749
Τοιχογραφίες και ένα κεραμικό συντριβάνι στο επιβλητικό λόμπι των Λουτρών του Ποσειδώνα στη Ρουμανία | Facebook / Herculane Project

Μια ΜΚΟ προσπαθεί να σώσει ένα αυτοκρατορικό θέρετρο

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2021, 20:10
Τοιχογραφίες και ένα κεραμικό συντριβάνι στο επιβλητικό λόμπι των Λουτρών του Ποσειδώνα στη Ρουμανία
|Facebook / Herculane Project

Μια ΜΚΟ προσπαθεί να σώσει ένα αυτοκρατορικό θέρετρο

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2021, 20:10

Τα «Baile Herculane», δηλαδή τα «Λουτρά του Ηρακλή», φημίζονται για τις ιαματικές θερμές θειούχες πηγές τους από τη Ρωμαϊκή εποχή, και αναπτύχθηκαν πολύ, αργότερα από τον Οίκο των Αψβούργων.

Μετά από μια επίσκεψή του το 1852, ο Φρανς Γιόζεφ αυτοκράτορας της Αυστρίας και βασιλιάς της Ουγγαρίας (μέχρι τον θάνατό του το 1916), είπε ότι ήταν «το πιο όμορφο θέρετρο της ηπείρου». Αλλά μετά την πτώση του κομμουνισμού στη Ρουμανία το 1989, το ιστορικό θέρετρο και τα μεγάλα παλιά λουτρά του Ποσειδώνα, που κάποτε αποτελούσαν σημείο συνάντησης της ελίτ, εγκαταλείφθηκαν και έπεσαν σε παρακμή.

H Οάνα Κίριλα, 26χρονη αρχιτέκτονας από την Τιμισοάρα, είναι η ψυχή των προσπαθειών για την αποκατάσταση των παλιών ιαματικών λουτρών στη Ρουμανία (Facebook / Oana Chirilă)

«Καθόμουν μπροστά από το κτίριο των Λουτρών του Ποσειδώνα και όλοι όσοι περνούσαν διαμαρτύρονταν για την κατάστασή τους», είπε στο BBC η Οάνα Κίριλα, 26χρονη αρχιτέκτονας από την Τιμισοάρα.

Μετά την επίσκεψή της ως φοιτήτρια το 2017 έγραψε στο blog της τονίζοντας την ανησυχία της για την κατάσταση του εκπληκτικού μνημείου του 19ου αιώνα. «Ενιωσα μια ισχυρή σύνδεση με το κτίριο και τον τόπο, εντυπωσιάστηκα από την ομορφιά του», είπε στο BBC, «Οταν επέστρεψα στο σπίτι μου, το μόνο που μπορούσα να σκεφτώ ήταν αυτό το κτίριο».

Το κείμενο  της άγγιξε χιλιάδες αναγνώστες, ενώ η ίδια δημιούργησε επίσης μια ΜΚΟ μαζί με τη φίλη και συνάδελφό της αρχιτέκτονα Κριστίνα Απόστολ. Και μαζί ξεκίνησαν το φιλόδοξο project «Herculane», για τη διάσωση του ιστορικού συγκροτήματος των ιαματικών λουτρών.

Σημαντικές εργασίες συντήρησης έχουν γίνει στις στέγες των επιβλητικών ιαματικών λουτρών που κινδύνευαν να καταρρεύσουν μέσα στο βαθύ φαράγγι (Facebook / Herculane Project)

Οταν δει κανείς το επιβλητικό κτίριο των 3.000 τετραγωνικών μέτρων καταλαβαίνει το μέγεθος του επιχειρήματός τους. Ο Στίβεν ΜκΓκραθ του BBC επισκέφτηκε την λουτρόπολη μια ψυχρή χειμωνιάτικη μέρα και ένιωσε την έντονη μυρωδιά του θείου να ανεβαίνει από το ρηχό ποτάμι λίγο παρακάτω, όπου αναβλύζουν απαλά οι θερμές πηγές εδώ και χιλιετίες.

