1161
Για τους επιβάτες από τις 29 χώρες δεν θα γίνεται σχολαστικός, παρά μόνο δειγματοληπτικός έλεγχος κατά την άφιξή τους (πρόσφατη φωτογραφία από το «Ελευθέριος Βενιζέλος») | Intime

Μήπως ανοίγουμε διάπλατα την πόρτα μας στους τουρίστες;

Για τους επιβάτες από τις 29 χώρες δεν θα γίνεται σχολαστικός, παρά μόνο δειγματοληπτικός έλεγχος κατά την άφιξή τους (πρόσφατη φωτογραφία από το «Ελευθέριος Βενιζέλος»)
|Intime

Μήπως ανοίγουμε διάπλατα την πόρτα μας στους τουρίστες;

Πώς από εκεί που συζητούσαμε για «διαβατήρια αντισωμάτων», απαραίτητα τεστ που αναμένεται να κυκλοφορήσουν στο μέλλον, εξετάσεις πριν από την είσοδο στη χώρα, καραντίνα με το «welcome» και προσπαθούσαμε να λύσουμε ένα από τα πιο σύνθετα προβλήματα της οικονομίας που θα αντιμετωπίζαμε, φτάσαμε να ανοίγουμε αεροδρόμια και ξενοδοχεία με απλούς κανόνες ασφαλείας;

Την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι η χώρα μας ανοίγει τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης για τους τουρίστες από 29 χώρες και η είσοδός τους θα γίνεται χωρίς κανένα υγειονομικό έγγραφο και μάλιστα με απλό «δειγματοληπτικό» έλεγχο (εδώ).

Ωστόσο, ένας αστάθμητος παράγοντας ήρθε τέσσερις ημέρες αργότερα να ταράξει την καθησυχαστική «διάθεση» με την οποία αποφασίζονται τα μέτρα εισόδου στη χώρα: ο «παράγοντας Κατάρ».

Σε πτήση που προσγειώθηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», οι 12 από τους 91 επιβάτες ήταν θετικοί στον κορονοϊό (εδώ). Και ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη ο τρόπος ελέγχου στην υποδοχή των τουριστών, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, σε δηλώσεις του την Τετάρτη, ανέφερε ότι «οι ελληνικές αρχές εστιάζουν στα αεροδρόμια προέλευσης των εισερχόμενων τουριστών, ανεξαρτήτως της εθνικότητάς τους».

Πάντως, στέλεχος του ΕΟΔΥ δήλωσε στο Protagon ότι δεν προκάλεσε καμιά ιδιαίτερη ανησυχία η πτήση από το Κατάρ, καθώς το επιδημιολογικό αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο και η πτήση ήταν ειδική, όχι τουριστική.

Το σχέδιο βέβαια βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και προβλέπει τον διαχωρισμό των πτήσεων ανάλογα με τη χώρα προέλευσης, σε τέσσερις διαφορετικούς τύπους, οι οποίοι θα καθορίζουν και τον έλεγχο που θα γίνεται στους επισκέπτες. Οι χώρες θα «κρίνονται» από τα επιδημιολογικά τους δεδομένα και φυσικά θα μπορούν να προστίθενται ή να αφαιρούνται από τη λίστα «περάστε δίχως καραντίνα» ακόμη και ανά πέντε ημέρες.

Η αλήθεια είναι ότι η αρχική απόφαση της κυβέρνησης για άνευ ελέγχων άνοιγμα σε 29 χώρες ήταν λίγο αιφνιδιαστική, αν την αντιπαραβάλει κανείς με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες που είχαμε από το δίδυμο Τσιόδρα-Χαρδαλιά και όσα είχαν ειπωθεί για τα αεροπορικά ταξίδια στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας στις 6 μ.μ. όλους αυτούς τους μήνες.

Ωστόσο, όσο απότομα μπήκαμε στη φάση του πρώτου πανδημικού κύματος, τόσο απότομα φαίνεται ότι κατευθυνόμαστε και προς την έξοδο.

