Ενα πόστερ με τα πορτρέτα των 54 ρωμαίων αυτοκρατόρων όπως αυτά προέκυψαν από τον συνδυασμό τεχνητής νοημοσύνης και λογισμικού επεξεργασίας | Daniel Voshart
Η χρήση προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης και επεξεργασίας εικόνας είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία των ρεαλιστικών πορτρέτων δεκάδων ανδρών που ανέβηκαν στον θρόνο της Ρώμης
Η χρήση προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης και επεξεργασίας εικόνας είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία των ρεαλιστικών πορτρέτων δεκάδων ανδρών που ανέβηκαν στον θρόνο της Ρώμης
Ο Ντάνιελ Βόσχαρτ είναι ένας καναδός κινηματογραφιστής που ασχολείται και με την τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας.
Αν και δεν είχε σχεδόν καμία γνώση για την ρωμαϊκή Ιστορία, αποφάσισε για να περάσει τον χρόνο του δημιουργικά κατά τη διάρκεια της καραντίνας να ασχοληθεί με τους ρωμαίους αυτοκράτορες και ειδικότερα με το πώς αυτοί έμοιαζαν.
Αν και έχουν διασωθεί προτομές για πολλούς κυβερνήτες της Ρώμης, ο Βόσχαρτ θέλησε να αποτυπώσει την όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστική, πιο κοντά στην πραγματικότητα εικόνα του προσώπου τους.
Για αυτό τον σκοπό, εκτός από τις προτομές, συγκέντρωσε στοιχεία για το πώς έμοιαζαν οι αυτοκράτορες από αρχαία νομίσματα, έργα τέχνης αλλά και σχετικές αναφορές σε ιστορικά κείμενα ή σε σύγχρονες μελέτες. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα Live Science, για να συγκεντρώσει το υλικό αυτό ο Βόσχαρτ χρειάστηκε περίπου δύο μήνες και στη συνέχεια χρησιμοποίησε τους αλγορίθμους του Artbreeder, ενός προγράμματος μηχανικής μάθησης (αποτελεί υποπεδίο της τεχνητής νοημοσύνης) καθώς και ένα δημοφιλές λογισμικό επεξεργασίας εικόνων.
Στόχος του ήταν να δημιουργήσει ρεαλιστικά πορτρέτα όπου οι αυτοκράτορες θα εμφανίζονται με κάθε λεπτομέρεια του προσώπου τους, του δέρματος και των μαλλιών τους. Για κάθε πορτρέτο απαιτούνταν εργασία κατά μέσο όρο 15 ωρών. Δημιουργήθηκαν τελικά τα πορτρέτα 54 αυτοκρατόρων που κυβέρνησαν στην περίοδο που αναφέρεται ως «Πριγκιπάτο» από το 27 π.Χ. ως το 284 μ.Χ.