Τι είναι βασιλόπιτα; Κάτι σαν στρογγυλό τσουρέκι με γυαλιστερή επιφάνεια ή μήπως ένα είδος κέικ με αρώματα εσπεριδοειδών; Η συζήτηση έχει ανάψει για τα καλά στο γραφείο εδώ και αρκετές ημέρες γιατί οι απόψεις διίστανται. Οι Αθηναίοι είναι απόλυτοι: Βασιλόπιτα ίσον κέικ. Οι Βορειοελλαδίτες πάλι την θέλουν τσουρεκένια. Τελικά έμειναν όλοι ευχαριστημένοι όταν δοκίμασαν την υπέροχη πίτα που μας έφτιαξε ο Δημήτρης Χρονόπουλος. Ναι, την κόψαμε πριν μπει ο καινούργιος χρόνος, αλλά φλουρί δεν μας έπεσε γιατί το συγκεκριμένο κομμάτι, το είχε εντοπίσει και καπαρώσει ο Ιάσονας, ο μικρούλης ανιψιός του Δημήτρη.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Ο Δημήτρης Χρονόπουλος, ένας από τους καλύτερους έλληνες ζαχαροπλάστες, με καταπληκτικές σπουδές και εμπειρία σε ελληνικά και γαλλικά εστιατόρια με αστέρια Michelin, εκπαιδευτής επαγγελματιών και ερασιτεχνών -και περισσότερα δεν σας λέω από το τεράστιο βιογραφικό του γιατί δεν θα τελειώσουμε ποτέ- μας υποδέχτηκε στο φιλόξενο σπίτι της αδελφής του στα Πατήσια μαζί με τον απίθανο Ιάσονα, που έπιασε αμέσως θέση στον πάγκο της κουζίνας, δίπλα στον θείο του.
Εννοείται ότι προηγουμένως μας έδειξε τα παιχνίδια του, μας είπε για τα μαθήματα Τάε Κβον Ντο και για το αδελφάκι του τον Φίλιππο, που ήταν στον παιδικό σταθμό -αλλά εκείνος δεν είχε πάει γιατί αρρώστησε οπότε έχασαν και τη χθεσινή εκδρομή στα χιόνια, για το fiat 500 αλλά θα είναι τζιπ, που σκοπεύει να αγοράσει όταν μεγαλώσει και άλλα πολλά με τεράστιο ενθουσιασμό και μια ανάσα. «Θα βοηθήσεις τον Δημήτρη;», τον ρώτησα. «Ναι. Και τη μαμά μου και τον μπαμπά μου πάντα τους βοηθάω όταν κάνουν κέικ», μας δήλωσε γεμάτος σοβαρότητα και συμπλήρωσε ότι μάλλον θα γίνει κι αυτός ζαχαροπλάστης. Οπότε ο θείος του τον διαβεβαίωσε ότι θα τον κάνει τον καλύτερο ζαχαροπλάστη του κόσμου κι εμείς δεν αμφιβάλλαμε ούτε για μια στιγμή. Σε λίγο το σπίτι είχε πλημμυρίσει υπέροχα αρώματα, γιορτινά, από τα κανελογαρίφαλα και το ξύσμα πορτοκαλιού κι όταν η ζύμη της βασιλόπιτας είχε αφρατέψει για τα καλά και μπήκε στο ταψί, δαχτυλάκια καθάρισαν το μπολ και την κουτάλα. Μμμμ, τι νοστιμιά και τι αρώματα! Να την κάνετε. Και καλή χρονιά να έχετε.
Υλικά
-335 γρ. βούτυρο 82%
-335 γρ. ζάχαρη
-315 γρ. αυγά
-125 γρ. χυμός πορτοκάλι
-1 πορτοκάλι, ξύσμα
-1 κ.τ.γλ. μπέικιν πάουντερ (12 γρ.)
-385 γρ. αλεύρι 55%
-85 γρ. πούδρα αμυγδάλου
-1/2 – 1 λοβό βανίλιας
-2,5 γρ. κανέλα σκόνη
-1 γρ. μοσχοκάρυδο σκόνη
-½ γρ. γαρύφαλλο σκόνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα σκεύος βάζουμε όλες τις σκόνες μαζί, το μπέικιν πάουντερ, το αλεύρι, την πούδρα αμυγδάλου, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το γαρύφαλλο.
Στο μίξερ με το φτερό σε μεσαία ταχύτητα χτυπάμε το βούτυρο, την βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε ένα προς ένα τα αβγά, χτυπώντας αρκετά κάθε φορά ώστε να ενσωματώνεται το αυγό στο μείγμα πριν ρίξουμε το επόμενο. Κατόπιν προσθέτουμε σταδιακά τον χυμό του πορτοκαλιού.
Τέλος, ρίχνουμε το μείγμα με τις σκόνες και ανακατεύουμε απαλά με μια πλαστική μαρίζ (σπάτουλα).
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Ακόμη καλύτερα για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα κολλήσει το κέικ στο ταψί, το βουτυρώνουμε πολύ καλά με το χέρι και στη συνέχεια τοποθετούμε μέσα ένα στρογγυλό κομμάτι λαδόκολλας. Αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 165 βαθμούς Κελσίου για περίπου 40-45 λεπτά.
Αφού ψηθεί η βασιλόπιτα, την ξεφορμάρουμε και την αφήνουμε σε μια σχάρα. Οταν κρυώσει εντελώς, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και τη στολίζουμε με σοκολατένια στολίδια και ζαχαρωτά.
Μερικά τιπς ακόμη:
-Αν κάποιο από τα αρωματικά που χρησιμοποίησε ο Δημήτρης δεν σας αρέσει, μπορείτε να το παραλείψετε. Δεν υπάρχει πρόβλημα. Μπορείτε επίσης να αντικαταστήσετε την πούδρα αμυγδάλου με αλεύρι, σε ίση ποσότητα.
-Μισός λοβός βανίλιας είναι αρκετός, με ένα όμως το άρωμα της πίτας είναι ακόμα πιο πλούσιο.
-Για να βγει αφράτη και ζουμερή χτυπάμε πολύ καλά το μείγμα κάθε φορά πριν ρίξουμε το επόμενο αυγό.
-Oταν ρίξουμε τον χυμό, το μείγμα «κόβει» αλλά μην ανησυχήσετε είναι φυσιολογικό αφού προστέθηκε ένα όξινο υγρό.
-Οταν ρίξουμε το αλεύρι ανακατεύουμε με σπάτουλα, γιατί στο μίξερ κινδυνεύει να γίνει πολύ σφιχτή η ζύμη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News