1980, διορίστηκε Dame Grand Cross (GCVO) στα Birthday Honours, ένα από τα υψηλότερα προσωπικά βραβεία που μπορεί να απονείμει η βασίλισσα. Παρομοίως, το 2010, η λαίδη Φάρναμ τιμήθηκε με τον τίτλο της Dame Commander, Royal Victorian Order (DCVO) (DCVO),  σε αναγνώριση των διακεκριμένων προσωπικών υπηρεσιών της στην βασίλισσα.

«Είμαστε όλοι πολύ λυπημένοι για τη βασίλισσα. Δεν ήταν καθόλου καλή χρονιά για εκείνη, καθώς έχασε τον σύζυγό της και στη συνέχεια δύο από τις ακολούθους της σε λιγότερο από έναν μήνα. Είχε στενή σχέση τόσο με τη Δούκισσα του Γκράφτον όσο και με τη λαίδη Φάρναμ. Οι άνθρωποι κάνουν λάθος να θεωρούν ότι αυτές οι κυρίες ήταν υπηρέτριες. Περιγράφονται καλύτερα ως μέλη της αριστοκρατίας που, μετά από δεκαετίες υποστήριξης της Βασίλισσας στα επίσημα καθήκοντά της, έγιναν φίλες της. Μοιάζει με το τέλος μιας εποχής τώρα που έχουν φύγει και οι δύο. Αλλά, όπως έλεγε ο Δούκας, το πρόβλημα με το να γερνάς είναι ότι ζεις περισσότερο από πολλούς ανθρώπους για τους οποίους νοιάζεσαι», δήλωσε κάποιος από τον στενό κύκλο της βασιλικής οικογένειας.

Σύμφωνα με τον Κρίστοφερ Τζολ, στρατιωτικό και βασιλικό ιστορικό: «Αυτές οι κυρίες ήταν αρχικά πολιτικοί διορισμοί. Ωστόσο, από τη βασιλεία του Εδουάρδου Ζ’, ο ρόλος είχε αποπολιτικοποιηθεί και ήταν είτε κόρες είτε σύζυγοι επιφανών μελών της αριστοκρατίας. Δεν διορίστηκαν απαραίτητα επειδή ήταν φίλες της βασίλισσας, αλλά επειδή ήταν κυρίες της κατάλληλης τάξης. Παρόλα αυτά, λόγω της στενής σχέσης με την “εργοδότριά” τους, κάποιες από αυτές έγιναν φίλες, ειδικά εκείνες που την υπηρέτησαν για δεκαετίες».

Ωστόσο είναι ενδιαφέρον ότι οι βασικές έμπιστες της σημερινής βασίλισσας είναι πιθανώς η καμαριέρα της (dresser), Αντζελα Κέλι, και ο γκρουμ της (groom), Τέρι Πέντρι, οι οποίοι στην ιεραρχία του Βασιλικού Οίκοι κατατάσσονται ως υπηρέτες. Αυτή η οικειότητα προκύπτει επειδή οι Kυρίες σε Aναμονή δεν περνούν πολύ χρόνο στα Ιδιωτικά Διαμερίσματα, ενώ οι υπηρέτες το κάνουν.

Η 64χρονη κυρία Κέλι, της οποίας ο επίσημος τίτλος είναι Προσωπική Βοηθός, Σύμβουλος και Επιμελήτρια (Personal Assistant, Adviser and Curator) της βασίλισσας (φροντίζει κοσμήματα, διακριτικά και γκαρντρόμπα), είναι τόσο κοντά της που η Ελισάβετ  κάποτε παρατήρησε στην κόρη του λιμενεργάτη από το Λίβερπουλ: «Θα μπορούσαμε να είμαστε αδερφές»…

Η κυρία Μέρι Μόρισον (δεξιά) θα διαδραματίσει πλέον σημαντικό ρόλο στο πλευρό της Ελισάβετ (Getty Images/ Max Mumby/Indigo)

Ο κ. Πέντρι, ο οποίος έχει τον ρόλο του Stud Groom και του Manager στους βασιλικούς στάβλους στο κάστρο Ουίνδσορ, για περισσότερα από 25 χρόνια, είναι άλλη μια προσωπικότητα με την οποία η βασίλισσα επικοινωνεί σχεδόν σε καθημερινή βάση, κάνοντας μαζί ιππασία. Αλλά πρόσφατα, λόγω ενός προβλήματος στην πλάτη, η Ελισάβετ χρειάστηκε να εγκαταλείψει προσωρινά την ιππασία.

Επειτα, υπάρχει ο 64χρονος Πολ Γουάιμπρου, 64, ο Page of the Backstairs –ή προσωπικός βοηθός– (page είναι νεαροί ευγενικής καταγωγής που εργάζονται για τον μονάρχη), που έχει εργαστεί για τη βασίλισσα για δεκαετίες. Ηταν ο «ψηλός Πολ» (έχει ύψος 1,93), που μίλησε στον Μάικλ Φάγκαν όταν εισέβαλε στην κρεβατοκάμαρα της βασίλισσας στο παλάτι του Μπάκιγχαμ το 1982.