Προσοχή: όχι στο τέλος του κορονοϊού και της πανδημίας. Αλλά μόνο του πρώτου κύματος. Και αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, μας επιτρέπει να υποδεχθούμε και πάλι τουρίστες, όπως επίσης να κάνουμε και εμείς, οι Ελληνες, τις διακοπές μας.

Με τον τουρισμό «πρόβλημα κανένα», υποστηρίζουν ειδικοί μιλώντας στο Protagon. Προειδοποιούν όμως: το «κλειδί» που θα κρατάει ανοιχτές τις πόρτες της φιλοξενίας και της οικονομίας, είναι η τήρηση των μέτρων απόστασης και υγιεινής.

Καθώς είναι βέβαιο ότι θα έχουμε εισαγόμενα κρούσματα, το σημαντικό είναι να τηρούμε τα μέτρα προστασίας, ώστε να περιορίζεται η μετάδοση του κορονοϊού και να μη χρειαστεί να μπει σε καραντίνα ίσως και ένα ολόκληρο νησί.

«Καλοκαίρι» με όρια

Το φετινό καλοκαίρι θα έχει ήλιο, θάλασσα, καλό φαγητό και κρασί, αλλά όχι ξέφρενη διασκέδαση.

«Δίνεται η εντύπωση σε κάποιους ότι τελειώσαμε με την πανδημία και τώρα προέχει η οικονομία. Δεν είναι έτσι όμως, θα πρέπει να υπάρχει συνέπεια και συστηματική εφαρμογή των μέτρων. Θα πρέπει να λειτουργούν όλα με βάση τα απαραίτητα μέτρα και εδώ είναι η δυσκολία. Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε δραστηριότητα που ανακοινώνεται είναι λεπτομερής», εξηγεί στο Protagon ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), παιδίατρος, επιδημιολόγος και μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας.

Ωστόσο, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να προκληθεί ένα νέο πανδημικό κύμα εν μέσω καλοκαιριού από τα εισαγόμενα κρούσματα, ακόμη και αν υπάρξει κάποια τοπική υπεραύξηση κρουσμάτων. Και αυτό όχι μόνο επειδή το γεωγραφικό αποτύπωμα της χώρας μας δεν επιτρέπει την ευρεία και άμεση εξάπλωση του ιού σε όλη την επικράτεια, με τα διαγνωστικά εργαλεία που έχουμε πλέον στα χέρια μας. Αλλά και επειδή, τελικά, «το καλοκαίρι αντιμάχεται την εξάπλωση του ιού. Πάντα όμως είναι και συνάρτηση της εφαρμογής των μέτρων. Αν είμαστε συνεπείς στα ήπια μέτρα που τώρα συνιστώνται, μπορεί να το κύμα να είναι πολύ μικρότερο και να μην απαιτεί απόλυτα μέτρα», εξηγεί ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ενα παράδειγμα τοπικής και όχι γενικευμένης έξαρσης του ιού στη χώρα μας σήμερα είναι ο οικισμός Νέας Σμύρνης στη Λάρισα, όπου καταγράφεται συρροή κρουσμάτων και η περιοχή έχει τεθεί σε καραντίνα και πραγματοποιούνται τεστ και ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.

«Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι κάτοικοι ολόκληρης της Περιφέρειας δεν θα μετακινηθούν σε άλλες περιοχές της χώρας. Μπορεί να έχουμε τοπικά κρούσματα, αλλά τα περιορίζουμε και αποτρέπουμε την εξάπλωση», λέει ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής στο Νοσοκομείο της Λάρισας, Κώστας Γουργουλιάνης.

