Το τελευταίο ένα έτος η πολιτεία της Νοτίου Αυστραλίας αντιμετωπίζει σοβαρά ενεργειακά προβλήματα. Επειτα από μια σφοδρή καταιγίδα που έπληξε την περιοχή το φθινόπωρο του 2016 άρχισαν σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης με μεγαλύτερα και μικρότερα μπλακ άουτ να ταλαιπωρούν τους περίπου δύο εκατ. κατοίκους της πολιτείας.
Ο Ελον Μασκ ιδρυτής της Tesla που παράγει ηλεκτρικά αυτοκίνητα καθώς και οικιακές και βιομηχανικές μπαταρίες διέκρινε μια σούπερ ευκαιρία διαφήμισης των δυνατοτήτων της εταιρείας του. Ο αμερικανός μεγιστάνας ανακοίνωσε τον περασμένο Μάρτιο, ότι μπορεί να λύσει το ενεργειακό πρόβλημα της Νότιας Αυστραλίας κατασκευάζοντας μέσα σε διάστημα 100 ημερών τη μεγαλύτερη μονάδα μπαταριών λιθίου στον κόσμο. Ο Μασκ ανέφερε ότι το συνολικό κόστος αυτής της εγκατάστασης ήταν 50 εκατ. δολάρια.
Δείτε ένα βίντεο από την παρουσίαση που έκανε ο Ελον Μασκ στην Νότια Αυστραλία κατά την διάρκεια των εργασιών κατασκευής της μονάδας:
Ο Μάικ Κάνον Μπρουκς, συνιδρυτής της μεγάλης αυστραλιανής εταιρείας λογισμικού Atlassian, στο άκουσμα της ανακοίνωσης του Μασκ δήλωσε ότι θα συμμετέχει οικονομικά στο κόστος της κατασκευής της μονάδας, αν ο Μασκ πράγματι εννοεί όσα λέει. Ο Μασκ άλλο που δεν ήθελε… Σήκωσε το γάντι και ανακοίνωσε ότι αν αποφασισθεί από τις Αρχές της Νοτίου Αυστραλίας η κατασκευή της μονάδας, αυτός προτίθεται να καλύψει το σύνολο του κόστους σε περίπτωση που το έργο δεν ολοκληρωθεί σε 100 μέρες, από την μέρα έναρξης των εργασιών. Οι Αρχές της Νοτίου Αυστραλίας αποφάσισαν την κατασκευή της μονάδας και το στοίχημα ήταν πλέον γεγονός.
Ο Μασκ πρότεινε να κατασκευάσει μια μονάδα που θα αποτελεί ένα είδος αποθήκης ηλεκτρικής ενέργειας και όταν χρειαστεί να λειτουργεί ως «γεννήτρια» για την περιοχή. Οι μπαταρίες της μονάδας θα βρίσκονται μέσα σε ένα αιολικό πάρκο, η λειτουργία του οποίου θα «γεμίζει» τις μπαταρίες. Οταν παραστεί ανάγκη, αν δηλαδή το ηλεκτρικό δίκτυο της πολιτείας αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα, η μονάδα θα είναι έτοιμη να προσφέρει την απαραίτητη ενέργεια στην περιοχή μέχρι να λυθεί το πρόβλημα.
Η λύση της αποθήκευσης ενέργειας σε βιομηχανικές μπαταρίες εξετάζεται και σε άλλες χώρες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της αυξομείωσης της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο Μασκ υποστήριξε ότι η εγκατάσταση θα προσφέρει ισχύ 100 megawatt, τρεις φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τον σημερινό κάτοχο του ρεκόρ. Θα αποθηκεύει συνολικά 129 MWh ενέργειας, αρκετά για την ηλεκτροδότηση περίπου 30.000 σπιτιών για διάστημα μερικών ωρών ή και ημερών ανάλογα με την ζήτηση.
Το στοίχημα
Oι Αρχές της Νότιας Αυστραλίας αποφάσισαν να αποδεχτούν την πρόταση του Μασκ και θα εντάξουν τη χρηματοδότηση σε ένα μεγάλο ενεργειακό πρόγραμμα ύψους 550 εκατ. δολαρίων. Ετσι ο Μασκ ταξίδεψε στην Αυστραλία και την Παρασκευή 7 Ιουλίου έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις σε συνέντευξη Τύπου. Εγινε γνωστό ότι στην κατασκευή της μονάδας θα συμμετείχε και η γαλλική εταιρεία Neoen.
Πριν από λίγα 24ωρα ο Ελον Μασκ ανακοίνωσε ότι η κατασκευή της μονάδα ολοκληρώθηκε περίπου μια εβδομάδα πριν από την λήξη του χρονικού ορίου που είχε τεθεί στο στοίχημα. Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου Sky News, ο Μασκ δεν έκανε πανηγυρικές δηλώσεις για την Tesla αλλά έδωσε πολλές φορές συγχαρητήρια στις Αρχές της Νοτίου Αυστραλίας οι οποίες καλούνται βέβαια τώρα να πληρώσουν το κόστος της κατασκευής της μονάδας.
Πέρα όμως από τα επικοινωνιακά παιχνίδια του Μασκ και το ποιος κέρδισε και ποιος έχασε το στοίχημα, η ουσία είναι ότι η κατασκευή της μονάδας αυτής δεν είναι απλώς ένα αξιοθαύμαστο τεχνολογικό εγχείρημα αλλά πολύ πιθανά να λειτουργήσει ως καταλύτης στον ενεργειακό διάλογο για την χρήση των ορυκτών καυσίμων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Το περίφημο «ενεργειακό τρίλημμα» αναφέρει ότι μια σωστή ενεργειακή πολιτική πρέπει να λαμβάνει υπόψη της το κόστος, την αξιόπιστη παραγωγή και τον περιορισμό στις εκπομπές αερίων. Η άποψη όσων στέκονται αντίθετοι στην χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ότι δεν μπορούν να επιτευχθούν και οι τρεις στόχοι ταυτόχρονα. Ετσι επιλέγουν να βάζουν σε τρίτη μοίρα την μείωση των εκπομπών αερίων θάβοντάς την κάτω από τον γαιάνθρακα που όπως αναφέρουν είναι φτηνός και αξιόπιστος.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News