318
|

Ένα φάρμακο για τη φαρμακευτική δαπάνη

Τάσος Τέλλογλου Τάσος Τέλλογλου 12 Οκτωβρίου 2010, 07:45

Ένα φάρμακο για τη φαρμακευτική δαπάνη

Τάσος Τέλλογλου Τάσος Τέλλογλου 12 Οκτωβρίου 2010, 07:45

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος ενθάρρυνε τους παραγωγούς αντιγράφων φαρμάκων (γενόσημα) το βράδυ της Δευτέρας, να συμβάλλουν με την πολιτική των τιμών τους στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Μόλις πριν δέκα μέρες η Γ.Γ. του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αθηνά Δρέττα, ζήτησε από τα ασφαλιστικά ταμεία να συνταγογραφούν πρωτότυπα και αντίγραφα φαρμάκων σε αναλογία 70-30. Οι οδηγίες της κας Δρέττα δεν αντιμετωπίσθηκαν με εκδηλώσεις αγάπης από τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες φαρμάκου που δαπανούν τεράστιο μέρος της δαπάνης για έρευνα και ανάπτυξη στην παραγωγή νέων σκευασμάτων.

Από αυτήν την έρευνα προκύπτει η πρόοδος στον κλάδο. Αλλά η τωρινή περίοδος με την κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων δεν είναι μία περίοδος ιδιαίτερα πρόσφορη για την συνεισφορά της χώρας μας στην φαρμακευτική έρευνα. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα ως χώρα παρουσιάζει το μικρότερο ποσοστό χρήσης αντίγραφων φαρμάκων (γενοσήμων) σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτά τα φάρμακα είναι αντίγραφα πρωτοτύπων, που έχει λήξει η πατέντα τους μετά τη δεκαετία και στις χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνταγογραφούνται κατά κόρον γιατί είναι φθηνότερα.

Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα η συνταγογράφησή τους γινόταν πιο δύσκολα εξ αιτίας ενός μηχανισμού στην τιμή των φαρμάκων, που επέβαλλε η τιμή τους να είναι τουλάχιστον το 80% της τιμής του πρωτοτύπου. Με τις αλλαγές της κας Κατσέλη στην αρχή του χρόνου αυτό το ποσοστό έγινε 70% στην τιμή του πρωτοτύπου, αλλά αυτό είναι ακόμα αρκετά υψηλό ώστε να μπορούν οι μεγάλες πολυεθνικές φαρμακευτικές να δίνουν 30% έκπτωση σε φάρμακα των οποίων έχει λήξει η πατέντα και να «εξουδετερώνουν» το πλεονέκτημα των αντιγράφων. Τώρα μία μεγάλη ελληνική φαρμακοβιομηχανία έκανε ένα βήμα προχωρώντας σε τιμές αντιγράφων που κινούνται κάτω από το 70% στο 60% της τιμής του πρωτοτύπου οδηγώντας μία υποτιμητική κούρσα, που μπορεί να έχει καλά αποτελέσματα για την αποφόρτιση της φαρμακευτικής δαπάνης. Αν στο «παιχνίδι» μπουν και άλλοι τότε είναι πιθανό το σύστημα να οδηγηθεί σε πραγματικές μειώσεις του κόστους με ευεργετική επίδραση στα ταμεία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News