Ο ρόλος της Δούκισσας του Γκράφτον ως Mistress of the Robes παραμένει κενός μετά τον θάνατό της, ενώ φαίνεται απίθανο να αντικατασταθεί η λαίδη Φάρναμ, με τη βασίλισσα να κλείνει τα 96 τον Απρίλιο.

Ωστόσο, με το Πλατινένιο Ιωβηλαίο να πλησιάζει τον Ιούνιο -για να μην αναφέρουμε τις συνεχιζόμενες συνέπειες από το σκάνδαλο Επσταϊν και την αυτοβιογραφία του πρίγκιπα Χάρι, που αναμένεται να κυκλοφορήσει το φθινόπωρο– η βασίλισσα θα χρειαστεί όλη την υποστήριξη, που μπορεί να λάβει.

Φυσικά, κατ’ αρχάς θα βασίζεται πάντα στην οικογένεια, με τους Κάρολο, Πρίγκιπα της Ουαλίας, Καμίλα, Δούκισσα της Κορνουάλης και τον Δούκα και τη Δούκισσα του Κέιμπριτζ, Ουίλιαμ και Κάθριν αντίστοιχα, να αναλαμβάνουν περισσότερους ρόλους στον απόηχο του θανάτου του Φιλίππου, μαζί με τον κόμη και κόμισσα του Εσεξ, τον λιγότερο γνωστό εκτός Ηνωμένου Βασιλείου έτερο γιο της Ελισάβετ πρίγκιπα Εδουάρδο και τη σύζυγό του Σόφι.

Αλλά η βασίλισσα θα βασίζεται επίσης όλο και περισσότερο στις εναπομείνασες ακολούθους της καθώς και στους πιστούς και μακροχρόνιους υπηρέτες, που αποτελούσαν μέρος του «βασιλικής φυσαλίδας» κατά τη διάρκεια της πανδημίας, γράφει η Telegraph.

Η Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος στη Βουλή των Λόρδων στο Παλάτι του Γουέστμινστερ ανάμεσα σε τρία νεαρά αγόρια (Pages of Honour) και τις έμπιστες ακολούθους της, δούκισσα του Γκράφτον και λαίδη Φάρναμ, ενώ η βασίλισσα εκφωνεί τον λόγο της κατά την έναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου τον Νοέμβριο του 2006 (Getty Images/Tim Graham Photo Library)

Η λαίδη Σούζαν Χάσεϊ, 82 ετών, που περιγράφεται σε ορισμένους κύκλους ως «το κορίτσι νούμερο ένα», θα συνεχίσει να βοηθά τη βασίλισσα στα επίσημα καθήκοντά της. Η λαίδη Σούζαν, σύζυγος του βαρόνου Μάρμαντιουκ Χάσεϊ, ο οποίος πέθανε το 2006, στάθηκε στο πλευρό της βασίλισσας στο δρόμο για την κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο κάστρο Ουίνδσορ τον περασμένο Απρίλιο. Και είναι τόσο στενός ο δεσμός της με τη βασιλική οικογένεια, ώστε είναι επίσης η νονά του πρίγκιπα Γουίλιαμ.

Μια άλλη κυρία που θα παίξει βασικό ρόλο τον επόμενο χρόνο είναι η 85χρονη ντέιμ Μέρι Μόρισον, η οποία είναι Woman of the Bedchamber από το 1960, τη χρονιά της γέννησης του πρίγκιπα Αντριου.

Το ίδιο θα κάνει και μια πιο πρόσφατη προσθήκη, η Σούζαν Ρόουντς, η οποία διορίστηκε Κυρία σε Αναμονή το 2017, μετά τον θάνατο της πεθεράς της Μάργκαρετ, εξαδέλφης της βασίλισσας και μιας από τις πιο στενές ακολούθους της. Η Μάργκαρετ, η οποία πέθανε σε ηλικία 91 ετών το 2016, ήταν επίσης μια από τις παράνυμφους της βασίλισσας όταν παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Φίλιππο το 1947.

Το 2017, η βασίλισσα διόρισε επίσης την πρώτη της ξαδέρφη λαίδη Ελιζαμπεθ Λίμινγκ, έμπιστη ακόλουθό της. Αλλες Κυρίες σε Αναμονή είναι η 84χρονη λαίδη Ριτσέντα Ελτον, και η 74χρονη Αναμπελ Γουάιτχεντ, η οποία προηγουμένως ήταν Κυρία σε Αναμονή της πριγκίπισσας Μάργκαρετ, κόμισσας του Σνόουντον.

Ομοίως, μια από τις πρώην ακολούθους της βασιλομήτορος, οι κυρίες Τζένιφερ Γκόρντον Λένοξ και Φιλίπα ντε Πας, είναι επίσης έτοιμες να υποστηρίξουν τη βασίλισσα στα επίσημα καθήκοντά της.

Καθώς πλησιάζουν τα 70 χρόνια από την ενθρόνισή της, και έχοντας αποχαιρετήσει αρκετούς από τους πιο κοντινούς και αγαπημένους της ανθρώπους, φαίνεται ότι η εναπομείνασα «αυλή» της Ελισάβετ δεν έπαιξε ποτέ πιο κρίσιμο ρόλο από αυτές τις στιγμές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...