440
Αυτή είναι η σημερινή εικόνα του Campus 2 | REUTERS/Noah Berger

Ετοιμο προς απογείωση το «διαστημόπλοιο» της Apple

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2017, 11:02
Αυτή είναι η σημερινή εικόνα του Campus 2
|REUTERS/Noah Berger

Ετοιμο προς απογείωση το «διαστημόπλοιο» της Apple

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2017, 11:02

«Εχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε το καλύτερο κτίριο γραφείων στον κόσμο» είχε δηλώσει ο Στιβ Τζομπς παρουσιάζοντας τη μακέτα του κτηρίου «Campus 2» τον Ιούνιο του 2011.

Ηταν το τελευταίο μεγάλο όραμα του ιδρυτή της Apple που έφερε επανάσταση στον σύγχρονο πολιτισμό τόσο με τις τεχνολογικές του καινοτομίες όσο και με την αισθητική που αυτές συνοδεύονταν. Δεν θα μπορούσε ο κανόνας αυτός να αλλάξει στην τελευταία του παρακαταθήκη στην εταιρεία που δημιούργησε και οδήγησε στην κορυφή του παγκόσμιου εμπορίου. Το Campus 2 δεν είναι ένα συμβατικό συγκρότημα γραφείων. Είναι ένας εντυπωσιακός δακτύλιος σαν ιπτάμενος δίσκος με το design αλλά και τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή του να μην έχουν προηγούμενο και να αποτελεί ήδη σημείο αναφοράς στον αρχιτεκτονικό κόσμο.

Σχεδιασμένο από το διάσημο αρχιτεκτονικό γραφείο Foster+Partners, το τετραώροφο κτίριο στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνια έχει συνολική επιφάνεια 260.000 τετραγωνικών μέτρων στα οποία θα εργάζονται περισσότερα από 12.000 άτομα. Εννοείται ότι πρόκειται για ένα πλήρως φιλικό στο περιβάλλον ενεργειακά κτίριο στην οροφή του οποίου βρίσκονται χιλιάδες ηλιακοί συλλέκτες τους οποίους η εταιρεία έλεγξε εξονυχιστικά για να βεβαιωθεί ότι είναι αψεγάδιαστοι.

Οι εξωτερικές επιφάνειες θα καλύπτονται από κυρτά τζάμια συνολικού μήκους 6 χλμ και δεν πρέπει να εξέχει κανένας αεραγωγός ή σωλήνας.

Η εμμονή του Τζομπς, και των στελεχών της εταιρείας στη συνέχεια, στην απόλυτη τελειότητα κυριολεκτικά στα πάντα (από τα ηλιακά πάνελ μέχρι τα πόμολα στις πόρτες) προκάλεσε μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της κατασκευής και εκτόξευσε το κόστος. Το αρχικό κόστος υπολογίζονταν στα 3 δισ. δολάρια , αλλά ο προϋπολογισμός γρήγορα αυξήθηκε και έφτασε στα 5 δισ.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των απαιτήσεων της Apple είναι ότι ζήτησε οι πόρτες να είναι απόλυτα επίπεδες, χωρίς να υπάρχει το παραμικρό εμπόδιο όταν πηγαίνεις από έξω προς τα μέσα, και το αντίστροφο. Σχετικά με το θέμα αυτό δαπανήθηκαν μήνες σε συζητήσεις, καθώς οι κατασκευαστές θα έπρεπε να ξοδέψουν χρόνο και χρήμα για να μπορέσουν να βρουν πως θα γίνει κάτι τέτοιο. Η Apple ήταν ανυποχώρητη, καθώς θεωρούσε πως αν οι «μηχανικοί της έπρεπε να προσαρμόσουν τον βηματισμό τους πριν μπουν στο κτίριο, υπάρχει ο κίνδυνος να αποσπαστεί η προσοχή τους από την δουλειά».

Η συζήτηση για τα πόμολα στις πόρτες, πήρε πάνω από ενάμιση χρόνο! Οι εξωτερικοί χώροι θα αποτελούν στην ουσία ένα μεγάλο πάρκο αφού σε έκταση περίπου 750 στρεμμάτων θα φυτευθούν περίπου 7 χιλιάδες δέντρα.

Φυσικά ένα τέτοιο οικοδόμημα δεν θα ήταν δυνατόν να αλλοιωθεί αισθητικά από τα χιλιάδες αυτοκίνητα των εργαζομένων και έτσι το (γιγάντιο) πάρκινγκ του κτιρίου θα είναι υπόγειο. Ανάμεσα στα άλλα στο κτίριο θα υπάρχει μια αίθουσα εκδηλώσεων χωρητικότητας χιλίων ατόμων και πολλές καντίνες, μια εκ των οποίων θα μπορεί να φιλοξενήσει τρεις χιλιάδες άτομα.

Οπως αναφέρει η Daily Mail αν δεν υπάρξει κάποια νέα καθυστέρηση to Campus 2 αναμένεται να είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους υπαλλήλους της Apple μέσα στους επόμενους 3-4 μήνες.

Δείτε ένα εντυπωσιακό βίντεο από την πρόοδο που έχει γίνει στην κατασκευή του Campus 2:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...