1230
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και η Ιερά Σύνοδος εξέφρασαν την «έντονη διαφωνία και ανησυχία» για την επιλογή του τραγουδιού «El Diablo», που θα ερμηνεύσει η ελληνίδα τραγουδίστρια Ελενα Τσαγκρινού | CreativeProtagon

Κύπρος: Ο Διάβολος οργίζει μετά μουσικής τα ράσα!

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και η Ιερά Σύνοδος εξέφρασαν την «έντονη διαφωνία και ανησυχία» για την επιλογή του τραγουδιού «El Diablo», που θα ερμηνεύσει η ελληνίδα τραγουδίστρια Ελενα Τσαγκρινού
|CreativeProtagon

Κύπρος: Ο Διάβολος οργίζει μετά μουσικής τα ράσα!

Η Εκκλησία της Κύπρου, πέρα από το όποιο πνευματικό και πατριωτικό έργο της, είναι παντοδύναμη και πάμπλουτη. Της πέφτει λόγος για όλα. Από τη λύση ή μη λύση του Κυπριακού, μέχρι και ποιο τραγούδι θα στείλει η χώρα στην Eurovision. 

Πριν από λίγες ημέρες, η Ιερά Σύνοδος εξέφρασε την «έντονη διαφωνία και ανησυχία» της για την επιλογή του τραγουδιού «El Diablo», που θα ερμηνεύσει η ελληνίδα τραγουδίστρια Ελενα Τσαγκρινού. Ενοχλεί ο τίτλος «Ο διάβολος». Ενοχλεί και το περιεχόμενο. 

«Ερωτεύτηκα έναν διάβολο, του έδωσα την καρδιά μου, γιατί μου λέει ότι είμαι ο άγγελός του. Απόψε θα καώ στο πάρτι/ Ολα αυτά τα μπαχάρια θα λιώνουν τον πάγο μου/ Μωρό μου, θα το κάψουμε απόψε στο πάρτι/μαζί σου στον παράδεισο, μαζί σου και στην κόλαση»

Τους στίχους, που μετέφρασε αυθαιρέτως ο «ειλικρινά δικός σας» (yours truly, εγώ), υπογράφουν οι Thomas Stengaard, Jimmy «Joker» Thornfeldt, Laurell Barker και Oxa. Τετραμερής διάσκεψη…

Οι ιεράρχες, που συνήθως σφάζονται μεταξύ τους (π.χ. πρόσφατα για τις Εκκλησίες της Ρωσίας και της Ουκρανίας), ένωσαν τώρα δυνάμεις και κάλεσαν την κυβέρνηση να ακυρώσει τη συγκεκριμένη επιλογή. Ταυτόχρονα, στιγμάτισαν το ΔΣ του ΡΙΚ που έχει την αποκλειστική ευθύνη για το ποιο τραγούδι θα εκπροσωπήσει τη χώρα σε αυτό το δημοφιλές τηλεοπτικό σόου, ανάλαφρης μουσικής και διασκεδαστικής ψηφοφορίας.

«Αντί να συμβάλουν (οι του ΡΙΚ) στην προώθηση των δικαίων του λαού μας και στην προβολή των αιτημάτων του για ελευθερία και κατίσχυση των ηθικών αξιών, μέσω οποιουδήποτε προσφερόμενου διεθνούς βήματος, προέκριναν την παγκόσμια γελοιοποίησή μας με την παρουσίαση της διακήρυξης ότι παραδίδουμε τον εαυτό μας στον διάβολο και ότι προάγουμε με τον τρόπο αυτό τη λατρεία του», αναφέρει η ανακοίνωσή τους.

«Με ορατό τον κίνδυνο της προκλητικής βουλιμίας των κατακτητών Τούρκων και προβάλλοντας το μεγαλείο της διακοσιοστής επετείου από την Εθνική Παλιγγενεσία», η Εκκλησία καλεί τον λαό «να παραμείνει προσηλωμένος στις εθνικές και θρησκευτικές αξίες του μεγαλειώδους αγώνα του 1821, να κρατήσει ακράδαντη την προσήλωσή του στην πίστη των πατέρων του, δεδομένο το οποίο τον διαφύλαξε μέχρι σήμερα», καταλήγει. Καθιστώντας σαφές ότι ρόλο εθνικό θα έχει εσαεί, αλλά και τη δύναμη να τον επιβάλει. 