Μάλιστα, ο ίδιος θα επισκεφτεί σύντομα την Αθήνα για επαγγελματικές υποχρεώσεις, χωρίς να έχει απολύτως κανένα δίλημμα ή ενδοιασμό. «Σε αυτή τη φάση βρίσκεσαι σε έναν τόπο της χώρας σου με αυξημένα επιδημιολογικά δεδομένα και ταξιδεύεις σε κάποιον άλλον, χωρίς κανένα πρόβλημα. Το ίδιο θα συμβεί και με τους τουρίστες σε μεγαλύτερη κλίμακα. Ο τουρισμός ίσως θα μπορούσε να ανοίξει πιο επιφυλακτικά και να υποδεχόμαστε επισκέπτες από χώρες με τα ίδια στατιστικά κορονοϊού. Ωστόσο, αυτά είναι δεδομένα που αξιολογούνται και στην πορεία, εφόσον δεν φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος δεύτερου πανδημικού κύματος μέσα στο καλοκαίρι», λέει ο κ. Γουργουλιάνης.

Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος τοπικής έξαρσης είναι παρόμοιος, είτε πηγαίνει κάποιος από τη Λάρισα στη Θεσσαλονίκη, είτε από το Ισραήλ στη Μύκονο.

Γι’ αυτό και «ανοίγουν τα πάντα, αλλά με μέτρα. Ανοίγει ο τουρισμός, αλλά με μέτρα», τονίζει ο κ. Παναγιωτόπουλος, συμπληρώνοντας ότι προφανώς σε περιοχές όπου δεν θα τηρηθούν τα μέτρα και θα υπάρξει έξαρση, η πιθανότητα lockdown είναι μεγάλη.

Αν δηλαδή δεν φροντίσουν οι τοπικές κοινωνίες και οι επιχειρηματίες του τουρισμού να τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας και «επιτρέψουν» ελαστικότητα από τους πελάτες τους, το σενάριο προβλέπει κλείσιμο των επιχειρήσεων, των πτήσεων και φυσικά ακυρώσεις και κακή φήμη για τον συγκεκριμένο τόπο.

Οπως βέβαια τονίζουν οι ειδικοί, τα απόλυτα μέτρα για την προφύλαξη του γενικού πληθυσμού θα έπρεπε να είναι πολύ πιο αυστηρά και το lockdown να διαρκούσε για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, δεν είναι αυτοί που λαμβάνουν τις τελικές αποφάσεις, καθώς δεν είναι αυτός ο ρόλος τους.

«Οι αποφάσεις για το τι θα γίνει είναι εν τέλει πολιτικές. Η πολιτική ηγεσία ακούει γνώμες από επιστήμονες, οικονομολόγους, επιχειρήσεις, βλέπει πώς εξελίσσεται κοινωνικά το θέμα και συνδυάζει εκατοντάδες δεδομένα, ώστε να βρει την καλύτερη ισορροπία και να καταλήξει σε οποιοσδήποτε αποφάσεις, ειδικά τόσο μεγάλες», καταλήγει ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Πράσινες, κόκκινες, κίτρινες και πορτοκαλί χώρες

Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει συντάξει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για αυτή τη φάση, οι αφίξεις στα αεροδρόμια θα χωρίζονται σε τέσσερις διαφορετικούς τύπους, ανάλογα με την επιδημιολογία της χώρας προέλευσης.

Για τις «πράσινες» χώρες, θα γίνονται ένας με δύο έλεγχοι ανά περίπου 150 επιβάτες, για τις «κίτρινες» πέντε με 10 έλεγχοι και για τις «πορτοκαλί» 20 με 30.

Για τις «κόκκινες» χώρες ενδεχομένως να γίνεται δειγματοληψία ακόμη και στους μισούς επιβάτες μιας πτήσης.

Για να πραγματοποιηθεί το σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας, δημιουργούνται σε τουλάχιστον 15 αεροδρόμια ισάριθμες ομάδες κρούσης με «δεξαμενή» 500 γιατρών-κομάντο.

Πρόκειται για στρατιωτικούς γιατρούς, νοσηλευτές, γιατρούς κλιμακίων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), αλλά και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας.

Οταν εντοπίζονται θετικά κρούσματα, θα τίθενται σε καραντίνα όχι μόνο οι επιβάτες, αλλά και οι άμεσες επαφές τους, έπειτα από ιχνηλάτηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...