Τόσες και τόσες διάσημες γυναίκες του κινηματογράφου και της μουσικής σκηνής αντικατέστησαν το όνομα που επέλεξαν οι γονείς τους για εκείνες με ένα πιο εύηχο για χάρη της καλλιτεχνικής τους καριέρας.
Τα συνηθισμένα ονόματα έμειναν στα διαβατήρια και στις ταυτότητες και τη θέση τους πήραν νέα, που θα τις έκαναν να ξεχωρίσουν. Αλλωστε, προορίζονταν για να ειπωθούν αναρίθμητες φορές, τόσες όσο και το μέγεθος της επιτυχίας της καριέρας τους.
Βέβαια, υπάρχουν και πιο πρακτικοί λόγοι όπως το γεγονός ότι η επίσημη λίστα καταγραφής ηθοποιών (The Screen Actors Guild) δεν δέχεται να φιλοξενεί συνονόματες σταρ.
Ως Νάταλι Χέρσλανγκ γνώριζαν όλοι οι παιδικοί της φίλοι την Νάταλι Πόρτμαν (πάνω), η οποία διατήρησε το μικρό της όνομα. H επιλογή του επώνυμου έγινε πριν από την προβολή της ταινίας «Λέον», για να προστατευτεί η δεκατριάχρονη τότε ηθοποιός σε περίπτωση αποτυχίας της ταινίας. Το φιλμ ήταν αρκετά επιτυχημένο και άνοιξε τον δρόμο στην Χέρσλανγκ, που έγινε Πόρτμαν, να φθάσει ως τα Οσκαρ.
Η Ντέμι Μουρ δεν άλλαξε ριζικά το όνομά της, απλώς απλοποίησε το κανονικό της όνομα. Ονομάζεται Ντιμίτρια Τζιν Γκίνες και με ένα μικρό «δάνειο» από τον πρώτο της σύζυγο, τον Φρέντι Μουρ, δημιούργησε το ψευδώνυμό της. Κράτησε το επώνυμο της λόγω της παράδοσης της οικογένειάς της να διατηρούν το επώνυμο του συζύγου τους.
Η Ολίβια Τζέιν Κόκμπερν προτίμησε να γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό ως Ολίβια Γουάιλντ, αφού το όνομά της είναι ιδιαίτερα δύσκολο να το προφέρει κάποιος – αφήστε που παραπέμπει σε ανδρικό μόριο. Διάλεξε το νέο επώνυμο της ως φόρο τιμής στο αγαπημένο της συγγραφέα και ποιητή, Οσκαρ Γουάιλντ.
Η ηθοποιός Γουινόνα Ράιντερ δεν άλλαξε το μικρό της όνομα παρά μόνο το επώνυμό της, το οποίο ήταν Χόροβιτς. Λέγεται πως την ιδέα για το ψευδώνυμό της την οφείλει στον ηθοποιό Τσάρλι Σιν.
Το όνομα Μαργαρίτα Κάρμεν Κανσίνο, που δηλώνει ξεκάθαρα την ιταλική του ρίζα, επέλεξε να αλλάξει η ντίβα του κινηματογράφου, Ρίτα Χέιγουορθ. Εγινε συνώνυμο της φαμ φατάλ, της μοιραίας γυναίκας. Οι ρίζες του ψευδώνυμου είναι άγνωστες.
Η εντυπωσιακή ηθοποιός Κιμ Κατράλ που αγαπήθηκε ως Σαμάνθα Τζόουνς της τηλεοπτικής σειράς «Sex and the City», ονομάζεται πραγματικά Κλερ Γουντγκέιτ.
Γεννήθηκε ξανθιά, προτίμησε το κόκκινο χρώμα στα μαλλιά της με μερικά φλάσμπακ στο φυσικό της χρώμα, αλλά στην επιλογή του ψευδώνυμού της που θα την έκανε διάσημη ήταν πιο σταθερή. Ο λόγος για την Εμα Στόουν που το πραγματικό της όνομα είναι Έμιλι Τζιν Στόουν. Προτίμησε το Εμα από το Εμιλι, αφού η αγαπημένη της τραγουδίστρια είχε το ίδιο όνομα _ η οποία δεν ήταν άλλη από την Εμα Μπούτον, του ποπ συγκροτήματος Spice Girls.
