Λαμπεροί πρωταγωνιστές και εκλεκτοί καλεσμένοι, πανάκριβα κοσμήματα και φανταχτερά φορέματα, φωτογράφοι και προβολείς, αίγλη και χλιδή, μεγάλοι νικητές και μεγάλοι ηττημένοι, γέλια, δάκρυα και χειροκροτήματα αλλά και εκατομμύρια τηλεθεατές είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν εδώ και ενενήντα χρόνια τις τελετές απονομής των βραβείων Όσκαρ. Το σκηνικό, ωστόσο, ολοκληρώνουν συνήθως διάφορα ευτράπελα, περίεργα περιστατικά αλλά και γκάφες ολκής. Λίγο πριν από την έναρξη της 91ης τελετής απονομής των Όσκαρ, τα ξημερώματα της ερχόμενης Δευτέρας, τα διεθνή Μέσα παρουσιάζουν τις πιο χαρακτηριστικές από αυτές τις στιγμές.
Καλύτερη ταινία το «La La Land» ή μήπως όχι;
27 Φεβρουαρίου του 2017. Πάνω στη σκηνή του Dolby Theatre στο Χόλιγουντ βρίσκονται η Φέι Ντάναγουεϊ και ο Γουόρεν Μπίτι. Εκείνος ανοίγει τον φάκελο και εκείνη ανακοινώνει πως ο μεγάλος νικητής της βραδιάς, η καλύτερη ταινία της χρονιάς είναι το «La La Land». Έως τη στιγμή που ο παραγωγός της ταινίας Τζόρνταν Χόροβιτς, έχοντας ήδη ανέβει στη σκηνή, μαζί με τους υπόλοιπους συντελεστές της ταινίας, παραλάβει το πολυπόθητο χρυσό αγαλματίδιο και ευχαριστήσει τους πάντες, πλησιάζει ξαφνικά ξανά στο μικρόφωνο και λέει: «Παιδιά, παιδιά, συγγνώμη. Όχι. Υπάρχει κάποιο λάθος. Δεν πρόκειται περί αστείου. Το “Moonlight” κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας».
Το αγαλματίδιο έκανε φτερά
Ένα από τα πιο περίεργα περιστατικά σημειώθηκε πριν από περισσότερα από 80 χρόνια. 1938: νικήτρια του Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου είναι η Άλις Μπράντι για την ερμηνεία της στην ταινία «Old Chicago». Δεν μπορεί, ωστόσο, να παραστεί στην τελετή λόγω σπασμένου αστραγάλου. Αντί αυτής στη σκηνή ανεβαίνει ένας άνδρας, παραλαμβάνει το βραβείο και αποχωρεί. Λίγες ημέρες μετά θα αποκαλυφθεί πως ο κύριος αυτός ήταν παντελώς άγνωστος στην Μπράντι. Η Ακαδημία προσφέρθηκε να ετοιμάσει ένα άλλο βραβείο για την άτυχη ηθοποιό, το οποίο, όμως δεν παρέλαβε ποτέ καθώς πέθανε από καρκίνο.
Οι δύο Φρανκ
«Έλα να το πάρεις, Φρανκ!», είπε ο παρουσιαστής της τελετής Γουίλ Ρότζερς το 1934 αφότου άνοιξε τον φάκελο για να ανακοινώσει τον νικητή της κατηγορίας Καλύτερος Σκηνοθέτης. Αμέσως σηκώθηκε όρθιος ο Φρανκ Κάπρα, δημιουργός του «Lady for a day», και ανέβηκε στη σκηνή μόνο και μόνο για να διαπιστώσει ότι ο Φρανκ στον οποίο αναφερόταν ο Ρότζερς δεν ήταν αυτός τελικά αλλά ο Φρανκ Λόιντ, σκηνοθέτης του «Cavalcade».
«Ρομπέρτο!»
Ανακοινώνοντας τον νικητή της κατηγορίας Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία το 1999, η Σοφία Λόρεν αρκέστηκε να πει μόνον «Ρομπέρτο», για να δει αμέσως μετά τον συμπατριώτη της και σκηνοθέτη της ταινίας «Η Ζωή είναι Ωραία» Ρομπέρτο Μπενίνι να στέκεται όρθιος στα μπροστινά καθίσματα και στη συνέχεια να ανεβαίνει πηδώντας τα σκαλιά της σκηνής.