Η κυβέρνηση, ή μάλλον το Προεδρικό, βρέθηκε σε δύσκολη θέση, έχοντας απόλυτη συναίσθηση της δύναμης αυτής. Από την απάντησή του, δώστε βάση στην πρώτη πρόταση. Η συνέχεια είναι κάτι σαν υστερόγραφο. Το «σεβόμαστε» αρκεί. Κρατά τη σχέση ζωντανή. Ποιος διαβάζει σήμερα πέραν της μιας πρότασης;

«Σεβόμαστε τις όποιες απόψεις της Ιεράς Συνόδου ή όσων διαφωνούν με τον τίτλο του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει φέτος την Κύπρο στη Eurovision. Την ίδια ώρα, όμως, η κυβέρνηση σέβεται απολύτως την πνευματική και καλλιτεχνική ελευθερία της δημιουργίας, η οποία δεν μπορεί να παρερμηνεύεται ή να περιορίζεται λόγω του τίτλου ενός τραγουδιού και δεν θα πρέπει να δίνονται διαστάσεις που δεν χρειάζονται». 

Οι κάλπες πλησιάζουν

Από τα άλλα πολιτικά κόμματα, μόνο το ΑΚΕΛ αντιτάχθηκε κάπως πιο σθεναρά. Κρατήστε, όμως, εδώ το «κάπως». Υπάρχουν αρκετοί λόγοι και για αυτό. Ενας είναι ότι στις 30 Μαΐου γίνονται βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο. Η προεκλογική εκστρατεία έχει ήδη ξεκινήσει, οι υποψήφιοι έχουν οριστεί και η άγρα ψήφων προχωρεί με στοχευμένες δράσεις.

Μεγάλη δεξαμενή, ακόμα και για την παντοδύναμη κομμουνιστική Αριστερά στην Κύπρο, είναι και κόσμος που βρίσκεται κοντά στην Εκκλησία. Το μαρξιστικό δόγμα ότι η θρησκεία είναι το όπιο του λαού δεν έχει καθολική αποδοχή στο ΑΚΕΛ. Ας μην ξεχνάμε, δε, ότι η «ιερή σύμμαχος Ρωσία» είναι τώρα μεγάλη θρησκευτική δύναμη, που στην Κύπρο έχει και ρόλο και επιρροή. 

Εκτός αυτού, εκείνο που κάπως ενώνει τον πολιτικό κόσμο με την Εκκλησία της Κύπρου είναι και ένα πολύ δυναμικό επιχειρηματικό στοιχείο. Το πεδίο είναι μεγάλο, οι δραστηριότητες ξεπερνούν πλέον τα όρια και από την απληστία περάσαμε στη βαθιά βουλιμία. Το περίφημο πλέον βίντεο του Al Jazeera δεν «πιάνει» στα πράσα μόνο τον πρώην πια Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη να κανονίζει ξεδιάντροπα με υποτιθέμενους επενδυτές την πολιτογράφησή τους, αλλά και τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Χριστάκη Τζιοβάνη, που επαγγελματικά δραστηριοποιείται στον τομέα των ακινήτων και αναγκάστηκε και αυτός να παραιτηθεί, «για να λάμψει», λέει, «όλη η αλήθεια». 

Ο ίδιος, δε, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου εμπλέκεται ευθέως στο σκάνδαλο των πολιτογραφήσεων, στο οποίο έως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι υπό διερεύνηση από την ad hoc Διερευνητική Επιτροπή, δεδομένου ότι το δικηγορικό γραφείο του, από το οποίο ο ίδιος δήλωσε ότι έχει αποχωρήσει εδώ και αρκετά χρόνια, φέρεται να έχει τακτοποιήσει πολλά διαβατήρια. Ο προκαθήμενος της αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Κύπρου ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για την πολιτογράφηση του μαλαισιανού μεγαλοαπατεώνα Τζο Τάεκ Λόου, ο οποίος καταζητείται από την Ιντερπόλ για μια σειρά από απάτες στη χώρα του, όπως υπεξαίρεση 4,5 δισ. δολαρίων από δημόσιο επενδυτικό πρόγραμμα το οποίο διορίστηκε να διευθύνει. 

Ο κ. Χρυσόστομος έστειλε τουλάχιστον δύο επιστολές το 2015 στον τότε υπουργό Εσωτερικών της πρώτης κυβέρνησης Αναστασιάδη, Σωκράτη Χάσικο, ζητώντας να επιταχυνθεί η διαδικασία πολιτογράφησης του Λόου, με τον οποίο ο Αρχιεπίσκοπος θα συζητούσε, λέει, για επενδύσεις σε εκκλησιαστική γη.

