377
Τα τελευταία χρόνια η Κίνα πήρε από τη Γαλλία «τα σκήπτρα» της παραγωγής και κατανάλωσης κρασιού | REUTERS/Benoit Tessier

Το μέλλον του κρασιού βρίσκεται στο… Διάστημα

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2016, 07:22
Τα τελευταία χρόνια η Κίνα πήρε από τη Γαλλία «τα σκήπτρα» της παραγωγής και κατανάλωσης κρασιού
|REUTERS/Benoit Tessier

Το μέλλον του κρασιού βρίσκεται στο… Διάστημα

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2016, 07:22

Την τελευταία πενταετία, και ιδίως από το 2012 και έπειτα, τα ονομαστά κρασιά του Μπορντό της Γαλλίας σημειώνουν διαρκώς αύξηση στις πωλήσεις. Η ζήτηση δεν οφείλεται στους ευρωπαίους λάτρεις των διάσημων ετικετών αλλά σε κινέζους οινοπότες που απέκτησαν αδυναμία στο κόκκινο γαλλικό κρασί.

Κινέζοι επενδυτές αγόραζαν επί σειρά ετών γαλλικά σατό, αναπτύσσοντας με αυτόν τον τρόπο τις επενδύσεις τους. Ετσι μπήκαν και στην «κούρσα» της παραγωγής. Στην προσπάθειά τους να παράγουν κορυφαίο κρασί, αξιοποίησαν στο έπακρο τους καταπράσινους πρόποδες του οροπεδίου του Θιβέτ, την έρημο Γκόμπι και τις βραχώδεις πλαγιές της επαρχίας Νίγξια. Επόμενος στόχος τους… το Διάστημα!

2658
Η εκτόξευση του διαστημικού εργαστηρίου Tiangong-2, 15 Σεπτεμβρίου 2016 (Wikipedia)

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες της χώρας, το έντονο κρύο και η παρατεταμένη ξηρασία, «απαιτούν» πιο ανθεκτικές ποικιλίες. Ετσι, στις 15 Σεπτεμβρίου εκτοξεύτηκε το διαστημικό εργαστήριο Tiangong-2 και εντός του βρίσκονται δείγματα από αμπέλια των ποικιλιών Πινό Νουάρ, Καμπερνέ Σοβινιόν και Μερλό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας DecanterChina.com, οι επιστήμονες ελπίζουν πως η διαστημική ακτινοβολία θα τροποποιήσει γενετικά τα αμπέλια, ώστε να αναπτύσσονται παρά τις αντίξοες συνθήκες του εδάφους της χώρας και να ενισχύσουν την άμυνά τους απέναντι στις ασθένειες που συνήθως πλήττουν τους αμπελώνες.

Η οινοποσία άργησε να κατακτήσει την Κίνα, κυρίως γιατί έφερε το «βάρος» της ιεροτελεστίας. Κατά τα δυτικά πρότυπα το κρασί πίνεται σε συγκεκριμένες περιστάσεις, οι φιάλες ανοίγονται με ιδιαίτερο τρόπο, συνοδεύεται με προσεγμένα εδέσματα. Χρειάστηκε χρόνος ώσπου οι Κινέζοι να το εντάξουν στη ρουτίνα τους και να δουν πως μπορούν να το ταιριάξουν με τα καθημερινά τους φαγητά, όπως τα νουντλς, ακόμα και σε ένα συνοικιακό εστιατόριο. Πλέον η χώρα καταναλώνει περισσότερο κρασί από κάθε χώρα του κόσμου και διαθέτει περισσότερους αμπελώνες από τη Γαλλία!

136236_ningxia-chenggong-group-vines-cabernet-sauvignon-merlot
Δείγματα από τις ποικιλίες Καμπερνέ Σοβινιόν και Μερλό που «ταξιδεύουν» στο διαστημικό εργαστήριο (decanterchina.com)

H Φόνγκι Γουόκερ, οινολόγος και πρόεδρος του συμβουλευτικού φορέα Dragon Phoenix, που ειδικεύεται σε θέματα κρασιού, υποστηρίζει πως το καλύτερο κρασί που έχει δοκιμάσει στη ζωή της παράγεται ακριβώς έξω από το Πεκίνο, και ότι, σε τυφλή δοκιμή, «δύσκολα κάποιος θα αναγνώριζε πως πρόκεται για κινεζικό κρασί».

Τα αμπέλια επιλέχθηκαν από ένα φυτώριο κοντά στο βουνό Χελάν της Νίγξια, περιοχή που οι ντόπιοι πολιτικοί αποκαλούν «Μπορντό της Κίνας». Μετά την επιστροφή τους στη Γη, θα συγκριθούν με τις εδώ ποικιλίες, ώστε να εντοπιστεί η κατάλληλη μετάλλαξη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...