905
|

Γιατί η βιομηχανία φαρμάκων δεν έχει καλό όνομα;

Βασίλης Βενιζέλος Βασίλης Βενιζέλος 13 Νοεμβρίου 2014, 00:36

Γιατί η βιομηχανία φαρμάκων δεν έχει καλό όνομα;

Βασίλης Βενιζέλος Βασίλης Βενιζέλος 13 Νοεμβρίου 2014, 00:36

Διαρκώς στην επικαιρότητα βρίσκονται τα θέματα της φαρμακευτικής δαπάνης, της τιμολόγησης των φαρμακευτικών σκευασμάτων, των σχέσεων φαρμακευτικών επιχειρήσεων-γιατρών-ασθενών, η φαρμακευτική πολιτική της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), Κώστας Φρουζής, μιλάει σήμερα στο protagon για όλα εκείνα τα οποία κεντρίζουν το ενδιαφέρον και γεννούν αμφιβολίες και ερωτήματα στον ευρύτερο χώρο της αγοράς φαρμάκου στην Ελλάδα.

Κύριε πρόεδρε, κακά τα ψέματα! Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η κοινή γνώμη της χώρας μας θεωρεί ότι οι γιατροί θέλουν να συνεχίσουν να συνταγογραφούν με βάση την εμπορική ονομασία, και όχι την δραστική ουσία των φαρμακευτικών σκευασμάτων, επειδή, κατά την κοινή γνώμη πάντα, υπάρχουν υπόγειες συναλλαγές μεταξύ φαρμακοβιομηχανίας και γιατρών, οι οποίες προωθούν την κατευθυνόμενη συνταγογράφηση. Δεν το έχετε ακούσει;

Τα πρωτότυπα σε πατέντα φάρμακα εξ ορισμού δεν έχουν θέμα, άρα σε ένα μεγάλο κομμάτι της φαρμακευτικής περίθαλψης δεν τίθεται θέμα δραστικής ουσίας, γιατί έχουν πατέντα και είναι μοναδικά. Αυτό που ισχυρίζεστε θα μπορούσε να ισχύει σε αυτά που έχει λήξει η πατέντα τους. Αλλά ακριβώς επειδή έχει λήξει η πατέντα τους οι εταιρίες δεν έχουν κανένα όφελος να τα προωθήσουν. Ίσα-ίσα για να μην υπάρχει καμία υπόνοια οποιασδήποτε μη γνωστής συνδιαλλαγής εφαρμόζουμε τον Κώδικα Δημοσιοποίησης – όπου θα είναι γνωστό πλέον σε όλους οποιαδήποτε σχέση επαγγελματιών Υγείας με τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Μάλιστα, αποφασίσαμε με τον υπουργό Υγείας ότι άμεσα θα το νομοθετήσει.

Οι Γερμανοί γιατροί συνταγογραφούν γενόσημα (αντίγραφα) φαρμακευτικά σκευάσματα σε ποσοστό 80% επί του συνόλου της συνταγογράφησης φαρμάκων και στην Ελλάδα, λένε από το υπουργείο Υγείας, έχουμε φθάσει μόλις το… 25%! Υπάρχει κανένας ειδικός επιστημονικός λόγος για τον οποίο στην Ελλάδα επιβάλλεται οι ασθενείς και οι ασφαλισμένοι να λαμβάνουν σχεδόν αποκλειστικά πρωτότυπα φάρμακα για τις θεραπείες τους;

Αυτό που ενδιαφέρει τα συστήματα Υγείας είναι το ποσοστό συνταγογράφσηης σε φάρμακα που έχει λήξει η πατέντα τους και σε γενόσημα. Όλο αυτό στην Ευρώπη αποκαλείται off patent segment και μερικές φορές απλουστευτικά generics. Το αντίστοιχο μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα είναι γύρω στο 64%, όταν στην Ευρώπη είναι λίγο πάνω από το 70%. Η διαφορά λοιπόν δεν είναι και τόσο μεγάλη όσο θέλουν να την παρουσιάζουν. Μέσα σε αυτό το ποσοστό του 64% τα γενόσημα σε όγκο πλησιάζουν το 30%, όταν πριν 2-3 χρόνια ήταν κάτω από 20%. Άρα υπάρχει πρόοδος συνταγογράφησης του εκτός πατέντας φαρμάκου και στην Ελλάδα και οι τιμές τους ως εκ τούτου πρέπει να είναι όλο και πιο ανταγωνιστικές, ώστε να διευκολύνεται και η αυξανόμενη διείσδυσή τους, αλλά και να φέρνουν περισσότερη εξοικονόμηση στο σύστημα Υγείας.

