Ο Λάρι Φινκ είναι ο συνιδρυτής, ο διευθύνων σύμβουλος και ο πρόεδρος της BlackRock, της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων στον κόσμο, η οποία από τις αρχές του έτους διαχειρίζεται περίπου 9 τρισεκατομμύρια δολάρια, ποσό σχεδόν τετραπλάσιο από το ΑΕΠ της Ιταλίας.
Σήμερα η BlackRock είναι ένας πανίσχυρος παγκόσμιος επενδυτικός κολοσσός με 16.000 υπαλλήλους, παραρτήματα σε 70 χώρες και πελάτες σε περισσότερα από εκατό κράτη ενώ η χρηματιστηριακή της αξία εκτιμάται στα 120 δισεκατομμύρια δολάρια.
Κατά συνέπεια ο Λάρι Φινκ δεν είναι μόνον ένας μεγαλοεπενδυτής αλλά και ένας «policy maker», ένας φορέας χάραξης πολιτικής με όλη τη σημασία της λέξης, οι αποφάσεις του οποίου έχουν τεράστια επίδραση σε όλον τον κόσμο.
Υπήρξε πρόδρομος της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και της διαφανούς εταιρικής διακυβέρνησης ενώ τα τελευταία χρόνια άρχισε (έπειτα από δριμύτατη κριτική που δέχτηκε ο ίδιος και η εταιρεία του) να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα και για το περιβάλλον, ζητώντας από τον επιχειρηματικό κόσμο να συμμετάσχει ενεργά (με αντάλλαγμα επενδύσεις) στη μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Στις αρχές του τρέχοντος έτους, στην ετήσια επιστολή προς τους διευθύνοντες συμβούλους των μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου, στις οποίες έχει επενδύσει, ο επικεφαλής της BlackRock επισήμανε πως η εταιρεία του πρόκειται να αξιοποιήσει τα χιλιάδες δισεκατομμύρια που έχει στη διάθεσή της, ούτως ώστε να επιτευχθεί η μετάβαση σε μία παγκόσμια οικονομία μηδενικών ρύπων έως το 2050.
«Διαχειριζόμαστε χρήματα για περισσότερους ανθρώπους από κάθε άλλη εταιρεία στον κόσμο, περισσότερες συντάξεις από οποιονδήποτε άλλο, συντάξεις απλών ανθρώπων, πυροσβεστών, επαγγελματιών της υγείας, εργατών, αστυνομικών, δημοσίων υπαλλήλων, δασκάλων. Και εάν κάνουμε εμείς καλά τη δουλειά μας, συμβάλλουμε στην εξασφάλιση του μέλλοντός τους. Μας ζητάνε και αυτοί να διαδραματίσουμε θετικό ρόλο στην κοινωνία και να βλέπουμε μακριά. Σήμερα δεν το κάνουν πολλοί αυτό αλλά εμείς θα συνεχίσουμε να κοιτάμε μακριά», εξήγησε ο 68χρονος Αμερικανός, ο κορυφαίος διαχειριστής κεφαλαίων του κόσμου, στον Μάριο Πλατέρο, συνεργάτη της Repubblica.
Σύμφωνα με τον ιταλό δημοσιογράφο, που ζει και εργάζεται μόνιμα στις ΗΠΑ από το 1978, ο Λάρι Φινκ συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ των επιχειρηματιών που με τις επιλογές τους συμβάλλουν στη μετάλλαξη του αμερικανικού καπιταλισμού.
Κατά τη συνομιλία τους, ο Φινκ επισήμανε καταρχάς πως η πανδημία κατέστη σχεδόν αμέσως ένας επιταχυντής αλλαγών. Ερωτηθείς εάν ο κορονοïός ανέδειξε με τον πλέον τραγικό τρόπο τις αδυναμίες της Δύσης, προτίμησε να απαριθμήσει όλα όσα θετικά ανέδειξε η Covid.
«Για μένα το πιο εξαιρετικό είναι ο ρόλος που διαδραμάτισαν κατά τη διάρκεια της κρίσης η επιστήμη και η τεχνολογία. Προσπαθήστε να φανταστείτε πώς θα ήμασταν πριν από δέκα ή δώδεκα χρόνια. Δεν θα διαθέταμε τα μέσα που επέτρεψαν στον κόσμο να συνεχίσει να προχωρά μπροστά, να εργάζεται άνετα εξ αποστάσεως, να εμπορεύεται ηλεκτρονικά. Το 70% της οικονομίας συνέχισε να λειτουργεί παρά την απομόνωση. Σκεφτείτε την ομορφιά των ανθρώπων, το πώς προσαρμόζονται. Αλλάξαμε τον τρόπο που ζούμε, που εργαζόμαστε, τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουμε πληροφορίες και προϊόντα», υπενθύμισε.
