Δεν μπορεί, κάποια στιγμή στη ζωή σας θα πρέπει να βρεθήκατε κι εσείς σε κάποιο πάρτι, τύπου σχολικού. Και κατά πάσα πιθανότητα, υπήρχε κάποια ή κάποιος ανάμεσα στους καλεσμένους, που θέλατε απελπισμένα να εντυπωσιάσετε. Αν τώρα, ανάλογες δικές μας εμπειρίες μπορούν να μας βοηθήσουν να κάνουμε υποθέσεις για τη συνέχεια, τότε το πιθανότερο είναι ότι ορμήσατε στην πίστα και επιδοθήκατε σε μια σειρά από παλαβές χορευτικές φιγούρες.
Αποτέλεσμα; Καταστροφή, πιθανόν. Γιατί όταν το hangover περάσει και οι εικόνες της προηγούμενης βραδιάς εμφανιστούν μεγαλοπρεπείς στο video wall του μυαλού μας είναι πιθανό να δούμε ότι κάναμε στην πίστα ό,τι πιο ανόητο μπορούσε να γίνει.
Κι όμως, ποτέ δεν είναι αργά για μια διορθωτική εμπειρία. Πόσο μάλλον τώρα που, όπως γράφει το Curiosity, έχουν πλέον αποδειχτεί-και-επιστημονικά ποιες είναι οι πιο σέξι χορευτικές κινήσεις. Οπότε, βάλτε μουσική και κάντε ή μην κάνετε (ανάλογα με την περίπτωση) ό,τι κάνουν τα απρόσωπα avatar στα βίντεο κλιπ που ακολουθούν. Τα χορευτικά αυτά είναι το αποτέλεσμα μιας επιστημονικής έρευνας που διενεργήθηκε σε δύο φάσεις από μια ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο Northumbria του Νιουκαστλ στο Ηνωμένο Βασίλειο και το πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν στη Γερμανία.
Χορεύοντας μόνος
Ας πούμε ότι προσπαθείτε να κρίνετε ποιες χορευτικές κινήσεις είναι οι πιο σέξι. Πώς θα το κάνατε; Ενας τρόπος είναι να δημιουργηθούν δύο ομάδες ανθρώπων. Οι μεν θα χορεύουν, οι δε θα παρακολουθούν προσεκτικά τις κινήσεις τους για να κρίνουν πόσο ελκυστικοί χορευτές είναι. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα: Πώς θα ξέρουμε ότι οι χορευτές κρίθηκαν από τις κινήσεις τους και όχι για την ωραία τους εμφάνιση;
Κάποιος κριτής μπορεί να πει ότι οι φιγούρες ήταν άψογες αν ο χορευτής ήταν ωραίος. Προς αποφυγή πιθανής μεροληπτικής κριτικής, λοιπόν, η ομάδα των βρετανών και των γερμανών επιστημόνων βρήκε μια πολύ έξυπνη λύση. Ακολούθησαν την τεχνική που χρησιμοποίησαν οι παραγωγοί του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» για να δημιουργήσουν τον Γκόλουμ, το φανταστικό Χόμπιτ από τα βιβλία του Τόλκιν, προβάλλοντας τις κινήσεις κάθε χορευτή σε ένα ψηφιακό avatar. Εντάξει οι αόριστες μορφές των άφυλων ανθρωποειδών είναι λίγο ανατριχιαστικές, αλλά για χάρη της επιστήμης θα το αντέξουμε κι αυτό.
Κινήσεις για άνδρες
Αρχικά, η ομάδα των ερευνητών από τα πανεπιστήμια Northumbria του Νιουκάστλ στο Ηνωμένο Βασίλειο και Georg-August-Universität του Γκέτινγκεν στη Γερμανία ασχολήθηκε με την ανάλυση των χορευτικών κινήσεων των ανδρών, υποθέτοντας ίσως ότι οι άνδρες χρειαζόντουσαν επειγόντως οδηγίες… Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2010, στο πείραμα συμμετείχαν 19 χορευτές (όχι επαγγελματίες) ηλικίας 19 έως 35 ετών που χόρεψαν ακούγοντας ένα γερμανικό χορευτικό κομμάτι ηλεκτρονικής μουσικής. Κριτές τους ήταν 35 ετεροφυλόφιλες γυναίκες που παρακολούθησαν άηχα βίντεο κλιπ του καθενός διάρκειας 15 δευτερολέπτων. Με βάση τους χορευτές, που προτιμούσαν οι γυναίκες, οι ερευνητές μπόρεσαν να περιγράψουν λεπτομερώς τις συγκεκριμένες κινήσεις που τις κέρδισαν.