«Είναι δύσκολο να δει κανείς τις παρεμβάσεις μας, οι οποίες έχουν γίνει κυρίως στην οροφή, αλλά έχουμε κάνει πολλές», λέει η κυρία Κίριλα, η οποία εργάζεται ως project manager σε μια εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων.

Η ομάδα των περίπου 25 εθελοντών αποτελείται από φοιτητές αρχιτεκτονικής, νέους πτυχιούχους, προγραμματιστές και διάφορες άλλες ειδικότητες. Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρώσει περίπου 75.000 ευρώ, αλλά εκτιμούν ότι θα χρειαστούν περίπου 12 εκατ. ευρώ για την πλήρη αποκατάσταση των ιστορικών λουτρών.

Κατ’ αρχάς αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα της στέγης ώστε να μην κινδυνεύει να καταρρεύσει το κτίριο των παλιών λουτρών του Ποσειδώνα (Facebook / Herculane Project)

Από την έναρξη του project, έχουν γίνει σημαντικές εργασίες συντήρηση του παλαιού κτιρίου. Εχουν προστεθεί 12 τμήματα στις στέγες και δομικά στηρίγματα, και έχουν προστατευτεί διάφορα στοιχεία του κτιρίου, εσωτερικά και εξωτερικά, επεμβάσεις χωρίς τις οποίες σίγουρα κάποια τμήματα θα είχαν καταρρεύσει. Και τώρα ένας από τους στόχους της ΜΚΟ είναι «να κάνουμε τα πάντα ώστε το ιστορικό Baile Herculane να τεθεί υπό την αιγίδα της Unesco», λέει η 28χρονη Κριστίνα Απόστολ.

Τα λουτρά του Ποσειδώνα διαθέτουν μια μεγαλοπρεπή είσοδο με ένα μεγάλο θολωτό λόμπι με τοιχογραφίες, και ένα περίτεχνο κεραμικό σιντριβάνι ουγγρικής τέχνης, τώρα ασφαλισμένο με έναν ξύλινο σκελετό και καλυμμένο με μουσαμά για να προστατεύεται από την πτώση σοβάδων.

Τα παλιά ιαματικά λουτρά είναι μέρος του ευρύτερου ιστορικού θέρετρου Baile Herculane, το οποίο αποτελείται από ένα παλιό καζίνο, μια μπαρόκ βίλα που πήρε το όνομά της από την αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Αυστρίας, σύζυγο του Φραντς Γιόζεφ, και έναν φαρδύ, λιθόστρωτο πεζόδρομο (προμενάντ) με ξενοδοχεία στις δυο πλευρές του και ένα άγαλμα του Ηρακλή στο κέντρο.

Το μπρούτζινο άγαλμα του Ηρακλή στην προμενάντ της ιστορικής λουτρόπολης (Wikimedia Commons)

«Το concept της λουτρόπολης ήταν υγεία και ευτυχία», λέει στο BBC η Οάνα Κίριλα, η νεαρή ρουμάνα αρχιτεκτόνισσα που μοχθεί για την αναβίωση της παλιάς φημισμέννης λουτρόπολης. Είναι εύκολο να την φανταστεί κανείς ως το πολυσύχναστο, πολυτελές θέρετρο που ήταν κάποτε. Αλλά η αντίθεση με τις μέρες της δόξας της είναι έντονη. Σήμερα μοιάζει υποβαθμισμένη, καθώς πλάι στην ερειπωμένη ιστορική λουτρόπολη έχει αναπτυχθεί μια απέραντη νέα πόλη διάσπαρτη με κτίρια κομμουνιστικής μπρουτάλ αρχιτεκτονικής.

Η Κριστίνα Απόστολ, όμως, φαντάζεται τα παλιά λουτρά συντηρημένα, στο κέντρο ενός συγκροτήματος που θα περιλαμβάνει μουσείο, βιβλιοπωλείο και καφετέρια. Και μαζί με άλλους εθελοντές κάνει ό,τι μπορεί για να γίνει το όνειρό τους πραγματικότητα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...