Το πιο σημαντικό, ωστόσο, που απέδειξε η πανδημία και για το οποίο «εμείς, οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι, πρέπει να είμαστε περήφανοι», είναι το γεγονός πως «ο καπιταλισμός ήταν αυτός που ανέπτυξε τα εμβόλια με επαναστατικές μεθόδους, όχι η Κίνα. Τα κινεζικά εμβόλια είναι μόνον 50% αποτελεσματικά. Η ισχύς του καπιταλισμού υποτιμάται», πιστεύει ο Φινκ.
Σχολιάζοντας τα πάρα πολλά δισεκατομμύρια που χωρίζουν τα πακέτα Μπάιντεν για την ανάκαμψη από την πανδημία και αντίστοιχα ευρωπαϊκά, ο Φινκ σημείωσε πως «στην Αμερική κυριαρχεί η αισιοδοξία που κοιτάζει μπροστά. Η Ευρώπη τείνει να κοιτάζει πίσω, είναι πιο συνετή, δεν είμαι πεπεισμένος ότι η Ευρώπη υστερεί».
Ανέφερε επίσης, όσον αφορά την επιχειρηματικότητα γενικότερα, ότι πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες είναι παγκόσμιες ηγέτιδες στον κλάδο τους. Αλλά υπογράμμισε κιόλας πως «το ζήτημα δεν αφορά μόνον την οικονομία αλλά και τη νοοτροπία. Πολιτισμικά η Ευρώπη δεν στηρίζει την επιχειρηματική ζωτικότητα όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ. Η Ευρώπη πρέπει να υιοθετήσει τη ιδέα των υψηλών αποδοχών για όποιον παράγει, την έννοια του ατομικισμού. Πολλοί νέοι άνθρωποι έρχονται στις ΗΠΑ για να κάνουν περιουσία. Πρέπει να διερωτηθούμε γιατί δεν προσφέρεται αυτή η ευκαιρία στην Ευρώπη».
Σχετικά με τον κίνδυνο της απο-παγκοσμιοποίησης ο Φινκ αναφέρθηκε εκ νέου στην Ευρώπη η οποία αντιμετωπίζει «τη μετανάστευση ως απειλή αλλά είναι μία απειλή που πηγάζει από τη φτώχεια. Πρέπει να το γνωρίζουμε αυτό. Τάσσομαι υπέρ μίας ισορροπημένης παγκοσμιότητας. Η παγκοσμιοποίηση συμβάλλει στο να ξεφεύγουν περισσότεροι άνθρωποι από τη φτώχεια και στο να καθίσταται, οπότε, ο κόσμος πιο ασφαλής».
Οσον αφορά το ενδεχόμενο να συνδράμει ο Μάριο Ντράγκι, ο νέος ευρωπαϊστής πρωθυπουργός της Ιταλίας, στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την τραπεζική αλλά και την πολιτισμική ενοποίηση των κρατών μελών της ΕΕ, ο Φινκ ανέφερε τα εξής:
«Καταρχάς πρέπει να πω πως ο Μάριο Ντράγκι είναι ένας φίλος μου. Πιστεύω πως έκανε φανταστική δουλειά ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Είναι ένας ισχυρός και αποφασιστικός ηγέτης, ακέραιος άνθρωπος και συμπονετικός και αυτό είναι πολύ σημαντικό για έναν πολιτικό. Είναι κάποιος που εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα και αφιέρωσε τη ζωή του στον δημόσιο τομέα. Τον εκτιμούν στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο, έχει, οπότε, τα προσόντα για να επιταχύνει τις διαδικασίες ολοκλήρωσης στην Ευρώπη. Αλλά δεν πιστεύω πως ο Ντράγκι και η Ιταλία μπορούν να διαδραματίσουν αυτό τον ρόλο δίχως άλλους. Θα πρέπει να συνεργαστεί με τον Μακρόν στη Γαλλία και μετά, το φθινόπωρο, με όποιον θα είναι ο νέος ηγέτης της Γερμανίας. Η Ευρώπη πρέπει να συντεθεί από κοινού», παρατήρησε ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος που διαχειρίζεται τρισεκατομμύρια δολάρια.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News