Το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών δείχνει την υποκρισία μας
Το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών δείχνει την υποκρισία μας
Τι είναι αυτό το οποίο σοκάρει στον τρόπο λειτουργίας του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών; Το protagon αναζήτησε και έθεσε το ερώτημα σε έναν από τους πλέον ειδικούς στο αντικείμενο, τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ψυχιατρικής Εταιρείας Παιδιών και Εφήβων, τον αναπληρωτή καθηγητή Παιδοψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρη Αναγνωστόπουλο.
Σύμφωνα με όσα μας διαβεβαιώνει ο καθηγητής, λοιπόν, το φρικιαστικό στο θέμα των ΚΕΠΕΠ δεν είναι τα προστατευτικά κλουβιά. «Μιλάμε για άτομα τα οποία πλήττονται από πολύ βαριά ψυχοπαθολογία, χωρίς επαφή με το περιβάλλον τους πολλές φορές, τα οποία, εάν δεν λάβουμε τέτοια μέτρα, ακόμη και προστατευτικά κλουβιά, τότε θα έχουμε διαδοχικές περιπτώσεις βαρέων αυτοτραυματισμών, ακόμη και θανάτων».
Ρωτήσαμε τον Δημήτρη Αναγνωστόπουλο εάν τέτοια προστατευτικά κλουβιά υπάρχουν επίσης στις ανάλογες δομές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Μα, τι νομίζετε; Ασφαλώς υπάρχουν. Νομίζετε ότι υπάρχουν μόνον στην Ελλάδα, επειδή τα δικά μας προβάλλονται στα ΜΜΕ; Υπάρχουν ακόμη και στις πιο αναπτυγμένες κοινωνικά χώρες της Ε.Ε. Η διαφορά είναι ότι εκεί οι κοινωνίες έχουν εξοικειωθεί με αυτά τα φαινόμενα και εκεί δεν συμβαίνει αυτό το οποίο καταγγέλλει η παιδοψυχιατρική επιστημονική κοινότητα στην Ελλάδα: Δεδομένων των περιοριστικών οικονομικών δεδομένων και δεδομένης της κατάρρευσης των δομών Πρόνοιας στην χώρα μας, υπάρχει ο κίνδυνος, το βάσιμο ενδαχόμενο θα έλεγα, άτομα τα οποία εμφανίζουν βαριά ψυχοπαθολογία να οδηγούνται σε ισόβιο εγκλεισμό στα ΚΕΠΕΠ, ενώ η θέση τους θα ήταν σε κάποια άλλη, περισσότερο ανοιχτού τύπου δομή, με άκρως εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Ίσως καταδικάζονται άνθρωποι σε ισόβιο εγκλεισμό πίσω από την σκοτεινή πλευρά της κοινωνίας μας και αυτό είναι το εγκληματικό».
Το σοκ το οποίο προκάλεσε, λοιπόν, το σχετικό ρεπορτάζ του BBC στην ελληνική κοινωνία δεν ήταν τίποτε περισσότερο από την απόδειξη και την έκφραση μιας κοινωνίας η οποία δεν επιθυμεί να γνωρίζει ότι μεταξύ μας διαβιούν και συνάνθρωποί μας με πολύ βαριά νοητική υστέρηση ή άλλη πολύ βαριά ψυχοπαθολογία, τους οποίους η ίδια η κοινωνία οφείλει να προσατεύει.
Για τον Δημήτρη Αναγνωστόπουλο -και η γνώμη του έχει ιδιαίτερο βάρος- η υπόθεση ΚΕΠΕΠ Λεχαινών πυροδότησε απλώς τα ταπεινά ένστικτα και όχι τη λογική, όχι τον ορθολογισμό, όχι την κοινωνική ευαισθητοποίηση και την πολιτική ενεργοποίηση.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News