397
Το ανθρώπινο μικροβίωμα έχει περισσότερα από 10 τρισεκατομμύρια βακτήρια | Shutterstock

Φάρμακο-θαύμα από ανθρώπινα… κόπρανα

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2019, 22:07
Το ανθρώπινο μικροβίωμα έχει περισσότερα από 10 τρισεκατομμύρια βακτήρια
|Shutterstock

Φάρμακο-θαύμα από ανθρώπινα… κόπρανα

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2019, 22:07

Η θεραπεία αυτή μπορεί να αντιμετωπίσει μία ασθένεια που είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και ίσως να οδηγήσει σε θάνατο. Δυνητικά μπορεί να έχει αποτέλεσμα σε μία ευρεία «γκάμα» χρόνιων παθήσεων, από τον διαβήτη μέχρι και την πολλαπλή σκλήρυνση. Εχει όμως ένα μεγάλο μειονέκτημα ως διαδικασία: περιλαμβάνει βρώση περιττωμάτων.

Τώρα, μία εταιρεία από τη Σκοτία εκτιμά ότι έχει βρει τη λύση, ώστε η μεταμόσχευση κοπράνων να γίνει πιο… ευχάριστη. Πώς; Αποξηραίνοντας τα υγιή βακτήρια που βρίσκονται μέσα στα περιττώματα και βάζοντάς τα μέσα σε χάπι.

«Θέλουμε να διευρύνουμε την πρόσβαση, να μεγιστοποιήσουμε την ασφάλεια των ασθενών και να μειώσουμε τους παράγοντες που κάνουν τον κόσμο να λέει “μπλιάχ”, όταν ακούει για το φάρμακο», λέει στους Times του Λονδίνου ο Τζέιμς Μακλρόι από την εταιρεία EnteroBiotix. «Οι δύο βασικοί στόχοι της εταιρείας μας είναι να αναζητήσουμε τρόπους να επιτυγχάνουμε τις διαδικασίες στον συγκεκριμένο θεραπευτικό κλάδο, αλλά και να κάνουμε τα φάρμακα αυτού του τύπου πιο αποδεκτά, ευχάριστα και ασφαλή για τον κόσμο».

Η μεταμόσχευση κοπράνων είναι ένας από τους πιο ελπιδοφόρους τομείς της φαρμακευτικής. «Και εξαιρετικά αποτελεσματική», όπως λέει ο δρ Μακλρόι.  Ωστόσο, δεν έχει βρει άμεσα πολλές πρακτικές εφαρμογές, ενώ υπήρξαν και σοβαρές παρενέργειες σε ασθενείς, ακόμη και ένας καταγεγραμμένος θάνατος.

Το μικροβίωμα

Το δέρμα, το γαστρεντερικό σύστημα και άλλα όργανα ή συστήματα του οργανισμού μας έχουν τη δική τους χλωρίδα, δηλαδή τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς που συμβιώνουν μαζί μας. Στο έντερο φιλοξενούνται περισσότεροι από 10 τρισεκατομμύρια μονοκύτταροι μικροοργανισμοί (βακτήρια και μύκητες), ενώ το σύνολο των κυττάρων του ανθρωπίνου σώματος είναι γύρω στο ένα τρισεκατομμύριο.

Με άλλα λόγια, μόνο τα κύτταρα της εντερικής χλωρίδας μας είναι 10 φορές περισσότερα από τα δικά μας. Οι επιστήμονες έχουν ονομάσει το σύνολο των μικροοργανισμών που φιλοξενεί ο καθένας από εμάς «μικροβίωμα»

Μέσα σε αυτά τα τρισεκατομμύρια θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία, διαφορετικά όχι απλώς διαταράσσεται η υγεία του γαστρεντερικού συστήματος, αλλά προκαλούνται και σοβαρές χρόνιες παθήσεις.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι άτομα που ασθενούν λόγω προβλημάτων στη σύνθεση του μικροβιώματος, μπορούν να θεραπευτούν με τη λήψη συγκεκριμένων βακτηρίων, τα οποία επίσης προέρχονται από τα βακτήρια του εντέρου, και εν τέλει από τα ανθρώπινα κόπρανα.

Μεταμόσχευση κοπράνων

Η διαδικασία συνήθως πραγματοποιείται με τη βοήθεια καθετήρα, ο οποίος μπαίνει από το στόμα και φτάνει μέχρι το στομάχι. Οι γιατροί ρίχνουν τα θεραπευτικά βακτήρια στο σωλήνα και κατεβαίνουν απευθείας στο στομάχι, χωρίς να υπάρχει επαφή με το στόμα. Διαδικασία που αναμένεται να αλλάξει η ιδέα των ειδικών της EnteroBiotix, αν τελικά ευδοκιμήσει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...