Στα ψυχιατρεία, υπουργέ!
Στα ψυχιατρεία, υπουργέ!
Στο υπουργείο Υγείας υπάρχει εν λειτουργία η Επιτροπή για την Προστασία των Δικαιωμάτων των Ψυχικώς Πασχόντων, η οποία είναι προβλεπόμενη από τον νόμο και έχει ως επικεφαλής τον επιφανή καθηγητή Ψυχιατρικής Βλάση Τομαρά.
Η επιτροπή, μας έχει συνηθίσει στο παρελθόν σε σπουδαίο έργο, καθώς έχει γνωμοδοτήσει σχετικά με ουκ ολίγες παραβιάσεις των δικαιωμάτων των ψυχικώς πασχόντων ανά την Ελλάδα, ιδιαιτέρως σε δημόσιες δομές Ψυχικής Υγείας.
Το πολύ περίεργο είναι η σιωπή της επιτροπής σχετικά με τα δύο περιστατικά τα οποία σημάδεψαν την περασμένη εβδομάδα το ψυχιατρικό νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ – «Δαφνί»), δηλαδή τις καταγγελόμενες ως απαράδεκτες και αντιδεοντολογικές συνθήκες νοσηλείας μιας νοσηλευόμενης ψυχικώς πάσχουσας και τον απαγχονισμό μιας άλλης νοσηλευόμενης, περιπτώσεις για τις οποίες ο νέος υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης διέταξε πάραυτα τη διενέργεια κατεπειγουσών ενόρκων διοικητικών εξετάσεων (ΕΔΕ).
Ενημερώνουμε τον υπουργό για την λειτουργία της ως άνω επιτροπής, υπό τον καθηγητή Τομαρά, καθώς θα είχε πολύ ενδιαφέρον και θα ήταν αρκούντως χρήσιμη μία επιτόπου πραγματογνωμοσύνη της επιτροπής, η οποία θα κατέληγε λίαν συντόμως σε ένα γνωμοδοτικό πόρισμα προς τον Μάκη Βορίδη.
Είναι προφανές ότι κάτι δεν πάει καλά στα δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία της χώρας, πέραν των γνωστών από χρόνια προβλημάτων τα οποία υποχρεώνουν σε ταχύτατη και επαρκή ολοκλήρωση την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και την αποασυλοποίηση των ψυχικώς πασχόντων της χώρας μας. Κάτι δεν πάει καλά στα δημόσια ψυχιατρικά άσυλα και ουδείς θα ήταν ευτυχής να μαθαίναμε για την άθλια καθημερινότητα των νοσηλευομένων ψυχικώς πασχόντων αποκλειστικά και μόνον μετά από δραματικές αυτοκτονίες ή σπαρακτικές καταγγελίες συγγενών τους. Θα ήταν πολύ άδικο, πολύ άχαρο και πολύ επικίνδυνο κάτι τέτοιο.
Προτείνουμε, λοιπόν, στον νέο υπουργό Υγείας, αλλά και στη νέα υφυπουργό, Κατερίνα Παπακώστα, να μην μείνουν στις αναγκαίες μεν, αλλά σαφώς γραφειοκρατικές αντιδράσεις των ΕΔΕ, αλλά να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα και τόλμη στη διερεύνηση και στη δημοσιοποίηση του καθεστώτος νοσηλείας των ψυχικώς πασχόντων στην Ελλάδα σήμερα.
Άλλωστε, μόνον μια τέτοια κίνηση εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας θα αποτελούσε την αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξη μιας ρεαλιστικής και αξιοπρεπούς πολιτικής Ψυχικής Υγείας, η οποία θα τιμούσε τη χώρα μας μεταξύ της ευρωπαϊκής και διεθνούς οικογένειας της Ψυχικής Υγείας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News