Ο άνθρωπος κατάφερε να ξεφύγει από τα σύνορα του πλανήτη και να ταξιδέψει στο Διάστημα. Φτιάξαμε πυραύλους, διαστημόπλοια, δορυφόρους και διαστημικούς σταθμούς που εδώ και περίπου επτά δεκαετίες έχουν εγκαταλείψει την Γη. Όμως πολλά υπολείμματα όλων αυτών των διαστημικών συσκευών βρίσκονται σε τροχιά από τον πλανήτη μας. Οσο αυξανόταν ο αριθμός των διαστημικών αποστολών αυξανόταν και ο αριθμός των… σκουπιδιών που άφηναν πίσω τους. Επιπλέον τα μικρότερα και μεγαλύτερα άχρηστα πλέον αντικείμενα που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από την Γη κινούμενα με μεγάλες ταχύτητες πολλές φορές συγκρούονται είτε μεταξύ τους είτε ακόμη και με δορυφόρους που εξακολουθούν να βρίσκονται σε λειτουργία πολλαπλασιάζοντας συνεχώς τον αριθμό των διαστημικών σκουπιδιών.
Υπολογίζεται ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν 7.600 τόνοι διαστημικών σκουπιδιών ορισμένα από τα οποία κινούνται με ταχύτητα 30.000 χλμ/ώρα. Ο αριθμός των αντικειμένων που ξεπερνούν τα 8-9 εκατοστά – και άρα είναι ικανά να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές ή και να καταστρέψουν διαστημόπλοια που βρίσκονται σε κίνηση ή δορυφόρους εν λειτουργία – εκτιμάται ότι είναι μεγαλύτερος από 30.000.
Οι ειδικοί ζητούν την άμεση λήψη μέτρων για τον περιορισμό του όγκου των διαστημικών σκουπιδιών αλλά και την αναζήτηση τρόπων καταστροφής των μεγαλύτερων και πιο επικίνδυνων εξ αυτών προειδοποιώντας μάλιστα ότι το πρόβλημα πλησιάζει στη φάση του «μη αναστρέψιμου». Αυτό σημαίνει ότι, αν η κατάσταση συνεχιστεί έτσι, κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον τα διαστημικά σκουπίδια θα έχουν δημιουργήσει ένα πυκνό στρώμα που θα περικυκλώνει την Γη εμποδίζοντας σε οτιδήποτε να εξέλθει από αυτό. Στο τραπέζι έχουν πέσει πολλές ιδέες και προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η χρήση μεγάλων μαγνητικών πεδίων που θα απομακρύνουν αυτά τα αντικείμενα και θα τα στείλουν μακριά στο Διάστημα, η ανάπτυξη γιγαντιαίων ομπρελών που θα προστατεύουν το διαστημικό περιβάλλον της Γης αλλά και διαστημικά «σκουπιδιάρικα» είναι ορισμένες από αυτές τις προτάσεις.
Το ρομπότ
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) αποφάσισε να αναλάβει δράση και σε πρώτη φάση τουλάχιστον προέκρινε την λύση του σκουπιδιάρικου. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η ιστοσελίδα LiveScience η ESA θα συνεργαστεί με την ελβετική start-up ClearSpace η οποία όπως αναφέρει και το όνομα της αναπτύσσει τεχνολογίες καθαρισμού του Διαστήματος από τα σκουπίδια που υπάρχουν εκεί. Η πρώτη αποστολή προγραμματίζεται να γίνει το 2025 και σε αυτή θα πάρει μέρος ένα ρομπότ το οποίο θα προσπαθήσει να εντοπίσει, να πιάσει και να καταστρέψει ένα διαστημικό σκουπίδι βάρους 100 κιλών που βρίσκεται σε τροχιά 800 χλμ. πάνω από την Γη.
Το συγκεκριμένο σκουπίδι επιλέχτηκε επειδή είναι πολύ μεγάλο και θα είναι εύκολος στόχος για την πραγματοποίηση μιας πρώτης αποστολής που θα δοκιμαστούν οι δυνατότητες του ρομπότ. Όταν το ρομπότ εντοπίσει το σκουπίδι θα προσπαθήσει να το εγκλωβίσει μέσα στου βραχίονες του. Όταν το ρομπότ πιάσει το σκουπίδι θα αναπτύξει ταχύτητα και θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης για να αυτοκαταστραφεί μαζί με το σκουπίδι. Υπάρχουν βέβαια κάποια ερωτηματικά σχετικά με αυτή την αποστολή αφού το κόστος της είναι υψηλό (θα αγγίξει τα 130 εκ. ευρώ) και αφορά την απομάκρυνση ενός μόνο αντικειμένου. Όμως οι υποστηρικτές της αναφέρουν ότι αν η τεχνολογία αποδειχθεί λειτουργική και ασφαλής θα μπορούν στην συνέχεια να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις ώστε να φτιαχτούν ρομπότ που θα πιάνουν και θα καταστρέφουν πολλά διαστημικά σκουπίδια κάθε φορά.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News