Τι συναντά κανείς όταν περπατά στο πιο πολυσύχναστο κομμάτι της πόλης; Μέσα στο… τριγωνικό του σχήμα, το Εμπορικό Τρίγωνο περικλείει ιστορίες, μνήμες, ανθρώπους που κάποτε ανέβασαν ρολά και κατάφεραν να χωρέσουν τα όνειρά τους για ένα νέο ξεκίνημα μέσα σε λίγα τετραγωνικά μέτρα.
Σε συνεργασία με τους καθηγητές τους, οι σπουδαστές της ΑΚΤΟ, παρουσίασαν τους ανθρώπους που διατηρούν ζωντανό και δραστήριο τον παραδοσιακό επιχειρηματικό και δημιουργικό χαρακτήρα του εμπορικού Τριγώνου, στο κέντρο της Αθήνας.
Η ζωντανή ιστορία του εμπορικού Τριγώνου, οι άνθρωποι, τα πρόσωπα. Έμποροι και καταστηματάρχες φωτογραφήθηκαν σε καθημερινές τους στιγμές. Τα πορτρέτα τους στόλισαν τους τοίχους του εμβληματικού κτιρίου της Παλαιάς Αποθήκης Χάρτου, στην οδό Χρυσοσπηλιωτίσσης 3, στο Μοναστηράκι.
Η φωτογραφική έκθεση είχε ως αφετηρία την παραδοσιακή ασπρόμαυρη φωτογραφία του καταστηματάρχη που δέσποζε πάνω από το ταμείο του καταστήματός του.
Συνολικά φωτογραφήθηκαν 65 καταστηματάρχες της περιοχής από 39 σπουδαστές και το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά εντυπωσιακό.
Πρόκειται για τα πορτρέτα εκείνων που επιμένουν να επιχειρούν σε αυτήν τη γειτονιά του κέντρου της Αθήνας, κόντρα στις δυσκολίες και τις φουρτούνες των καιρών.
Νικήτρια του διαγωνισμού ήταν η φοιτήτρια Φανή Καρατζά που καταχειροκροτήθηκε κατά την τελετή απονομής από τους παρευρισκόμενους. Δόθηκαν επίσης έπαινοι σε τρεις ακόμα σπουδαστές: την Ρούλα Πάτρα, τον Σωτήρη Γιαννίκα και την Έλλη Κοντογιάννη.
Μιλήσαμε με τους βραβευθέντες για την φωτογραφία που τράβηξαν αλλά και την/τον καταστηματάρχη πίσω από το μαγικό κλικ.
«Η κυρία Μαρία Αγγελοπούλου δουλεύει από μικρή στο μαγαζί με τις κορνίζες καθώς ανήκε στον πατέρα της. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει λόγο της οικονομικής κρίσης παραμένει αισιόδοξη», είπε η νικήτρια Φανή Καρατζά.
Οσον αφορά την φωτογραφία, εξήγησε: «Είχαμε οδηγίες από τους καθηγητές μας, να ακολουθήσουμε μια κλασσική προσέγγιση αλλά εγώ ήθελα να προσθέσω σε αυτήν και κάτι δημιουργικό. Ήθελα η κυρία Αγγελοπούλου να κρατάει στα χέρια της μια κορνίζα, όπως κρατάει το μέλλον του μαγαζιού της».
Στη συνέχεια μιλήσαμε με την σπουδάστρια Ρούλα Πάτρα που πήρε τον Α’ Επαινο:
«Με κέρδισε από την πρώτη στιγμή η προσωπικότητα της κυρίας Μαρίνας Πολυμέρη, ιδιοκτήτριας του Marina Polymeri Atelier. Η καλλιτεχνική της φύση αμέσως ξεδιπλώθηκε μπροστά στο φακό της φωτογραφικής μου μηχανής. Μα όμως ήταν απολύτως φυσικό, μιας και είναι εκτός από σχεδιάστρια μόδας και ηθοποιός. Πίσω από την επιτυχία της φωτογραφίας κρύβεται η ατμοσφαιρικότητα του χώρου όπου στεγάζεται το ατελιέ της κυρία Πολυμέρη, ο ιδιαίτερα διακοσμημένος χώρος του ατελιέ της, η υπέροχη συλλογή των ρούχων της και φυσικά η απίστευτη προσωπικότητα της σε συνδυασμό με τη καλή διάθεση και την αρμονική συνεργασία».
Με τον Β’ Έπαινο βραβεύτηκε ο Σωτήρης Γιαννίκας. «Μετά το τέλος της έκθεσης αισθάνομαι χαρούμενος και ταυτόχρονα πολύ ευγνώμων. Αρχικά προς την σχολή μου και ειδικότερα προς τους καθηγητές που σε συνεργασία με το Εμπορικό Τρίγωνο μας έδωσαν μια τόσο μεγάλη ευκαιρία: να φωτογραφίσουμε αλλά και να γνωρίσουμε ιδιοκτήτες μαγαζιών τα οποία έχουν αποτελέσει κάτι περισσότερο από πολιτισμική κληρονομιά για το κέντρο της Αθήνας. Δεν θα μπορούσα να πω κάτι λιγότερο για την άψογη φωτογραφική συνεργασία μου με τον εκδότη του περιοδικού «Σχεδία» Χρήστο Αλεφαντή», τόνισε ο φοιτητής Σωτήρης Γιαννίκας.
Η φοιτήτρια Έλλη Κοντογιάννη κατέκτησε επίσης τον Β’ Επαινο.
«Υπό τις οδηγίες των καθηγητών μας τον ΑΚΤΟ αναλάμβανε με αίσθημα ευθύνης την φωτογράφηση των ανθρώπων που διατηρούν καταστήματα στο Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας. Μέσα από μια συγκινητική διαδρομή στα ιστορικά μαγαζιά του Τριγώνου μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε αυθεντικούς ανθρώπους. Ο βασιλιάς των κομβίων όπως τον αποκαλούν, κύριος Πάτροκλος διατηρεί το μαγαζί του από το 1952. Πρόσφατα βγήκε στην σύνταξη δίνοντας την σκυτάλη στον γιο του. Βρίσκεται όμως καθημερινά εκεί. Το κατάστημα του κυρίου Πάτροκλου είναι το μοναδικό κατάστημα στην Ελλάδα που πουλάει μόνο κουμπιά. Τα τελευταία χρόνια περνάει κρίση. Ο κόσμος δεν αγοράζει πια κουμπιά. Πραταύτα ο κύριος Πάτροκλος παραμένει αισιόδοξος. Στην φωτογραφία που μου χάρισε τον Β’ Επαινο προσπάθησα να αναβιώσω την παλιά αίγλη του μαγαζιού με τα χιλιάδες κουμπιά να αιχμαλωτίζουν τον χώρο».
Οι φωτογραφίες τοποθετήθηκαν μετά το πέρας της έκθεσης στη βιτρίνα του κάθε καταστήματος, όπου και θα παραμείνουν, με σκοπό να δημιουργηθεί μία διαδραστική διαδρομή στην περιοχή με τα εμβληματικά κτίρια και μνημεία της νεότερης Αθήνας.
Φεύγοντας από το Τρίγωνο που στέγαζε και στεγάζει τόσα όνειρα, εύχεσαι τα ρολά να είναι πάντα ανοιχτά, όπως και τα μάτια των επισκεπτών, ντόπιων και τουριστών, που πάντα βρίσκουν κάτι καινούριο εκεί.
(Χορηγός της έκθεσης ήταν το Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, ο ιστορικότερος ενεργειακός πάροχος της χώρας)
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News