650
Ανθρωποι-δημιουργίες του προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης StyleGAN | StyleGAN

Η βιομηχανία της πορνογραφίας υποδέχεται τους… ανύπαρκτους ανθρώπους

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2020, 14:35
Ανθρωποι-δημιουργίες του προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης StyleGAN
| StyleGAN

Η βιομηχανία της πορνογραφίας υποδέχεται τους… ανύπαρκτους ανθρώπους

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2020, 14:35

Μια φωτογραφία του προφίλ ενός άνδρα που μοιάζει επαγγελματική, σαν να πρόκειται για φωτογραφία που χρησιμοποιεί αυτός ο άνδρας σε οντισιόν για μοντέλα. Ενα νεαρό κορίτσι με κόκκινα μαλλιά και γυαλιά δείχνει να δυσανασχετεί τη στιγμή που τη φωτογραφίζουν.

Τέτοιες φωτογραφίες βλέπουν συνεχώς μπροστά τους οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και υπηρεσιών, όπως το LinkedIn. Η μόνη διαφορά με τις άλλες φωτογραφίες είναι ότι αυτές οι δύο φωτογραφίες δείχνουν ανθρώπους που δεν… υπάρχουν.

Τα πρόσωπα αυτά είναι προϊόν ενός αλγόριθμου, ο οποίος χρησιμοποιεί τα πρόσωπα πολλών πραγματικών ανθρώπων για να δημιουργήσει ένα fake άνθρωπο.

Ειδικοί της βιομηχανίας της τεχνολογίας εκτιμούν ότι σύντομα αυτά τα πρόσωπα των ανύπαρκτων ανθρώπων θα αντικαθιστούν τα πρόσωπα των πραγματικών ανθρώπων εκεί που πρέπει να υπάρχει μια φωτογραφία τους, όπως για παράδειγμα, σε εφαρμογές γνωριμιών (dating apps). Κάποιοι λένε ότι αμέσως μετά, σειρά θα πάρει η βιομηχανία της πορνογραφίας, η οποία θα δημιουργήσει ολοκληρωμένους ψεύτικους ανθρώπους (θα έχουν δηλαδή και κανονικό σώμα) που θα παίρνουν μέρος σε ταινίες πορνό.

Μοιάζει με φοιτητή που δημιούργησε μια εφαρμογή, η οποία θα του ανοίξει διάπλατα τις πύλες τις Σίλικον Βάλεϊ. Στην πραγματικότητα, το πρόσωπο αυτό είναι δημιουργία της νέας εφαρμογής του προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης StyleGAN

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian πίσω από αυτή την εξέλιξη βρίσκεται ένας πρώην μηχανικός της Uber, ο Φιλ Γουάνγκ, ο οποίος τροποποίησε ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης με την ονομασία StyleGAN (generative adversarial network) το οποίο μπορεί να δημιουργεί ανθρώπινα πρόσωπα. Ο Γουάνγκ έφτιαξε και ένα site με το όνομα «αυτό το άτομο δεν υπάρχει» (thispersondoesnotexist.com). Το πρόγραμμα StyleGAN δεν είναι ευρέως γνωστό, αλλά είναι αυτό που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία των αποκαλούμενων deepfake βίντεο, που τα τελευταία δύο χρόνια κάνουν θραύση στο Διαδίκτυο. Πρόκειται για τα βίντεο που δείχνουν διάσημους σταρ, αθλητές, πολιτικούς κ.λπ. να λένε ή να κάνουν αδιανόητα πράγματα, τα οποία φυσικά δεν έχουν κάνει και δεν έχουν πει, αλλά το πρόγραμμα χρησιμοποιεί με εκπληκτικό ρεαλισμό το πρόσωπό τους για να πετύχει τη fake εικόνα τους. Φυσικά, η συντριπτική πλειοψηφία των deepfake βίντεο είναι πορνογραφικού περιεχομένου, με θύματα διάσημες ηθοποιούς, οι οποίες βλέπουν τον «εαυτό» τους να πρωταγωνιστεί σε ερωτικά βίντεο. Τα deepfake βίντεο χρησιμοποιούνται επίσης για πολιτική προπαγάνδα αλλά και οικονομικές απάτες.

Οσο και αν ψάξει κάποιος να βρει τη γυναίκα της φωτογραφίας, δεν θα καταφέρει να την εντοπίσει, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει. Είναι προϊόν ενός αλγορίθμου. Ισως βέβαια τη δούμε να εμφανίζεται στο προφίλ κάποιου χρήστη των social media, σε κάποια διαφήμιση κ.α.

Κάποιοι λένε ότι η τροποποίηση που έκανε ο Γουάνγκ, εκτός από ενδιαφέρουσα σε επίπεδο τεχνολογίας, αποκαλύπτει μια πιο αθώα πλευρά του StyleGAN, το οποίο έχει χαρακτηριστεί (όχι άδικα) «διαβολικό». Το ίδιο πιστεύει και ο Γουάνγκ, αλλά μοιάζει αναπόφευκτο η αθωότητα της νέας εφαρμογής του StyleGAN να χαθεί και μάλιστα πολύ σύντομα. Θεωρείται δεδομένο ότι οι fake άνθρωποι θα χρησιμοποιηθούν σε πρώτη φάση στον τομέα της διαφήμισης και αμέσως μετά στη βιομηχανία της πορνογραφίας, η οποία θα τους χρησιμοποιήσει για να δημιουργεί σκηνές τις οποίες θα αρνούνται να κάνουν οι επαγγελματίες του χώρου.

Αυτή η προοπτική έχει ήδη φέρει στο προσκήνιο μια σειρά από ζητήματα που ξεκινούν από τα ηθικά προβλήματα (προβολή ακραίας σεξουαλικής συμπεριφοράς, κακοποίηση της γυναίκας κ.ά.) και φτάνουν στο ότι οι πορνοστάρ θα νιώσουν απειλή και θα προσπαθήσουν να ανταγωνιστούν τους fake συναδέλφους τους, με ό,τι μπορεί αυτό να συνεπάγεται. Κάποιοι παραγωγοί πορνογραφικών ταινιών και βίντεο δηλώνουν ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν fake ανθρώπους, αλλά είναι απολύτως βέβαιο ότι σύντομα θα κάνει την εμφάνισή του τέτοιου είδους υλικό και αν η αποδοχή είναι μεγάλη, το Internet θα πλημμυρίσει με τέτοια βίντεο. Θα πρέπει επίσης να περιμένουμε να δούμε τι άλλους είδους τροποποιήσεις και εφαρμογές θα υπάρξουν πάνω σε αυτή την τεχνολογία. Τι είδους νέες fake καταστάσεις θα παραγάγουν τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και τι αντίκτυπο θα έχουν στη ζωή μας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...