Πρόσφατη ακόμη είναι η συζήτηση στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για την φαρμακευτική πολιτική στις χώρες της Ε.Ε. και υπήρξε ένας ικανός αριθμός ευρωβουλευτών από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων ο Γιώργος Γραμματικάκης από το Ποτάμι, οι οποίοι πρότειναν να υπάρξει ευρωπαϊκή απαγόρευση στις φαρμακοβιομηχανίες να αποχωρούν από χώρες σε οικονομική κρίση, όταν τα σκευάσματά τους τιμολογούνται σε πολύ χαμηλές, κατά την κρίση της φαρμακοβιομηχανίας, τιμές. Γνωρίζετε τη συζήτηση;

Καταρχήν να πούμε ότι όλη η Ευρώπη (νότια, κεντρική, βόρεια) είναι σε κρίση και προσέχει τις δημόσιες δαπάνες της και τις τιμές των φαρμάκων που δίνουν, αλλά και τις επενδύσεις και το κύριο θέμα που είναι η απασχόληση. Όπως γνωρίζετε οι τιμές δίνονται σε κάθε χώρα ξεχωριστά και επιπλέον σε κάποιες χώρες όπως είναι η Ελλάδα η τιμή ορίζεται από το υπουργείο Υγείας με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλοτέρων τιμών στην Ευρώπη. Άρα οι τιμές μας είναι εξ ορισμού από τις χαμηλότερες στις χώρες της Ε.Ε. Ως εκ τούτου δεν έχουμε κανένα λόγο ηθελημένα στην Ελλάδα να έχουμε ακόμα χαμηλότερη τιμή από χώρες όπως είναι η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Βουλγαρία που ανήκουν στην Ε.Ε.

Κύριε πρόεδρε, μας εξηγείτε, σας παρακαλώ, γιατί στην Ελλάδα τα γενόσημα φαρμακευτικά σκευάσματα είναι θεσμοθετημένο να εξαρτώνται από τις τιμές των πρωτοτύπων φαρμακευτικών σκευασμάτων; Η πρόσφατη έκθεση των ΙΟΒΕ–ΣΦΕΕ για τη φαρμακευτική αγορά στη χώρα μας υπογραμμίζει ότι αυτός ο τιμολογιακός δεσμός κρατάει σε πολύ υψηλές τιμές γενόσημα και off patent φαρμακευτικά σκευάσματα.

Πράγματι, στις τιμές των off patent φαρμάκων υπάρχουν στρεβλώσεις που ευνοούν κάποια φάρμακα και penalize κάποια άλλα. Χρειάζεται εκεί να γίνουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις, ώστε το σύστημα τιμολόγησής τους να γίνει πιο απλό και συγχρόνως να επιφέρει περαιτέρω εξοικονομήση στο σύστημα Υγείας. Από εκεί και πέρα τα γενόσημα καλώς κάνουν και συνδέονται με τα εκτός πατέντας φάρμακα γιατί έτσι θα φέρουν ακόμα περισσότερη εξοικονόμηση, θα αποκτήσουν μεγαλύτερη διείσδυση στην αγορά και παράλληλα θα ενθαρρύνουν την ελληνική φαρμακοβιομηχανία να επενδύσει ακόμα περισσότερο σε παραγωγή και εξαγωγές.

Ωραία. Δεκτά όλα. Τότε, γιατί η φαρμακοβιομηχανία έχει τόσο κακό όνομα στη χώρα μας; Ουδείς άλλος βιομηχανικός ή εμπορικός κλάδος δεν έχει μία ιστορία σε κάθε ελληνική οικογένεια, η οποία να τον στιγματίζει τόσο αρνητικά και τόσο διαχρονικά. Πρόκειται για παρεξήγηση;

Αποστολή της φαρμακοβιομηχανίας είναι συνεχώς να ανακαλύπτει νέες δραστικές ουσίες που θα απαντούν σε ασθένειες που μέχρι τώρα δεν αντιμετωπίζονται επιτυχώς ή καθόλου. Αυτό για να γίνει χρειάζεται κατά μέσο όρο 20% του κύκλου εργασιών κάθε εταιρίας να επανεπενδύεται κάθε χρόνο σε έρευνα και ανάπτυξη. Χωρίς αυτήν την επανεπένδυση το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων δεν θα κέρδιζε περίπου επιπλέον 15 χρόνια τα τελευταία 40 χρόνια. Για να μπορέσει αυτό να γίνει χρειάζεται πάση θυσία οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις να παράγουν κέρδη, ώστε να μπορούν να τα επενδύουν. Δυστυχώς σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, οι κυβερνήσεις σπιλώνουν τη φαρμακοβιομηχανία στα μάτια των πολιτών για την κερδοφορία της. Για αυτό και ζούμε στην εποχή μας μια σημαντική τάση αποεπένδυσης σε έρευνα, ανάπτυξη, παραγωγή, και ως εκ τούτου σε απασχόληση, της φαρμακοβιομηχανίας από την Ευρώπη. Γεγονός που είναι ένα μείζον αναπτυξιακό θέμα για όλη την ήπειρο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News