439
Τα σημερινά παιδιά μεγάλωσαν σε αποστειρωμένο περιβάλλον, λόγω των μέτρων της πανδημίας, λένε οι ειδικοί | Shutterstock

Λοιμωξιολόγοι: «Τα παιδιά 2 και 3 ετών μεγάλωσαν σε “γυάλα”»

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2022, 20:46
Τα σημερινά παιδιά μεγάλωσαν σε αποστειρωμένο περιβάλλον, λόγω των μέτρων της πανδημίας, λένε οι ειδικοί
|Shutterstock

Λοιμωξιολόγοι: «Τα παιδιά 2 και 3 ετών μεγάλωσαν σε “γυάλα”»

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2022, 20:46

Οι ειδικοί κρίνουν την έξαρση των περιστατικών ηπατίτιδας σε μικρά παιδιά, που παρατηρείται σε Ευρώπη και Αμερική, ως ένα φυσιολογικό φαινόμενο που δεν έχει απόλυτη σχέση με τον κορονοϊό -κι αυτό γιατί η ηπατίτιδα προκαλείται στα παιδιά από τις κοινές ιώσεις. Και διευκρινίζουν ότι «δεν έχει άμεση, αλλά έμμεση σχέση, γιατί φαίνεται να υπάρχει ένας συσχετισμός με τα αυξημένα περιστατικά ηπατίτιδας, με την εξής έννοια: Τα τελευταία δύο χρόνια τα περισσότερα παιδιά ζούσαν σε ένα κλειστό, αποστειρωμένο περιβάλλον, λόγω της καραντίνας και της τηλεκπαίδευσης, με αποτέλεσμα να μην εκτίθενται σε διάφορους ιούς, κοινούς ή μη».

Στη συζήτηση, την Μεγάλη Τετάρτη, με τους δημοσιογράφους υγείας σχετικά με την πορεία της πανδημίας και τα μέτρα που αίρονται, απαντήσεις δόθηκαν και για τα περιστατικά της οξείας ηπατίτιδας.

Η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, λοιπόν, ξεκαθάρισε ότι «καταρχάς, δεν υπάρχει καμία συσχέτιση με τη long Covid. Υπάρχουν κάποια από τα παιδιά, αυτά τα οποία νόσησαν με ηπατίτιδα στο Ηνωμένο Βασίλειο, για τα οποία έχουμε τα περισσότερα στοιχεία, έχουν ξεπεράσει τα 100 κρούσματα πια εκεί που είχαν περάσει κορονοΐό. Όμως, φαίνεται ότι όλη η μελέτη αυτού του φαινομένου έχει οδηγήσει σε πιθανή διάγνωση από έναν κοινό ιό, τον αδενοϊό. Να τονίσω ότι, κυρίως, αφορά σε μικρά παιδιά κάτω των 10 και κυρίως 3 έως 5 ετών. Είναι παιδιά που δεν είχαν εμβολιαστεί, και το διευκρινίζω γιατί ακούστηκε και η συσχέτιση πιθανά με το εμβόλιο. Ένα ποσοστό είχε νοσήσει. Δεν φαίνεται, όμως, να οφείλεται σε long Covid. Φαίνεται να οφείλεται σε μια λοίμωξη με έναν ιό τον οποίο δεν είχαν συναντήσει πριν», ξεκαθάρισε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Κι αυτό που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το ότι πρόσθεσε πως «τα παιδάκια που είναι αυτή τη στιγμή 2 και 3 ετών έχουν μεγαλώσει σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον. Έχουν μεγαλώσει χωρίς να έχουν την ευκαιρία, όπως όλα τα παιδιά του κόσμου πριν την πανδημία, να έχουν συναχάκι, να έχουν διάρροια, να έχουν πυρετό στα πρώτα 2-3 χρόνια της ζωής. Και αυτό έχει αλλάξει σημαντικά την οικολογία. Φαίνεται ότι τα χρωστούμενα όλα θα έρθουν μαζεμένα τελικά, γιατί θα αρχίσουν τα παιδιά να έχουν πολλές λοιμώξεις».

Η καθηγήτρια σημείωσε πως «ακόμα είναι πάρα πολύ νωρίς για να δούμε αν θα αλλάξει και η κλινική εικόνα αυτών των συνηθισμένων ιώσεων και αν θα έχουμε και άλλα παραδείγματα, όπως τώρα να βλέπουμε μια αυξημένη νοσηρότητα από ηπατίτιδα, από έναν κοινό ιό στα παιδιά», κάνοντας σαφές ότι «ηπατίτιδα στα παιδιά από κοινές ιώσεις είχαμε πάντα. Και θα έχουμε πάντα. Αυτό είναι κάτι ξεχωριστό, το οποίο δεν έχει εξηγηθεί ακόμα. Αλλά φαίνεται ότι είμαστε κοντά στην λύση του γρίφου. Πρόκειται για ηπατίτιδα που προέρχεται από έναν κοινό αδενοϊό, ένα ιό δηλαδή που τα παιδιά δεν είχαν συναντήσει πιο πριν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News