268
Ψησταριές και σούβλες έχουν ανάψει από το πρωί σε όλες τις γειτονιές της Ελλάδας | Intime

Μελέτη ανήμερα Τσικνοπέμπτης: Οι κρεατοφάγοι έχουν 14% μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2022, 18:41
Ψησταριές και σούβλες έχουν ανάψει από το πρωί σε όλες τις γειτονιές της Ελλάδας
|Intime

Μελέτη ανήμερα Τσικνοπέμπτης: Οι κρεατοφάγοι έχουν 14% μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2022, 18:41

Οι χορτοφάγοι έχουν 14% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο, σε σχέση με όσους καταναλώνουν κρέας, σύμφωνα με νέα, μεγάλη επιστημονική μελέτη, η οποία διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ζωικών πρωτεϊνών και καρκίνου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Guardian, ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανέλυσε τα δεδομένα 470.000 ενηλίκων από 40 έως 70 ετών και έβαλε στο μικροσκόπιο τη συχνότητα κατανάλωσης κρέατος και ψαριού, σε σύγκριση με τη διάγνωση νέων καρκίνων σε βάθος περίπου δέκα ετών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Κόντι Γουότλινγκ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ανέλυσαν τα στοιχεία και διαπίστωσαν ότι:

  • Οσοι έτρωγαν κρέας πέντε φορές την εβδομάδα ή λιγότερο, είχαν 9% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, από αυτούς που έτρωγαν πιο συχνά κρέας.
  • Οι γυναίκες που έκαναν χορτοφαγική διατροφή είχαν 18% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μετεμμηνοπαυσιακό καρκίνο του μαστού
  • Οι χορτοφάγοι άνδρες είχαν 31% μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη, ενώ αυτοί που κατανάλωναν ψάρι, και όχι κρέας, είχαν 20% μικρότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τον ίδιο καρκίνο

«Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι συγκεκριμένες διατροφικές συμπεριφορές, όπως η διατροφή με περιορισμένο κρέας και αυξημένα φρούτα και λαχανικά, μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στη μείωση του κινδύνου ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως του μαστού, του προστάτη και του εντέρου», εξηγεί η ελληνίδα ερευνήτρια, με καταγωγή από την Καλαμάτα, Γιώτα Μήτρου, μία εκ των υπευθύνων της μελέτης και διευθύντρια Ερευνας και Καινοτομίας στο Παγκόσμιο Ταμείο Ερευνας του Καρκίνου (WCRF).

Η ίδια πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα από τη νέα μελέτη επιβεβαιώνουν τη μακροχρόνια οδηγία του WCRF για περιορισμό του κόκκινου και του επεξεργασμένου κρέατος (αλλαντικά) από τη διατροφή και την κατανάλωση περισσότερων δημητριακών ολικής άλεσης, λαχανικών, φρούτων και οσπρίων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...