«Γυμνοί» στις αλλεργίες οι Έλληνες μαθητές!
«Γυμνοί» στις αλλεργίες οι Έλληνες μαθητές!
Όταν ο αγαπημένος μου φίλος και σημαντικός συνδικαλιστής γιατρός Παναγιώτης Κοντολέων έπαθε ανακοπή μέσα στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου της Αθήνας Αλεξάνδρα, ουδείς ήταν σε θέση να τον βοηθήσει, καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμος απινιδωτής στον χώρο! Ο Παναγιώτης έσβησε λίγες ημέρες αργότερα στην μονάδα εντατικής θεραπείας του Αλεξάνδρα.
Την τοποθέτηση απινιδωτών σε όλους τους δημοσίους χώρους μαζικής συγκέντρωσης ανθρώπων, όπως νοσοκομεία, σταθμοί μετρό και ηλεκτρικού, αεροδρόμια, λιμάνια κ.ά., έχει προτείνει κατ' επανάληψη ο κορυφαίος Έλληνας καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής Δημήτρης Κρεμαστινός, αλλά παρακολουθούμε ακόμη τη σχετική αβελτηρία των αρμοδίων.
Σε ένα εξαιρετικά επείγον έγγραφό του, ο ενιαίος διοικητικός τομέας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, συγκεκριμένα το τμήμα Μαθητικών Θεμάτων του υπουργείου Παιδείας, αναφέρει στις 4 Οκτωβρίου 2010 την «υποχρέωση του εκπαιδευτικού να παρέχει τις στοιχειώδεις πρώτες βοήθειες στους μαθητές του σχολείου του».
Επειδή τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας δεν έχουν φροντίσει ποτέ να επιμορφωθεί το σύνολο των εκπαιδευτικών της χώρας μας στις πρώτες βοήθειες, το ως άνω έγγραφο του υπουργείου Παιδείας συνεχίζει απογοητευτικά: «Σε περιπτώσεις που απαιτείται φαρμακευτική αγωγή, οι γονείς και οι κηδεμόνες των μαθητών οφείλουν να αιτούνται την άδεια των διευθυντών της σχολικής μονάδας, προκειμένου να εισέρχονται οι ίδιοι (sic), ή άλλο πρόσωπο το οποίο θα υποδείξουν σχετικά (sic), στον χώρο του σχολείου, ώστε να τη χορηγήσουν".
Έχουν αναρωτηθεί ποτέ οι αρμόδιοι του υπουργείου Παιδείας, αλλά και του υπουργείου Υγείας, τι θα συμβεί εάν ένα έντομο τσιμπήσει ένα αλλεργικό παιδί και αυτό αναπτύξει αλλεργικό σοκ; Να μην σκεφθούμε τι θα συμβεί, είναι μακάβριο, αλλά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης σημειώνει τα εξής χαρακτηριστικά, σε σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο για τις αλλεργίες: «Το αλλεργικό σοκ είναι μία πολύ έντονη αλλεργική αντίδραση του οργανισμού, η οποία μπορεί να αποδειχθεί και θανατηφόρα, που εμφανίζεται σε αλλεργικά άτομα μετά από τσίμπημα ενός εντόμου, σαν επίδραση κάποιου φαρμάκου ή κάποιου φαγητού. Η αντιμετώπιση πρέπει να είναι άμεση». Άμεση!
Σας παροτρύνουμε να επισκεφθείτε το δημόσιο σχολείο το οποίο παρακολουθεί ο γιος ή η κόρη σας για να διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι ότι στο άθλιο φαρμακείο-κουτί δεν υπάρχει η άκρως αναγκαία για πρώτες βοήθειες σε αλλεργικούς μαθητές ένεση αδρεναλίνης… «Η ένεση αυτή θα βοηθήσει σημαντικά τον πάσχοντα, μπορεί και να σώσει τη ζωή του», τονίζει στο ίδιο φυλλάδιο ο Γιώργος Πατούλης.
Ξέραμε ότι η χώρα μας, σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες μελέτες και έρευνες, βρίσκεται στον πάτο της κατάταξης των χωρών της Ε.Ε. στις πρώτες βοήθειες σε αλλεργικά άτομα, αλλά και στην παροχή πρώτων βοηθειών γενικά.
Εκείνο το οποίο δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε και αρνούμαστε να κατανοήσουμε είναι το γεγονός ότι ουδείς αρμόδιος λαμβάνει ακόμη και σήμερα πρωτοβουλία για τη σχετική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών μας, ουδείς αρμόδιος ασχολείται με αυτό το πολύ σημαντικό κενό προστασίας έναντι των αλλεργικών μαθητών και μαθητριών στα ελληνικά σχολεία.
Το λέμε αυτό, γιατί γνωρίζουν απολύτως το πρόβλημα και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και η υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα και ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, ενώ οι ειδικοί αλλεργιολόγοι τόνισαν, ακόμη και πολύ πρόσφατα στο πανελλήνιο συνέδριό τους, τον κίνδυνο από τη σχετική αβελτηρία όλων των αρμοδίων παραγόντων.
Και η ΟΛΜΕ; Δεν ανησυχεί; Δεν ενδιαφέρεται; Θα παρέμβει; Τι χώρα, Θεέ μου!
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News