381
Η δραστική ουσία μπαρισιτινίμπη στις κλινικές δοκιμές των ειδικών στη Βρετανία | Cambridge University Hospital NHS Foundation Trust

Φάρμακο για την αρθρίτιδα βοηθάει στη μάχη με την Covid-19

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2022, 17:15
Η δραστική ουσία μπαρισιτινίμπη στις κλινικές δοκιμές των ειδικών στη Βρετανία
|Cambridge University Hospital NHS Foundation Trust

Φάρμακο για την αρθρίτιδα βοηθάει στη μάχη με την Covid-19

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2022, 17:15

Ακόμη ένα φάρμακο, που μπορεί να βοηθήσει ασθενείς με κορονοϊό να αναρρώσουν, δοκιμάζουν ειδικοί στη Βρετανία, με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς καταδεικνύουν ότι μειώνει κατά ένα πέμπτο τον κίνδυνο θανάτου από τη λοίμωξη Covid-19, όπως μεταδίδει το BBC.

Η μπαρισιτινίμπη, όπως ονομάζεται, είναι ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο που λαμβάνεται από το στόμα και χορηγείται για να καταστείλει την υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα. To φάρμακο είναι εγκεκριμένο και κυκλοφορεί και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς που έκαναν τη μελέτη, το φάρμακο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες για την Covid-19, όπως η δεξαμεθαζόνη, ώστε να σωθούν ακόμη περισσότερες ζωές.

«Η προσθήκη της μπαρισιτινίμπης στη φαρέτρα των φαρμάκων που οι γιατροί ήδη χορηγούν, παρέχει πρόσθετο όφελος», δήλωσε ο καθηγητής Ιατρικής και Επιδημιολογίας Μάρτιν Λάντρεϊ, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Η μπαρισιτινίμπη δρα αναστέλλοντας τα ένζυμα JAK, τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανοσολογική ανταπόκριση του οργανισμού. Ηδη κάποιες, μικρότερες, μελέτες είχαν δείξει ότι το εν λόγω φάρμακο μπορεί να βοηθήσει και τους ασθενείς με κορονοϊό, κάτι που πλέον επιβεβαιώνει και μεγαλύτερη κλινική δοκιμή για νέες θεραπείες κατά της Covid-19.

Σε έξι χώρες!

Η μελέτη είχε ξεκινήσει στη Βρετανία τον Μάρτιο του 2020 και πλέον έχει επεκταθεί σε νοσοκομεία της Νοτίου Αφρικής, της Γκάνας, του Βιετνάμ, του Νεπάλ και της Ινδονησίας. Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές συνέκριναν 4.008 νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid-19 που είχαν λάβει το εγκεκριμένο θεραπευτικό σχήμα (χορήγηση οξυγόνου, δεξαμαθεζόνης, ρεμδεσιβίρης, τοσιλιζουμάμπη κ.ά.), με 4.148 που είχαν λάβει τον ίδιο συνδυασμό συν μπαρισιτινίμπη. Από τη δεύτερη ομάδα πέθαναν 513 (το 12%) μέσα στις επόμενες 28 μέρες από τη χορήγησή του, έναντι 546 θανάτων (14%) που καταγράφηκαν στην πρώτη ομάδα.

Οπως σημειώνουν οι ειδικοί στη μελέτη τους, η οποία προδημοσιεύτηκε στον επιστημονικό ιστοτόπο medrxiv, αν ληφθούν υπόψη και οι τελευταίες λεπτομέρειες από τη μετα-ανάλυση, τότε η μείωση κινδύνου θανάτου χάρη στη μπαρισιτινίμπη εκτιμάται ότι μπορεί να φθάνει το 20%.

Η μπαρισιτινίμπη δεν φάνηκε να προκαλεί ιδιαίτερες παρενέργειες όταν χρησιμοποιείται για μικρό χρονικό διάστημα και με στόχο την αντιμετώπιση της λοίμωξης Covid-19.

Το φάρμακο είναι αρκετά πιο ακριβό από τη φθηνή δεξαμεθαζόνη και κοστίζει περίπου 250 βρετανικές λίρες. Μάλιστα, όπως γράφει το BBC, το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS) θα συστήσει την ευρεία χορήγησή του σε όσους νοσούν σοβαρά από κορονοϊό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...