Τι κάνουν οι καλύτεροι σεφ της Τοσκάνης, στην περίφημη Galleria degli Uffizi, το κορυφαίο μουσείο της Φλωρεντίας και το πρώτο σε επισκεψιμότητα ολόκληρης της Ιταλίας;
Μεταμορφώνουν τα αριστουργήματα της ζωγραφικής σε γεύσεις μοναδικές. Και χάρη στα «Uffizi da mangiare», (Uffizi για φάγωμα), την τελευταία πρωτοβουλία του Αïκε Σμιτ, του γερμανού διευθυντή του μουσείου, κάθε Κυριακή, ξεκινώντας από την 17η Ιανουαρίου, οι μετρ της ιταλικής κουζίνας θα εμφανίζονται σε ένα βίντεο που θα είναι διαθέσιμο στoν ιστότοπο των Uffizi, απαγγέλλοντας και εκτελώντας μία συνταγή, εμπνεόμενοι από ζωγραφικούς πίνακες διάφορων εποχών στους οποίους κυριαρχούν φρούτα και λαχανικά, κρέατα, ψάρια και θηράματα.
«Αναζητήσαμε στη συλλογή μας τους πίνακες που εντυπωσίασαν περισσότερο τους σεφ, με σκοπό να δημιουργήσουμε μία ώσμωση ανάμεσα στους δασκάλους του χρώματος και τους δασκάλους της κουζίνας», εξήγησε μιλώντας στην Corriere della Sera o Αïκε Σμιτ.
Ο Μάρκο Στάμπιλε, για παράδειγμα, ένας από τους κορυφαίους σεφ της Τοσκάνης και ιδιοκτήτης του βραβευμένου με ένα αστέρι Michelin εστιατορίου «Ora d’Aria» στο ιστορικό κέντρο της Φλωρεντίας, θα αναμετρηθεί με τη «Νεκρή Φύση με Πιπεριές και Σταφύλια» του Τζόρτζιο ντε Κίρικο, για να συνθέσει ένα φίνο ριζότο, «ένα πιάτο το οποίο, όπως και ο πίνακας, κινείται μεταξύ των συστατικών του τέλους του καλοκαιριού και της αρχής του φθινοπώρου», εξήγησε ο δημιουργός του.
Η Βαλέρια Πιτσίνι, σεφ στο βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin εστιατόριο «Da Caino» που βρίσκεται στο Μοντεμεράνο, ένα μεσαιωνικό χωριό λίγων εκατοντάδων κατοίκων, θα ερμηνεύσει στην κουζίνα τη «Νεκρή Φύση» του Γιάκοπο Κιμέντι, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη κρέας αγριόπαπιας.
Ο Φάμπιο Πίκι θα επιδείξει το απαράμιλλο ταλέντο του δίπλα στο «Αγόρι με ψάρια κι αστακούς» του Τζάκομο Τσερούτι, παρασκευάζοντας μία εκπληκτική μαγιονέζα του 18ου αιώνα.
Ο «κρεοπώλης-ποιητής», όπως είναι γνωστός ο Ντάριο Τσεκίνι στην Ιταλία αλλά και διεθνώς, θα αποπειραθεί να αποδώσει γαστρονομικά το «Κελάρι με βαρέλια, θηράματα, κρέατα και επιτραπέζια σκεύη», έργο που φιλοτέχνησε επίσης ο Γιάκοπο Κιμέντι το 1624.
«Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, ο δεσμός ανάμεσα στην τέχνη και τη γαστρονομία κατέστη επιστήμη και αντικείμενο σοβαρών ιστορικών ερευνών. Μέσω αυτών των βίντεο επιθυμούμε να δημιουργήσουμε έναν ακόμη πιο στενό δεσμό με τα έργα του μουσείου, εισάγοντας τα σε ένα πλαίσιο τρέχον και ζωτικό. Η τροφή που απεικονίζεται και το φαγητό που μαγειρεύεται συναντιούνται έτσι σε ένα επίπεδο αλήθειας που προσελκύει την προσοχή του παρατηρητή και αναδεικνύει νοήματα βαθιά και αναπάντεχα που είναι κρυμμένα στις σκηνές και στις νεκρές φύσεις των ζωγράφων», εξήγησε ο διευθυντής των Uffizi.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News