Επιστήμη του χορού – ο «καλός» χορευτής
Επιστήμη του χορού – ο «κακός» χορευτής
Εάν, λοιπόν, θέλετε να προσελκύσετε την προσοχή των γυναικών στην πίστα, θα άξιζε να κρατήσετε αυτές τις συμβουλές στο μυαλό σας: Πρώτοι στην προτίμηση των γυναικών ήταν τύποι που εκτελούσαν μεγαλύτερες και πιο ευέλικτες κινήσεις του λαιμού και του κορμού τους, ενώ τους άρεσαν και οι χορευτές που καταλάμβαναν πολύ χώρο. Περιέργως, υπήρχε ένα συγκεκριμένο σημείο που φάνηκε επίσης να προσελκύει την προσοχή τους: το δεξί γόνατο. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν το δεξί πόδι τους με πιο φυσικό τρόπο από ό,τι το αριστερό, οπότε το πιθανότερο είναι ότι κρατούν σταθερό το αριστερό και κάνουν εντυπωσιακές φιγούρες με το δεξί. Σε κάθε περίπτωση οι χορευτές που κινούσαν περισσότερο τη συγκεκριμένη άρθρωση συγκέντρωσαν πολύ περισσότερους βαθμούς.
Κινήσεις για γυναίκες
Η αντίστοιχη μελέτη για τις χορευτικές κινήσεις των γυναικών πραγματοποιήθηκε το 2017, με τη συμμετοχή σε μεγάλο βαθμό της ίδιας ομάδας και την ίδιας μεθοδολογίας. Οι γυναίκες, όμως, χόρεψαν ακούγοντας ένα τραγούδι του Ρόμπι Γουίλιαμς αντί για την ηλεκτρονική χορευτική μουσική (EDM) που είχε χρησιμοποιηθεί στο πρώτο πείραμα. Οπως αποδείχτηκε (και επιστημονικά), οι ετεροφυλόφιλοι άνδρες έλκονται από εντελώς διαφορετικές κινήσεις όταν βλέπουν γυναίκες που χορεύουν. Οι κριτές γοητεύτηκαν από μεγαλύτερες και πιο σύνθετες χορευτικές κινήσεις των μηρών, των γοφών και των χεριών, ενώ κανείς δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε κάποιο χέρι, αν δηλαδή έβρισκε πιο σημαντικό, το αριστερό ή το δεξί.
Επιστήμη του χορού – η «καλή» και η «κακή» χορεύτρια
Γιατί λοιπόν στους άντρες αρέσει ο τρόπος που οι γυναίκες κινούν τους γοφούς και τα χέρια τους ενώ στις γυναίκες αρέσει πολύ η περιοχή του λαιμού και του κορμού; Οι συγγραφείς της μελέτης δεν είναι έτοιμοι να απαντήσουν, αλλά η διαίσθησή τους λέει ότι πίσω από αυτές τις προτιμήσεις μπορεί να κρύβεται κάποιος εξελικτικός λόγος. Ίσως οι μεγάλες κινήσεις των ανδρών και οι τολμηρές φιγούρες των ποδιών που έλκουν τις γυναίκες, συσχετίζονται με την καλή φυσική κατάσταση και τα γονίδια της επιβίωσης.
Αντίστοιχα, οι χορευτικές κινήσεις, που συσχετίζονται με τις πιο ελκυστικές γυναίκες, απαιτούν επίσης πολύ καλό συντονισμό και έλεγχο των κινήσεων, και είναι επίσης σημάδια καλής υγείας. Ίσως, λοιπόν, χορεύουμε πράγματι για να επιδείξουμε τα πιο ελκυστικά μας γονίδια σε κάποιον πιθανό σύντροφο. Με άλλα λόγια, ίσως προσπαθούμε πραγματικά να κουνήσουμε ό,τι μας χάρισε το DNA των ποργόνων μας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News