293
Ικανότητες ντετέκτιβ θα πρέπει να έχουν πλέον οι χρήστες του Διαδικτύου αφού θα πρέπει όχι μόνο πρέπει να προσέχουν μην πιαστούν στην παγίδα μίας ψεύτικης είδησης αλλά θα πρέπει τώρα να μπαίνουν στην διαδικασία να σκεφτούν αν ένα σχόλιο που διαβάζουν προέρχεται από κάποιον αναγνώστη ή από κάποιο λογισμικό και να αντιδρούν αναλόγως | Shutterstock

Μετά τα fake news έρχονται οι fake αναγνώστες που σχολιάζουν

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2019, 15:31
Ικανότητες ντετέκτιβ θα πρέπει να έχουν πλέον οι χρήστες του Διαδικτύου αφού θα πρέπει όχι μόνο πρέπει να προσέχουν μην πιαστούν στην παγίδα μίας ψεύτικης είδησης αλλά θα πρέπει τώρα να μπαίνουν στην διαδικασία να σκεφτούν αν ένα σχόλιο που διαβάζουν προέρχεται από κάποιον αναγνώστη ή από κάποιο λογισμικό και να αντιδρούν αναλόγως
|Shutterstock

Μετά τα fake news έρχονται οι fake αναγνώστες που σχολιάζουν

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2019, 15:31

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι αποτελεί «φυσική» εξέλιξη των πραγμάτων. Αφού βρισκόμαστε στην εποχή των fake news γιατί να μην κάνουν την εμφάνιση τους και fake αναγνώστες τους; Ερευνητές της Microsoft και τους Πανεπιστημίου Beihang στο Πεκίνο (το οποίο συνδέεται στενά με την κινεζική κυβέρνηση) δημιούργησαν το «DeepCom».

Oπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times είναι ένα πρόγραμμα που εκπαιδεύτηκε πάνω σε 340 χιλιάδες άρθρα ειδήσεων και τα σχόλια που υπήρχαν από αναγνώστες κάτω από αυτά. Το DeepCom προσομοιώνει τον τρόπο με τον οποίο προσλαμβάνει ο μέσος αναγνώστης ένα άρθρο και δημιουργεί σχόλια που το πρόγραμμα προβλέπει ότι θα έκανε ο μέσος αναγνώστης διαβάζοντας το συγκεκριμένο άρθρο. Το πρόγραμμα είναι πολύ πιο εξελιγμένο και «έξυπνο» από τα προγράμματα τύπου bot που χρησιμοποιούν οι spammers για να βάζουν σχόλια κάτω από ειδήσεις ή στα social media.

Οι δημιουργοί του προγράμματος με άρθρο τους στο διαδικτυακό αρχείο επιστημονικών προδημοσιεύσεων Arxiv υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο που ενθαρρύνει τους επισκέπτες μιας ιστοσελίδας να παραμένουν σε αυτή, να κάνουν σχόλια και να μοιράζονται πληροφορίες.

Αν και κάποιος καλοπροαίρετος θα έλεγε ότι ένα ψεύτικο σχόλιο σε μια είδηση δεν είναι κάτι σημαντικό εντούτοις έχουν ήδη υπάρξει αντιδράσεις για την δημιουργία του συγκεκριμένου προγράμματος αφού όπως λένε πολλοί υπάρχει κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί είτε από ιδιώτες είτε από εταιρείες, οργανισμούς και κυβερνήσεις για να κάνουν προσωπική ή πολιτική προπαγάνδα.

«Η δημοσίευση των ερευνητών παρουσιάζει μια νέα μέθοδο μηχανικής μάθησης η κύρια χρήση της οποίας φαίνεται ότι είναι η δημιουργία τρολ και η παραπληροφόρηση… Ωραίο, ωραίο, ωραίο» αναφέρει σε ανάρτηση του στο Twitter o Αρβιντ Ναραγιάν καθηγητής πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πρίνστον.

Η Microsoft με παρέμβαση της στην ιστοσελίδα θεμάτων τεχνολογίας The Register προσπαθεί να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις αλλά παραδέχεται ότι η τεχνολογία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολιτική προπαγάνδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...