Οσκαρ και πολιτική
Το 1973, ο Μάρλον Μπράντο είναι ο μεγάλος νικητής του Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου για την εκπληκτική του ερμηνεία στον «Νονό» του Φράνσις Φορντ Κόπολα. Ο μεγάλος ηθοποιός, όμως, όχι μόνον δεν παρέστη στην τελετή, αλλά δασκάλεψε την εκπρόσωπό του, την ινδιάνα ηθοποιό και ακτιβίστρια Σαχίν Λιτλφέδερ, να ανέβει στη σκηνή και να αρνηθεί το βραβείο ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις διακρίσεις κατά των Ινδιάνων της Αμερικής.
Ενας γυμνός επί σκηνής
«Δεν είναι συναρπαστικό πως αυτός ο άνδρας το μοναδικό γέλιο που μπορεί να πάρει ποτέ στη ζωή του είναι με το να γδυθεί και να δείξει τις “αδυναμίες” του;», διερωτήθηκε στην τελετή απονομής των βραβείων το 1974 ο βρετανός ηθοποιός Ντέιβιντ Νίβεν, όταν, καθώς ήταν έτοιμος να υποδεχτεί την Ελίζαμπεθ Τέιλορ, πέρασε από πίσω του, τρέχοντας, ένας γυμνός άνδρας ο οποίος πρόλαβε, μάλιστα, να κάνει με τα δάχτυλά του το σήμα της ειρήνης.
Η Πτώση
Το 2013 η Τζένιφερ Λόρενς κατάφερε να κερδίσει όχι μόνον το βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στο «Silver Linings Playbook» αλλά και τη συμπάθεια εκατομμυρίων τηλεθεατών ανά τον κόσμο. Γιατί καθώς κατευθυνόταν, εμφανώς συγκινημένη, προς τη σκηνή για να παραλάβει το Όσκαρ σκόνταψε και έπεσε στα σκαλιά φαρδιά πλατιά.
Ζητήματα σεξουαλικού προσανατολισμού
Το 2016 ο βρετανός τραγουδοποιός Σαμ Σμιθ κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού για το Writing’s on the wall της ταινίας Spectre με πρωταγωνιστή τον Τζέιμς Μποντ. Και αφότου ανέβηκε στη σκηνή, κατά τον ευχαριστήριο λόγο του, θέλησε να υπογραμμίσει πως είναι πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος που κερδίζει ένα Όσκαρ. Μην γνωρίζοντας, ωστόσο, ή ξεχνώντας, ότι με το χρυσό αγαλματίδιο βραβεύτηκαν πριν από αυτόν ο Έλτον Τζον, ο Χάουαρντ Άσμαν, ο Σκοτ Ρούντιν, ο Ντάστιν Λανς Μπλακ κ.α.
Συνοπτική διαδικασία
Το 1985 ο σερ Λόρενς Ολίβιε ανέβηκε στη σκηνή για να απονείμει το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Παρέλειψε, ωστόσο, να παρουσιάσει τις υποψήφιες ταινίες και περιορίστηκε στο να ανοίξει τον φάκελο και ανακοινώσει πως ο μεγάλος νικητής ήταν ο «Αμαντέους» του Μίλος Φόρμαν.
Ενα καυτό φιλί επί της σκηνής
Το 2003 ο μεγάλος νικητής του βραβείου Α΄ Ανδρικού Ρόλου ήταν ο «Πιανίστας» Έιντριεν Μπρόντι για την εξαιρετική ερμηνεία του στην ομώνυμη ταινία που σκηνοθέτησε ο Ρομάν Πολάνσκι. Ενθουσιασμένος ο 29χρονος, τότε, ηθοποιός ανέβηκε στη σκηνή όπου τον περίμενε η Χάλι Μπέρι για να του παραδώσει το Όσκαρ. Προτού, όμως, το παραλάβει ο Μπρόντι άρπαξε την αμερικανίδα ηθοποιό και της έδωσε ένα παθιασμένο και μακρόσυρτο φιλί.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News