682
|

Πέντε θέματα συζήτησης για τα βαρετά ρεβεγιόν

Κιάρα Σουγκανίδου Κιάρα Σουγκανίδου 24 Δεκεμβρίου 2016, 20:16

Πέντε θέματα συζήτησης για τα βαρετά ρεβεγιόν

Κιάρα Σουγκανίδου Κιάρα Σουγκανίδου 24 Δεκεμβρίου 2016, 20:16

Όπως και να το κάνουμε τα ρεβεγιόν, αν δεν τα οργανώνετε εσείς, είναι κάτι βαρετές βραδιές, οικογενειακές ή κοινωνικές, όπου κάθεσαι με τις ώρες και τρως και πίνεις και εύχεσαι, και στην πραγματικότητα δεν έχεις τίποτε να πεις με τον διπλανό σου. Επίσης στα ρεβεγιόν, ειδικά τα τελευταία χρόνια, καλό είναι να αποφεύγεται ως θέμα συζήτησης η Ελλάδα και το χάλι της, διότι: πρώτον μπορεί να πέσεις (άθελά σου) πάνω σε κρυφοχρυσαυγίτη και δεύτερον ό,τι και να πεις θα σκορπίσεις την κατάθλιψη στη γιορτή και είναι κρίμα.

Αρα το θέμα συζήτησης που θα σκαρφιστείς πρέπει να είναι κάτι ανώδυνο, κάτι που μπορούν να παρακολουθήσουν όλοι, κάτι που θα συζητηθεί και θα περάσει και πάμε παρακάτω.

Ιδού λοιπόν 5 θέματα trivial συζήτησης για τα πάρτι των ημερών…

1 Ο Αϊ Βασίλης δεν είναι δημιούργημα της Κόκα Κόλα

Αυτή την ιστορία την έχουμε ακούσει πολύ. Ότι η κόκκινη στολή, τα άσπρα γένια και τα ροζ μαγουλάκια ήταν ιδέα του αμερικανικού επιχειρηματικού κολοσσού, του καπιταλισμού, του φιλελευθερισμού κτλ.

life121223web

Πράγματι ο Αϊ Βασίλης χρησιμοποιείται σε διαφημίσεις του αναψυκτικού από το 1933. Αλλα στα κόκκινα είναι ντυμένος σε πίνακες ζωγραφικής από τις αρχές του 19ου αιώνα. Τη σύγχρονη εικόνα του δε, τη φιλοτέχνησε πρώτος ο καρτουνίστας Τόμας Ναστ τη δεκαετία του 1870. Και ως διαφημιστική φιγούρα, ντυμένος στα κόκκινα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1923, από τα αμερικανικά αναψυκτικά White Rock.

2 Τα «Τρίγωνα Κάλαντα» δεν είναι το πρώτο χριστουγεννιάτικο τραγούδι

Αυτή την εξυπνάδα μάλλον θα την έχετε ακούσει κάποια στιγμή. Ότι, ας πούμε, τα πρώτα κάλαντα είναι αυτά. Ε, λοιπόν δεν είναι. Και δεν είναι καν χριστουγεννιάτικο τραγούδι. Το τραγούδι γράφτηκε το 1857 από τον αμερικανό Τζέιμς Πάιρποντ με τίτλο «One Horse Open Sleigh» (=Ελκυθρο με ένα άλογο) και αφορούσε την Ημέρα των Ευχαριστιών και τη χαρά του χειμώνα, γενικώς. Το 1859 ο τίτλος του άλλαξε σε «Jingle Bells» (= κουδουνάκια) επειδή είναι χαρούμενο και η μουσική του θύμιζε κουδουνάκια. Να φανταστείτε ότι τα πρώτα χρόνια το τραγούδι παιζόταν και στα πάρτι για χορό.

3 Η Βίβλος δεν αναφέρει τους τρεις μάγους

Στο Κατά Ματθαίον αναφέρονται μεν «σοφοί άνδρες», οι οποίοι επισκέπτονται τον νεογέννητο Ιησού από την ανατολική Ιερουσαλήμ στη Βιθλεέμ αλλά δεν διευκρινίζεται ότι αυτοί είναι τρεις. Τα δώρα, βεβαίως τα κόμισαν: μύρο, λιβάνι και χρυσό. Και επειδή τα δώρα είναι τρία, έμεινε στην παράδοση ότι οι επισκέπτες ήταν τρεις – ότι ο καθένας δηλαδή κόμισε κι από ένα δώρο. Οι «σοφοί άνδρες», για την ιστορία, ήταν Ζωροάστρες. Ο ζωροαστρισμός, η πανάρχαια αυτή ιρανική θρησκεία, έχει αρκετές αναφορές στον μυστικισμό – εξ ου και τους έμεινε ο χαρακτηρισμός «μάγοι».

4237
“Η λατρεία των μάγων” του Αντρέα Μαντένια (1500 περίπου)
4 Τα Χριστούγεννα δεν αντικατέστησαν τα Σατουρνάλια

Τα Σατουρνάλια ήταν γιορτή των Ρωμαίων αφιερωμένη στον θεό Σατούρνους, ο οποίος αντιστοιχεί στον ελληνικό Κρόνο. Γιορτάζονταν από τις 17 Δεκεμβρίου μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου. Τα Σατουρνάλια ήταν μεγάλη γιορτή. Εκτός από τις τυπικές θυσίες, περιλάμβανε δημόσια αργία, ανταλλαγή μικρών δώρων, υπαίθριες αγορές. Επίσης επιτρέπονταν τα τυχερά παιχνίδια ακόμα και για τους δούλους, οι οποίοι δεν τιμωρούνταν σε αυτή τη γιορτή. Γενικότερα οι ρόλοι αντιστρέφονταν ανάμεσα σε δούλους κι ιδιοκτήτες, στα Σατουρνάλια, με αποτέλεσμα ξέφρενα γλέντια, μεθύσια και ακολασίες. Ετσι με την έλευση του Χριστιανισμού, η λέξη «σατουρνάλια» ταυτίστηκε με τα «όργια». Οπότε καμία σχέση με τον Χριστιανισμό. Ούτε καν στη μέρα…

happy-saturnalia
“Οι Ρωμαίοι της παρακμής” του Τομά Κουτύρ (1847)
5 Το φιλί κάτω από το γκι δεν προέρχεται από τους Βίκινγκς

Η ιστορία που κυκλοφορεί ευρέως έχει ως εξής: ο θεός Μπαλντρ, από τη σκανδιναβική μυθολογία, σκοτώθηκε από ένα βέλος γκι. Η μητέρα του λοιπόν, η θεά Φριγκ, ορκίστηκε ότι αυτό το φυτό δεν θα έπρεπε να πληγώσει εφεξής ποτέ κανέναν άλλο – αντίθετα θα ενθάρρυνε τους ανθρώπους να φιλιούνται… Ωραία ιστορία και γλυκιά, μόνο που άλλα λέει για τη θεά Φριγκ η (γραπτή) μυθολογία των Σκανδιναβών. Ο Μπαλντρ σκοτώθηκε από βέλος γκι. Η μητέρα του όμως όχι απλώς δεν προώθησε τα φιλιά κάτω από το γκι αλλά αφοσιώθηκε στον αιώνιο φριχτό βασανισμό του δολοφόνου…

e82609e59bf33ee1cd28f0e4310113cc

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...