Δουλειές… fast track

Προσέξτε κάτι ωραίες συμπτώσεις: Η επιστολή στον Χάσικο εστάλη στις 10 Σεπτεμβρίου 2015. Ο υπουργός μετέφερε άμεσα στο Υπουργικό Συμβούλιο την αρχιεπισκοπική παράκληση για πολιτογράφηση του Μαλαισιανού και στις 11/9/2015 εγκρίθηκε. Το κυπριακό (της ΕΕ, δηλαδή) διαβατήριο εκδόθηκε και παραδόθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου στον Λόου, ο οποίος την ίδια μέρα εξέδωσε επιταγή προς τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου για 300.000 ευρώ. Κάποιος θα το έλεγε «μίζα». Ο Χρυσόστομος το είπε «έγνοια (σ.σ. του Μαλαισιανού) για το καλό της Κύπρου». Ο Λόου έκανε επένδυση 5 εκατ. ευρώ, με αγορά μιας έπαυλης στην Αγία Νάπα, και αμέσως εξαφανίστηκε από το νησί ως Κύπριος πια υπήκοος. Υπενθυμίζεται ότι, στην Κύπρο, το βασικό κριτήριο για να πάρει διαβατήριο ένας ξένος από τρίτη χώρα, εκτός ΕΕ, είναι να επενδύσει τουλάχιστον 2,5 εκατ. ευρώ σε ακίνητο.

Πρόσφατα, ο Αρχιεπίσκοπος, με αφορμή τον σάλο που προκλήθηκε για ένα μεγάλο δίχτυ διαφθοράς σε όλο αυτό το σκάνδαλο της πώλησης διαβατηρίων, ομολόγησε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτης» το εξής εκπληκτικό: «Είπα στον Αναστασιάδη να σταματήσουμε να κλέβουμε – βάζω και τον εαυτό μου μέσα». 

Λίγες ημέρες μετά, έσκασε ακόμα μία είδηση που εξέθεσε τον κ. Χριστόδουλο. Με εντολή του, μπουλντόζες κατεδάφισαν διατηρητέα κτίσματα κοντά στην Αρχιεπισκοπή στη Λευκωσία, ενέργεια που κρίθηκε παράνομη. Εξαιτίας των έντονων αντιδράσεων, δεσμεύτηκε ότι θα αποκαταστήσει τις ζημιές. 

Τώρα, μας προέκυψε το τραγούδι της Eurovision με τους… σατανικούς στίχους, για να θυμηθούμε τον σπουδαίο αγγλο-ιρανό συγγραφέα Σαλμάν Ρούσντι, εναντίον του οποίου οι ταλιμπάν της θρησκείας του εξέδωσαν θανατική καταδίκη. Το κυπριακό «El Diablo» κατάφερε να ενώσει όλη την ιεραρχία, που άφησε στην άκρη τις έντονες διαφορές μεταξύ των μελών της για πολλά θέματα. Ως και ο συνήθως πιο μετριοπαθής και ρεαλιστής Μητροπολίτης Ταμασού συντάχθηκε στον νυν υπέρ πάντων αγώνα για να μη στείλουμε τον διάβολο στον διαγωνισμό. Ο πιο μπουρλοτιέρης, βέβαια, από όλους, είναι ο Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος, που είχε πει πριν από λίγο καιρό ότι τα παιδιά που γίνονται ομοφυλόφιλοι είναι προϊόντα πρωκτικού έρωτα των γονιών τους.  

«Δεν είναι δυνατόν τα παιδιά μας να ακούνε τέτοια τραγούδια και μάλιστα με τη βούλα του ΡΙΚ και της κυβέρνησης», ανέφερε σε κήρυγμά του την περασμένη Κυριακή στον Ιερό Ναό Αγίου Μάμαντος στον Ξυλιάτο.

«Οι περισσότεροι των Ευρωπαίων σήμερα κυβερνούν με δαιμονικές δυνάμεις. Πρώτα υποτάχθηκαν εκείνοι σε σατανολατρείες και μυστικές τελετές και τώρα θέλουν να μας υποτάξουν ύπουλα – ύπουλα και εμάς και να μας παρουσιάσουν τον δαίμονα ότι είναι κάτι καλό που θα τον αγαπήσουμε και αυτόν. Μέχρι και τραγούδι τού έκαναν τώρα. Ποιο νησί και ποια χώρα θα στείλει στην Eurovision τραγούδι όχι για τον Χριστό, όχι για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, που και αυτό είναι κομμάτι της ζωής μας. Οχι για τον έρωτα της Αφροδίτης, που και αυτός είναι κομμάτι της ζωής μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...