Η γυναίκα που έγινε σύμβολο του σεξ και της γυναικείας ομορφιάς με τις πλούσιες καμπύλες και το ναζιάρικο ύφος, η Μέριλιν Μονρόε (πάνω) γεννήθηκε ως Νόρμα Τζιν Μόρτενσον. Μια εκδοχή θέλει ο παραγωγός του Τhe Fox Τheatre, Mπεν Λάιονς να είναι ο «νονός» του συγκεκριμένου ψευδώνυμου. Λέγεται πως ήταν το όνομα που πρότεινε στην Μέριλιν από την πρώτη κιόλας οντισιόν και έμελλε να την καθιερώσει ως μία από τις μεγαλύτερες σταρ του κινηματογράφου.
Η γνωστή για τις εκκεντρικές τις εμφανίσεις ποπ σταρ, Κέιτ Πέρι (πάνω) γεννήθηκε με το όνομα Κάθριν Χάντσον. Το όνομα ήταν απαγορευτικό, αφού με το επώνυμο αυτό είναι ήδη γνωστή η ηθοποιός Κέιτ Χάντσον.
Γεννήθηκε ως Λίζαμπεθ Γουολράιντζ Γκράντ (πάνω), έκανε το ντεμπούτο της στα μουσικά δρώμενα ως Λίζι Γκράντ, για να καταλήξει στο όνομα που την εδραίωσε. Δεν είναι άλλη από την ταλαντούχα Λάνα Ντελ Ρέι, την πανέμορφη τραγουδίστρια με το αψεγάδιαστο πρόσωπο και την αύρα μιας άλλης εποχής.
Οι Ελληνίδες
Στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο -με τις ηθοποιούς της μεγάλης οθόνης που άφησαν εποχή με την ομορφιά τους και τις θρυλικές ατάκες- δεν υπήρξαν πάρα πολλές που «βάπτισαν» την κινηματογραφική τους περσόνα με διαφορετικό όνομα, το οποίο θα ήταν πιο γοητευτικό και θα αποτυπωνόταν στα αυτιά του κοινού πιο εύκολα.
Ας δούμε κάποιες που το το έπραξαν:
H Nόρα Βαλσάμη, που γεννήθηκε στην Αίγυπτο το 1948, έκοψε την κατάληξη -ίδη από το επίθετό τη αλλά δεν πείραξε το όνομά της που ήταν αρκετά κινηματογραφικό. Το ντεμπούτο της, ακόμη καστανή και ιδιαίτερα νεαρή, το έκανε στην ταινία «Τζένη Τζένη».
Η αγαπημένη ηθοποιός, που καθιερώθηκε από τους κωμικούς ρόλους της, ενώ ξεκίνησε από συμμετοχές σε όπερες και σε θεατρικούς θιάσους της εποχής, βαπτίστηκε Γεωργία και διατήρησε το μικρό της όνομα στην καλλιτεχνική της καριέρα. Το πραγματικό της επίθετο ήταν Αθανασίου και για χάρη της καριέρας της επέλεξε το Βασιλειάδου, όπως έγινε και γνωστή.
Την «ξενόφερτη» λογική να αλλάξει το επίθετό της και να γίνει γνωστή με διαφορετικό επώνυμο από το οικογενειακό της, ακολούθησε και η Τζένη Καρέζη. Η μαυρομαλλούσα ηθοποιός με τα υγρά πράσινα μάτια ονομαζόταν Ευγενία Καρπούζη.
Το κορίτσι με τα θλιμμένα μάτια και την κλασική μεσογειακή ομορφιά, η Ελλη Λαμπέτη, μία από τις μεγαλύτερες ελληνίδες ηθοποιούς ονομαζόταν Ελλη Λούκου.
Η Ζωή Λάσκαρη στέφθηκε το 1959 Σταρ Ελλάς. Η στέψη αποτέλεσε την αφορμή για να ξεκινήσει την καριέρα της στην υποκριτική. Το πραγματικό της όνομα ήταν Ζωή Κουρούκλη. Με το νέο όνομά της έπαιξε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο το 1961 στην ταινία «Ο Κατήφορος».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News