Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Vanderbilt στις ΗΠΑ ανέπτυξαν μια μέθοδο η οποία θα πάρει τη μορφή gadget που θα τοποθετείται στα πόδια ενός αθλητή. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το gadget αυτό δεν θα βελτιώνει απλώς τις επιδόσεις των αθλητών, αλλά θα τις εκτοξεύει, αφού η ταχύτητά τους θα αυξάνεται σε ποσοστό 50%! Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, οι ερευνητές, μελετώντας προσομοιώσεις, διαπίστωσαν ότι είναι εφικτή η συνεχής παροχή ενέργειας στα πόδια ενός αθλητή καθώς αυτός τρέχει σε μια κούρσα, κάτι που θα του επιτρέπει να τρέχει πάρα πολύ γρήγορα και να το κάνει για πολλή ώρα.
Η συσκευή θα δημιουργήσει, όπως λένε οι ερευνητές, «ένα πρωτότυπο και ασυνήθιστο είδος τρεξίματος που μπορεί να γίνει νέο ολυμπιακό άθλημα». Υποστηρίζουν ότι με τη συσκευή αυτή ο Γιουσέιν Μπολτ αντί για 45 χλμ./ώρα που ανέπτυσσε όταν έκανε τα παγκόσμια ρεκόρ θα έτρεχε με ταχύτητα 80 χλμ./ώρα! Οι ερευνητές λένε επίσης ότι εκτός από αθλητές, η συσκευή αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί από αστυνομικούς, διασώστες και άλλες κατηγορίες επαγγελματιών που είναι απαραίτητο να κινούνται πολύ γρήγορα.
Η ιδέα για την ανάπτυξη της νέας μεθόδου ήρθε στο μυαλό του επικεφαλής της ομάδας, του μηχανικού Ντέιβιντ Μπράουν ο οποίος μελετούσε την μηχανική των ποδιών όταν αυτά τρέχουν αλλά και όταν κάνουν πεντάλ στο ποδήλατο. Αναζητούσε την αιτία που ένας καλός ποδηλάτης μπορεί να κινεί τα πόδια του έτσι ώστε το ποδήλατο να πιάνει ταχύτητες 80 χλμ. ενώ ο ταχύτερος άνθρωπος δεν ξεπερνά τα 45 χλμ./ώρα τρέχοντας σε κάποιο στάδιο. Ο Μπράουν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτό οφείλεται στο ότι οι ρόδες του ποδηλάτου ακουμπούν πάντοτε το έδαφος σε συνδυασμό με το ότι ο ποδηλάτης μπορεί να κάνει πεντάλ χωρίς διακοπή αυξάνοντας την ένταση όποτε το επιθυμεί.
«Όταν βλέπουμε ένα αγώνα δρόμου υψηλού επιπέδου όπου οι αθλητές τρέχουν με ταχύτητες που πλησιάζουν το παγκόσμιο ρεκόρ τα πόδια τους πατούν το έδαφος μόλις το 20% της συνολικής διάρκειας της κούρσας. Αυτό σημαίνει ότι το 80% του χρόνου τα πόδια τους είναι στον αέρα και δεν παράγουν καμία ενέργεια για την κίνηση του αθλητή» αναφέρει ο ερευνητής.
Η μέθοδος
Είναι απαραίτητο είναι να βρεθεί ένας τρόπος οι αθλητές να θέτουν σε λειτουργία τα πόδια τους όταν αυτά βρίσκονται στον αέρα αναφέρουν οι ερευνητές σε άρθρο τους στην επιθεώρηση «Science Advances». Σχεδίασαν προσομοιώσεις σε υπολογιστές με διάφορες θεωρητικές συσκευές βελτίωσης της απόδοσης ενός ατόμου που τρέχει. Οι συσκευές αυτές λειτουργούσαν υπολογίζοντας την αντίσταση του αέρα, τα όρια δύναμης του ανθρώπινου ποδιού και την ενέργεια που χάνεται όταν τα πόδια πατούν στο έδαφος.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η καλύτερη συσκευή είναι αυτή που θα τοποθετείται στα πόδια και θα λειτουργεί με την ενέργεια που θα παράγεται από τις συνεχείς αναπηδήσεις των ποδιών στο έδαφος. Η συσκευή θα θέτει σε λειτουργία μια σύνθετη διαδικασία αδιάκοπης παραγωγής και αποθήκευσης της ενέργειας που θα παράγεται με τις αναπηδήσεις των ποδιών του αθλητή. Η αποθηκευμένη ενέργεια θα μεταδίδεται συνεχώς στα πόδια του την ώρα που τρέχει με αποτέλεσμα αυτός να βρίσκεται σε μια αδιάλειπτη συνθήκη επιτάχυνσης.
«Αυτή η μέθοδος θα επιτρέπει στους αθλητές να μην μένουν αδρανείς κατά τη φάση που τα πόδια τους είναι στον αέρα και αυτός είναι ο κρίσιμος παράγοντας που δανειζόμαστε από την ποδηλασία για να τον χρησιμοποιήσουμε στο τρέξιμο» αναφέρει ο Νταν Μπράουν. Οι ερευνητές θεωρούν ότι θα καταφέρουν να δημιουργήσουν μέσα στον επόμενο ένα χρόνο μια πρωτότυπη συσκευή αλλά τονίζουν ότι θα χρειαστούν δοκιμές που θα διαρκέσουν αρκετό χρόνο μέχρι να δοθεί για χρήση μια τέτοια συσκευή.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News