419
Ειδικοί στα εργαστήρια της Carmat ελέγχουν την τελική έκδοση της τεχνητής καρδιάς | Carmat

Μεταμοσχεύθηκαν οι δύο πρώτες πλήρως βιοτεχνητές καρδιές σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουλίου 2021, 21:40
Ειδικοί στα εργαστήρια της Carmat ελέγχουν την τελική έκδοση της τεχνητής καρδιάς
|Carmat

Μεταμοσχεύθηκαν οι δύο πρώτες πλήρως βιοτεχνητές καρδιές σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουλίου 2021, 21:40

Στο Νοσοκομείο «Μονάλντι», στη Νάπολη της Ιταλίας έγινε η πρώτη μεταμόσχευση βιοτεχνητής καρδιάς στην Ευρώπη, ενώ την ίδια στιγμή, ειδικοί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Duke της Βόρειας Καρολίνας, τοποθετούσαν σε ασθενή αντίστοιχο μόσχευμα στην πρώτη επέμβαση που έγινε στις ΗΠΑ.

Η νέα τεχνητή καρδιά δημιουργήθηκε από την γαλλική εταιρεία Carmat και τοποθετήθηκε στον ασθενή στην Ιταλία από τον δρ Τσίρο Μαγιέλο και την ομάδα του, όπως γράφει το Βusiness Wire.

«Η καρδιά έχει τέσσερις βιολογικές βαλβίδες. Είναι σαφές ότι είναι πολύ πιο εύκολη στη διαχείριση από μία τεχνητή καρδιά που είναι πλήρως μηχανική. Δεν είναι θορυβώδης, καθώς ο θόρυβος ήταν ένα σοβαρό πρόβλημα στις άλλες συσκευές. Το γεγονός ότι έχει βιολογικές βαλβίδες, σημαίνει επίσης ότι δεν υπάρχει ανάγκη αποσυμπίεσης, κάτι που μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης και αιμορραγίας», λέει η Μαρίζα Ντε Φέο, επικεφαλής του καρδιοχειρουργικού τμήματος του Νοσοκομείου «Μονάλντι».

Εκτός από τις βιολογικές βαλβίδες που είναι συνδεδεμένες με τα υπόλοιπα μηχανικά μέρη της καρδιάς, χάρη στους αισθητήρες και τα λογισμικά που διαθέτει, παρακολουθεί συνεχώς τον ασθενή και την καρδιαγγειακή του λειτουργία.

Ο ασθενής που υποβλήθηκε πρώτος στη μεταμόσχευση στην Ευρώπη είναι ένας 56χρονος άνδρας που δεν ήταν επιλέξιμος για κλασική μεταμόσχευση καρδιάς.

Είναι η πρώτη φορά που μία τέτοιου τύπου βιοτεχνητή καρδιά χρησιμοποιείται στην κλινική πράξη, καθώς μέχρι σήμερα τοποθετούνταν μόνο στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής.

Πλέον, όμως, έχει λάβει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ) και μπορούν να τη λαμβάνουν οι κατάλληλοι ασθενείς. Το κόστος της επέμβασης, που ξεπερνάει τις 150.000 ευρώ , καταβλήθηκε από το περιφερειακό Σύστημα Υγείας της Καμπανίας.

Και στις ΗΠΑ

Παράλληλα με τους συνάδελφούς τους στην Ευρώπη, καρδιοχειρουργοί στο Πανεπιστήμιο Duke μεταμόσχευσαν την ίδια τεχνητή καρδιά σε έναν 39χρονο που εκδήλωσε αιφνίδια καρδιακή ανεπάρκεια.

Σε αντίθεση με τις συμβατικές τεχνητές καρδιές, η συγκεκριμένη μιμείται την ανθρώπινη καρδιά και παρέχει στον λήπτη μεγαλύτερη ανεξαρτησία μετά τη χειρουργική επέμβαση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του πανεπιστημίου.

Οπως γράφει το Interesting Engineering, ο καρδιακός παλμός δημιουργείται από έναν ρευστό ενεργοποιητή που μεταφέρει ο ασθενής σε σάκο (έξω από το σώμα), και που η καρδιά αντλεί σύμφωνα με τις ανάγκες της, αλλά και τις οδηγίες που δίνουν οι αισθητήρες και οι μικροεπεξεργαστές της.

Δύο έξοδοι συνδέουν την τεχνητή καρδιά με την αορτή, όπως επίσης και με την πνευμονική αρτηρία, η οποία μεταφέρει αίμα στους πνεύμονες για να τους οξυγονώσει.

Ο ασθενής που έλαβε την καρδιά στις ΗΠΑ είναι κάτοικος του Σαλότ στη Βόρεια Καρολίνα. Και στις ΗΠΑ η καρδιά τοποθετήθηκε αφού έλαβε την έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές (FDA). Ο λήπτης είναι τώρα σε σταθερή κατάσταση και παρακολουθείται από τους γιατρούς στο νοσοκομείο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...